Indiferent de subiect, Cartea nuntii perfecte are raspunsul potrivit la absolut orice intrebare legata de cel mai fericit eveniment din viata voastra. Mindy Weiss si Lisbeth Levine va ofera SOLUTIA: cea mai cuprinzatoare si utila carte despre organizarea nuntii la care ati visat!
Breaking News
Primul pas spre casatorie este sa-ti strigi in gura mare fericirea! Te-ai logodit si probabil vrei ca intreaga lume s-o stie. Dar, inainte de a transmite stirea la un post national de televiziune, gandeste-te cum se vor simti parintii tai daca nu vor fi primii carora le dai vestea. Asa ca suna-i imediat (sau sunati-i, daca se poate). Sau, si mai bine, daca locuiti in apropiere, faceti-le o vizita pentru a le da vestea cea mare. Care parinti trebuie anuntati primii? De obicei, cei ai miresei, dar decizia apartine fiecarui cuplu in parte.
Dupa ce ati anuntat ambele perechi de parinti, suna-ti fratii si surorile, rudele mai apropiate si prietenii foarte buni. Si nu uita de bunici – si pentru ei, acesta este un moment foarte important. Daca ai deja copii dintr-o casnicie sau dintr-o relatie anterioara si sunt suficient de maturi ca sa pastreze secretul, poti sa le spui lor inainte de a anunta pe oricine altcineva. Totusi, daca exista riscul ca ei sa dezvaluie vestea cea mare bunicilor lor, anunta-ti mai intai parintii. Sau aduna laolalta cele trei generatii si da-le tuturor vestea in acelasi timp. Decizia iti apartine.
Daca prevezi o reactie negativa din partea parintilor tai – poate ti-au spus deja foarte clar ca „nu sunt de acord cu alegerea ta' –, asigura-te ca viitorul sot nu este de fata cand le aduci la cunostinta vestea cea mare. Nu are nici un rost ca logodnicul tau sa sufere din cauza reactiei lor negative. Dar ce te faci daca ei striga „Unde naiba ti-a fost capul?', „Ti-ai pierdut mintile?' sau altele asemenea? Explica-le ca planurile tale de nunta nu sunt negociabile. Spune-le cat este de important pentru tine sa poti impartasi cu ei aceasta experienta minunata. Pastreaza un ton respectuos – in definitiv, sunt parintii tai, chiar daca nu se comporta ca niste adulti. Iar daca ei afiseaza aceeasi atitudine si fata de logodnicul tau, ia-i deoparte si spune-le ca te pun intr-o situatie jenanta.
Daca nu esti la prima nunta, cum iti anunti, in acest caz, fostul sot despre noua logodna? Ei bine, conteaza foarte mult relatia voastra si daca aveti sau nu copii impreuna. Daca aveti copii, ti-as sugera sa nu-i lasi pe ei sa-i dea vestea: este firesc ca fostul sot sa aiba intrebari legate de schimbarea care urmeaza sa se petreaca in familie, asa ca ar trebui sa stabiliti o intalnire in cadrul careia sa discutati despre orice eventuale modificari ale conditiilor agreate anterior de voi.
Totodata, straduieste-te sa fii cat mai sincera cu copiii; sigur nu-ti doresti sa afle de la tatal lor cum li se va schimba viata. Daca nu aveti copii, dar ai ramas in relatii de prietenie cu fostul sot, trebuie neaparat sa-l suni si sa-i dai vestea in primele cateva saptamani. In zilele noastre, nu este ceva total iesit din comun ca fostii soti sa fie invitati la nunta, mai ales daca la mijloc sunt si copii.
Daca pana la logodna n-ai avut inca ocazia sa-ti cunosti viitorii socri, trebuie sa stabiliti o intalnire cat de curand posibil. De asemenea, ar trebui ca ambele perechi de parinti sa ia legatura si sa se felicite reciproc, mai intai prin telefon, apoi fata in fata, daca acest lucru este posibil.
