In garderoba mea exista asa-numitul „pardesiu de printesa: din catifea neagra, cu guler inalt, cambrat pe talie si pe urma desfacindu-se ca un gogosar, cu aplicatii din dantela si un sistem de inchidere aproape imposibil, format din circa 30 de copci, pe care bunicile noastre le numeau „mosi si babe. Imi ia cam un sfert de ora sa ies din casa si imi place sa-l asortez cu „fusta de vrajitoare, tot neagra, din mai multe straturi suprapuse, asezate in asa fel incit sa se vada toate straturile, ca si cum as avea mai multe jupoane (doica negresa din Pe aripile vintului ar fi fost invidioasa!), plus cizme negre cu toc si camasa alba pe git, stilul rusesc. Echipata in acest fel, reusesc sa stirnesc admiratia tuturor prietenelor, colegelor si, in general, a tuturor persoanelor de sex feminin cu care ma intilnesc, de la manichiurista pina la vinzatoarea de la colt.
Ei, si ce credeti ca-mi spune iubitul meu cind dau sa ies radioasa pe usa imbracata astfel? „Nu cumva ti-ai uitat matura acasa? sau „Pardesiul asta e mostenire de la stra-strabunica?. In acelasi timp, observ o usoara retinere din partea tuturor reprezentantilor sexului masculin cu care intru in contact, de parca as fi o aratare ciudata, aterizata dintr-un film pe care ei nu l-au vazut. Nici vorba de complimente sau apreciere, asa cum se obtine, in general, in cazul unui decolteu bine pus in valoare, fara sa conteze prea mult daca rochia cu pricina e sau nu „in tendinte, are un aer vintage-chic sau mai degraba glam-rock.
Asadar, pentru cine ne imbracam, de fapt?
Oglinda, oglinjoara, cine-i cea mai frumoasa din tara?
In teorie – spun psihologii – o femeie se imbraca pentru a placea. Nu pentru a „agata, ci pentru a seduce. Nu neaparat pe cineva anume, ci mai degraba pe ea insasi. Iar un compliment din partea unei fete este, din punct de vedere social, un fel de recunoastere a statutului, o confirmare a gustului, elegantei si chiar excentricitatii, intr-o lume in care sintem judecati din ce in ce mai mult dupa aparenta. Verdictul „taberei feminine in privinta hainelor pe care le purtam poate avea mai multa greutate decit cel al unui barbat. E vorba, in final, de pozitionare in societate si mai ales in cadrul unui grup. Mai mult decit un instrument de seductie, hainele transmit un mesaj, spun ceva despre tine – cine esti, ce faci, cine sint prietenii tai si chiar ce muzica asculti – , iar femeile vor sa fie sigure ca mesajul ajunge unde trebuie si este corect perceput. „Cealalta fata, asadar, chiar daca este o potentiala „rivala, joaca, de fapt, rolul de oglinda.
„Am primit de curind un compliment foarte frumos, genul de compliment pe care numai o femeie putea sa mi-l faca: acela ca as semana cu Kate Winslet. Un barbat n-ar observa, de obicei, vreo asemanare, decit poate daca as semana cu Pamela Anderson!, spune Andreea (29 de ani).
E de ajuns sa ne uitam intr-un magazin, atunci cind fetele se inghesuie la cabina de proba, incercind cu frenezie o duzina de haine, in fata oglinzii. Partenerii le privesc incurcati de pe margine, tragind pe furis cu coada ochiului la ceas, in timp ce sint bombardati cu intrebari: „Iubi, poti sa ceri o masura mai mica?, „Crezi ca blugii astia ma fac mai slaba?, „Nu cumva arat palida cu galbenul asta?, „Bluza cu buline sau rochia baby-doll?. Raspunsul barbatilor este invariabil „Da, iti sta bine, hai sa mergem la casa sa platim!, ceea ce uneori provoaca nemultumiri insotite de descarcari lacrimogene. „Pai cum, da tu nici macar nu te-ai uitat! Raspunsul „esti frumoasa, oricum nu mai tine in fata cabinei de proba. Se cere o parere specializata: sa vina prietena cea mai buna.
Page: 1 2