Polonia interzice avortul în aproape toate circumstanțele, după cele mai mari proteste din istoria recentă a țării

Polonia interzice avortul în aproape toate circumstanțele, după ce a fost publicată motivarea unei decizii îndelung contestate de public, prilejuind proteste masive în întreaga țară, dar și manifestări de solidaritate în toată lumea.

Polonia interzice avortul în aproape toate circumstanțele, după un val de proteste fără precedent în istoria recentă a țării, prilejuit de decizia Curții Constituționale. De la acea decizie au trecut trei luni, timp în care țara a fost zguduită de adunări masive de oameni care protestau în fața hotărârii Curții.


Anunțul publicării motivării a scos din nou oamenii în stradă în Varșovia și în alte orașe din Polonia. Decizia de a interzice avortul în aproape orice circumstanță, cu excepția cazurilor de viol, incest sau atunci când viața mamei este în pericol, a fost pronunțată în luna octombrie. Aceasta a venit în contextul în care, oricum, Polonia avea printre cele mai restrictive legi privind avortul din întreaga Europă, care mai permitea până atunci întreruperea de sarcină și în cazul unor defecte și anomalii ale fătului.


După pronunțare, peste 400.000 de oameni au protestat în întreaga Polonie, arată The Guardian, iar amânarea cu trei luni a motivării deciziei pare să fi fost efectul acestor manifestații.

După protestele din toamnă, în luna noiembrie, Michał Dworczyk, șeful cabinetului prim-ministrului, declara: „Ar fi bine să ne rezervăm ceva timp pentru dialog și pentru a găsi o nouă poziție în această situație, care este dificilă și stârnește emoții puternice.'

În Polonia activiștii pentru dreptul femeii de a alege resping categoric decizia Curții de a interzice avortul, și acuză partidul aflat la conducere, PiS (Lege și Justiție) că a folosit în scopuri politice cel mai înalt for al justiției, pentru a-și pune în aplicare planurile ultra-conservatoare.

Date fiind restricțiile care existau și până acum în țară, decizia de a interzice avortul în aproate toate circumstanțele nu a venit neapărat ca o surpriză, dar ea afectează încă și mai mult femeile, care sunt forțate să facă întreruperi de sarcină acasă, fără supraveghere medicală, utilizând pilule specifice, sau care călătoresc în afara țării pentru astfel de proceduri. Și pentru medicii polonezi situația a fost incertă, dat fiind că în ultimele trei luni aceștia nu au știut ce statut legal au procedurile de întrerupere de sarcină.


Motivarea curții se bazează pe apărarea vieții copiilor nenăscuți, și ar conține și recomandarea ca legislatorii să schimbe cuvintele folosite pentru a indica persoana implicată în procedura de întrerupere de sarcină, astfel încât cuvântul „făt' să fie înlocuit cu „copil', iar sintagma „femeie însărcinată' să fie înlocuită cu „mamă'.

Ministerul Sănătății din Polonia face publice anual numerele avorturilor realizate legal în țară. Astfel, în 2019, au avut loc 1.110 proceduri de întrerupere de sarcină, 1.074 fiind cauzate de defecte și anomalii ale fătului. Acest tip de intervenții nu vor mai avea loc după decizia ce interzice avortul în astfel de situații.


Citește și:
Hai să vorbim despre avort, altfel! 4 filme care te vor pune pe gânduri

Foto: Profimedia

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
 
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din lifestyle