Dar este bine sa ai in vedere urmatorul lucru: toata lumea trece, intr-o masura mai mica sau mai mare, printr-un soc cultural in momentul cand se casatoreste. Acesta are loc cand vizitezi casa familiei logodnicului tau, cand familiile voastre se intalnesc pentru prima sau a doua oara (poate si pe urma) si cand incepi sa integrezi diverse traditii si obiceiuri in noua familie pe care vrei s-o intemeiezi. Desi exista, cu siguranta, un risc mai mare de a aparea neintelegeri si conflicte daca urmeaza sa te casatoresti cu cineva de alta religie, rasa sau origine sociala ori chiar cu cineva din alta zona geografica, nimeni nu este imun la ciocnirile dintre culturi. Caci, intr-un fel, o familie este o mica tara de sine statatoare, cu propriile traditii, ritualuri si tabuuri.
Stabilirea bugetului
Trage adanc aer in piept! Inainte sa alegi culorile si sa te infasori in kilometri de matase, trebuie sa faci cateva calcule. Nu-ti face insa griji legate de abilitatile tale matematice: calculele nu vor fi prea complicate! Indiferent cine plateste, nunta este, in mare masura, o afacere de familie, deci ideal ar fi sa-i faci pe toti sa se simta implicati – desi lucrurile stau putin diferit daca voi veti fi cei care achita totul. Dar, daca va asteptati ca parintii sa suporte o parte dintre cheltuieli sau daca v-au anuntat deja ca vor sa faca acest lucru, este cazul sa purtati o discutie despre contributia pe care fiecare vrea sa si-o aduca. Mirele si mireasa hotarasc adesea sa-si sune sau sa-si viziteze parintii individual, pentru a discuta chestiunile legate de bani; pentru o nunta mai mare insa, o intalnire de grup s-ar dovedi mai utila.
Desi unele cupluri apeleaza doar la parintii miresei, ideal ar fi sa implicati in acest proces ambele familii. Uneori, parintii anunta ca pot contribui cu o suma fixa; alteori, spun cu precizie ce anume vor sa plateasca. Exista insa si situatia in care parintii nu au posibilitatea de a contribui financiar. Altii vor dori poate sa stie care este aportul celeilalte parti inainte de a-si lua un angajament. Fii pregatita sa dai nas in nas cu realitatea cruda! Poate ca nunta visurilor tale necesita un buget imens, din care tu nu-ti poti permite decat un sfert! S-ar putea ca parintii sa fie dispusi sa-ti dea mai multi bani daca organizezi o nunta in orasul tau natal – o tactica de corupere cu eficienta demonstrata! – sau s-ar putea sa fie dispusi sa plateasca pentru un club exclusivist, dar sa faca economii la meniu, desi tu ai fi mai incantata de un loc mai putin sofisticat, dar cu un meniu mai bun.
Indiferent de marimea bugetului, fiecare cuplu trebuie sa-si stabileasca prioritatile. S-ar putea ca muzica sa fie unul dintre aspectele esentiale pentru un cuplu; pentru a-si permite trupa pe care si-o doresc, ei s-ar putea multumi sa le ofere invitatilor un meniu simplu. Pe de alta parte, doi gurmanzi care vor o masa cu multe feluri pot fi dispusi sa renunte chiar si la un DJ si sa foloseasca un laptop. Trebuie sa aveti insa intotdeauna in vedere si confortul invitatilor vostri. Nu faceti economii care i-ar putea lasa flamanzi, obositi, infrigurati. O modalitate buna de a estima importanta lucrurilor este sa te intrebi: „Va observa cineva daca ne lipseste?'. Nimeni nu va comenta: „Nu pot sa cred ca n-au caviar!' sau „De ce nu sunt fetele de masa din matase?'.
Cele mai bune zece modalitati de a reduce costurile:
Cele cinci extravagante care isi vor merita investitia:
Data si locul
Data nuntii voastre va fi, pentru tot restul vietii, un memento al legaturii ce va uneste. Dar ea reprezinta o decizie importanta, un element-cheie pentru o multime de alti pasi – nu poti face rezervari la restaurant, la starea civila si la biserica pana nu ai stabilit data. In plus, ea iti afecteaza si bugetul.
