Prima ar fi ca birourile sunt ca niste cazane care fierb de ura si rautate. Sau ca niste picturi de Hieronymus Bosch cu logo-uri si post-it-uri. Pe vremuri credeam ca team-building-urile sunt un concept hippie pseudo-stiintific, dar acum am inteles in sfirsit ca, daca oamenii nu ar fi trimisi o data la nu stiu cat timp sa joace jocuri in aer liber, birourile ar ajunge ele insele sa semene cu un joc sinistru precum Quake.
Angajatii urasc pe oricine cu autoritate, pentru ca oamenii din pozitiile-cheie sunt invariabil niste idioti pusi acolo pentru ca se intampla sa fie nepotii lui X sau nepoatele lui Y, unde X si Y au de cele mai multe ori legaturi politice. Dincolo de sefi, angajatii urasc si pe oricine face fix ce fac ei, pentru ca reprezinta o amenintare. Si, in cele din urma, tot acest tsunami de resentimente se revarsa asupra celor care au pozitii inferioare, astfel incat femeile de serviciu ajung sa lucreze ca pe un teren minat.
Pentru ca toti cei din birouri fac mai mult sau mai putin aceeasi chestie si au prea putine sanse de a se deosebi unul de altul, toata lumea devine obsedata de cum arata si de cum se imbraca. Hainele sunt investite cu mult mai multa importanta decat ar fi normal. Un sacou nou este unul dintre putinele mijloace prin care poti sa-ti afirmi individualitatea si sa arati celor din jur ca te bucuri de salariul pentru care muncesti din greu. Femeile sunt, din pacate, cele care au cel mai mult de suferit in acest mediu competitiv, pentru ca, daca indraznesc sa vina la birou altfel decat aratand ca o Coco Chanel proaspat iesita de la spa, toti ceilalti o iau ca pe un afront personal.
Din cauza asta, nivelul de ura dintre angajatele de sex feminin ajunge la asemenea proportii apocaliptice, incat ma mir ca firmele nu angajeaza un bodyguard care sa le pazeasca la baie sa nu se injunghie pe la spate. Un alt mod prin care poti sa-ti reafirmi stima de sine la birou e ca o data pe an sa mergi intr-o vacanta exotica si sa pui poze pe Instagram, astfel incat restul sa se oftice ca nu se distreaza ca tine. Asa se face ca majoritatea angajatilor sunt obsedati tot anul sa-si planifice vacanta in locuri ostentative in care pana si Vladimir Putin s-ar simti un pic stingherit.
Unii sociologi privesc la acest mediu toxic al vietii de birou si se tem pentru viitorul umanitatii. Nu si eu! Eu vad problema ca pe o idee de business, drept care am gasit si vreau sa vand solutia in calitate de consultant special. Vreti o atmosfera umana la birou? Nici o problema! Iata cateva dintre ideile pe care pot sa vi le ofer:
Regula „fara pantaloni. Vinerea lejera? Nu e de ajuns. In fiecare zi din saptamana trebuie sa aplicati regula „fara pantaloni. Aduceti putina bucurie angajatilor dumneavoastra, scapati-i de stresul asortarii fustelor/pantalonilor si lasati-i sa simta libertatea unui freelancer care lucreaza toata ziua, de-acasa, in chiloti.
Burka pentru femei. Stiu ca suna un pic socant, dar fiti atenti! Adevarata emancipare a femeii nu se va intampla atata timp cat vor fi obligate ca luni, la 9 dimineata, sa apara la birou pozand in Carrie din Sex and the City. Uniforma (burka) reduce stresul, rivalitatea si creste productivitatea.
Introducerea „cobailor pentru ura. Va ofer serviciul de a introduce in fiecare companie un individ care este atat de dizgratios si evervant incat poate atrage singur toata ura (o mai numesc si „metoda Ponta, nu intrebati de ce).
Vacante obligatorii de doi bani. La Slobozia. Sa vad atunci cine isi mai pune poze pe Instagram.
Daca sunteti o multinationala si sunteti interesati de oricare dintre aceste idei revolutionare, va rog sa ma contactati. Poate suna stupid, dar ar fi de zece ori mai eficiente decat oricare dintre masurile de rahat pe care departamentul dumneavoastra de HR v-a cheltuit banii pana acum…
Foto: Shutterstock