Mai tii minte imaginea pe care tu si logodnicul tau v-ati facut-o despre nunta perfecta? Gandeste-te care este pentru tine cel mai important aspect legat de ziua nuntii. Nu exista o regula anume. Pentru multe cupluri este vorba despre un loc, dar poate fi si preotul care oficiaza slujba, un fotograf deosebit de talentat sau ceva mai personal, cum ar fi buchetul de lacramioare purtat atunci cand pasesti spre altar. Indiferent de alegere, acesta trebuie sa fie primul lucru de care tii cont cand alegi data. Vei gasi lacramioare la sfarsitul lui august? Daca visezi la o nunta de week-end undeva la munte, cu 100-150 de invitati si o ceremonie religioasa in aer liber, va trebui sa-ti alegi perioada in functie de vreme (nu prea rece, nu in sezonul ploios), apoi sa-ti restrangi cautarile la locurile care corespund numarului mare de invitati.
Programarile la biserica se fac din timp, deci, daca exista o singura biserica pe placul tau, acesta ar trebui sa fie primul lucru de care sa te ocupi. Daca esti convinsa ca singurul loc din lume unde ai putea sa-ti organizezi receptia este pe pajistea unui incantator conac vechi, unde ati petrecut un week-end romantic, trebuie sa afli mai intai datele la care acesta este disponibil pentru inchiriere. Iar daca prietena ta, cel mai bun furnizor de catering din oras, s-a oferit sa-si puna serviciile la dispozitie, ar fi bine sa verifici care este programul ei.
Daca optezi pentru o nunta intr-o zi de sambata intr-una din lunile preferate (iunie, iulie, august, septembrie), tine cont de faptul ca va trebui sa te lupti pentru a obtine locul si furnizorii pe care ti-i doresti si ca vei fi nevoita sa planifici totul cu mult timp inainte. Unele cupluri aleg intentionat o luna mai putin cautata, constiente de faptul ca le va fi mai usor sa obtina fotograful pe care si-l doresc sau localul pentru reeptie. De asemenea, alegerea unei luni mai putin solicitate te poate ajuta si sa economisesti niste bani.
E sarbatoare? Consulta mai intai un calendar religios, pentru a identifica sarbatorile importante din preajma datei alese. Saptamana Mare (de la Florii pana la Paste) si orice alt week-end din timpul Pastelui evreiesc nu sunt alegeri bune. Musulmanii evita, de obicei, nuntile in timpul lunilor sfinte ale sarbatorilor Muharram si Ramadan.
Formeaza-ti echipa!
Indiferent daca dispui de mijloacele financiare necesare pentru a-ti angaja o armata de asistenti sau esti constransa de buget sa te descurci singura, tot vei avea nevoie de ajutor ca sa organizezi cu succes o nunta de proportii. Dar cum iti formezi echipa? Miresele traiesc cu impresia ca bajbaie pe intuneric. Cum alegi o florarie de calitate, cand niciodata n-ai facut mai mult decat sa iei un buchet de frezii de la floraria din colt? Ei bine, s-ar putea sa te ajute chiar persoana care va asigura serviciul de catering – asa ca este important sa-ti stabilesti clar prioritatile.
Primul lucru la care ar trebui sa te gandesti este daca vei dori sau nu sa colaborezi cu un organizator de nunti, pentru ca el te va ajuta in procesul de selectie a furnizorilor. Amica, mama si totodata partenera de cumparaturi, organizatorul de nunti ar trebui sa fie o persoana ordonata, diplomata, o specialista in utilizarea eficienta a timpului, un bun psiholog si un stilist priceput. Desi angajarea unui organizator reprezinta un aspect ce nu poate fi neglijat, aceasta persoana are mai multe relatii si cunostinte in domeniu si-ti poate propune metode creative de a-ti organiza nunta perfecta, in limita bugetului disponibil. Astfel, vei avea parte de servicii mai bune. Daca iti vei organiza singura nunta, toti furnizorii te vor trata ca pe un client ocazional; in schimb, un organizator de nunti este un client fidel, astfel ca furnizorii vor fi motivati sa-si faca treaba bine.
Serviciile unui organizator
Foto: Gabi Hirit