Partidul AUR: care-i treaba cu formațiunea politică intrată cu un scor surprinzător în Parlament?

Partidul AUR, Alianța pentru Unirea Românilor, a fost surpriza alegerilor parlamentare desfășurate pe 6 decembrie. Ce trebuie să știi despre formațiunea pe care a ignorat-o aproape toată lumea.

Partidul AUR: care-i treaba cu formațiunea politică intrată cu un scor surprinzător în Parlament?

Partidul AUR, Alianța pentru Unirea Românilor, a fost aproape necunoscut și nediscutat de presa mainstream până la anunțarea primelor exit poll-uri de la alegerile parlamentare desfășurate pe 6 decembrie, și a constituit o surpriză uriașă pentru cei care credeau că România este ferită de extremisme, de formațiuni cu orientare de extremă dreapta.

Dar surpriza e cu atât mai mare cu cât luăm în considerare faptul că partidul AUR a luat un scor mic la alegerile locale, obținând 0,99% dintre voturile pentru consilii județene, și 0,29% dintre voturile pentru primari.

Ce trebuie să știi despre partidul AUR este că acesta e condus de George Simion și Claudiu Târziu, și că a fost înființat pe 1 decembrie 2019. Ascensiunea partidului s-a petrecut în social media, unde personajele-cheie ale formațiunii au fost extrem de vocale pe teme foarte actuale, precum măsurile de prevenire a răspândirii coronavirusului. Un alt personaj important pentru ascensiunea AUR este Diana Șoșoacă Ivanovici, o avocată care a militat pentru pelerinajele religioase care s-au desfășurat în timpul pandemiei.

Partidul AUR se identifică drept unul conservator, iar programul politic se sprijină pe conceptele de familie tradițională, pe națiunea română, credința creștină și noțiunea de libertate.

Familia tradițională este un element fundamental între valorile pe care le promovează partidul AUR, „celula de bază a oricărei societăți viabile”, iar aceasta nu poate fi imaginată altfel decât născându-se din căsătoria între un bărbat și o femeie. Dacă sună ca postulatul Coaliției pentru Familie care a inițiat referendumul pentru modificarea Constituției din 2018 (sprijinit, de altfel, de marile partide din România la acea vreme), este pentru că AUR își extrage valorile din același filon creștin ultra-conservator. Claudiu Târziu, co-președinte AUR, a fost membru al Consiliului Național de Coordonare al Coaliției pentru Familie. Totodată, formațiunea se opune ideologiei de gen (așa cum o făcea și PMP, acum fără să mai ocupe locuri în Parlament), un concept-fantomă care înseamnă, de fapt, că se opune drepturilor comunității LGBT, dar și utilizării noțiunii de gen pentru a explica fenomene complexe, cum este violența împotriva femeilor.

Patria este o altă valoare pe care o idealizează partidul AUR, printr-o definiție cel puțin curioasă: „Patria este țara tatălui, dacă ascultăm etimologia cuvîntului, pe cînd limba nativă este limba vorbită de mamă. Reperele acestea sînt fixe și cu neputință de confundat”. Ce putem înțelege de aici este că formațiunea susține unirea României cu Republica Moldova, și, deși nu spune explicit că se opune proiectului european, îl vede drept o Europă „a națiunilor, nu un suprastat federal cu capitală unică, guvern unic și parlament unic. Un imperiu socialist de ordin federal este o utopie pe care doctrina AUR nu o poate împărtăși. Nu credem în Statele Unite ale Europei și ne vom opune programatic acestei tendințe de hegemonie nefastă. Suntem în mod răspicat împotriva colonizării Europei cu populații alogene”.

Mai concret pe această temă s-a exprimat George Simion, co-președinte, fost ultras care a făcut parte din grupările Honor et Patria și Uniți Sub Tricolor, și care este cunoscut pentru că a protestat la convocarea portughezului Mario Camora la echipa națională, și care, de asemenea, a participat la incidentele din Valea Uzului, într-un conflict între ultrași și etnici maghiari pe tema cimitirului eroilor din localitate.

Credința creștină este o altă valoare fundamentală pentru partidul AUR: „Cînd spunem credinţă, spunem implicit biserică, tradiţie şi neam”, arată programul partidului. „AUR se va opune defăimării clerului, terfelirii simbolurilor de credință și compromiterii credincioșilor care au curajul de a-și asuma public statutul de creștin”. Această credință s-a manifestat cu precădere în luările de poziție ale avocatei Diana Ivanovici-Șoșoacă, care a realizat clipuri intens vizionate pe Internet, în care l-a apărat pe ÎPS Teodosie, prelatul din Constanța care a ignorat în repetate rânduri măsurile anti-Covid-19, pentru a ține slujbe și pelerinaje și a împărtășit oameni fără nici un fel de precauție. Avocata Șoșoacă a militat cu succes și pentru pelerinajul de Sfânta Parascheva de la Iași, devenind o figură foarte populară.

Libertatea este cel din urmă pilon pe care se sprijină partidul AUR, mai cu seamă văzută ca o libertate împotriva măsurilor de restricție stabilite de stat în pandemie. Formațiunea mizează și pe libertatea de exprimare, văzută drept o luptă împotriva marxismului. „Alianța noastră se declară fățiș împotriva oricărei forme de marxism contemporan. Curentele de corectitudine politică, ideologia de gen, egalitarismul sau multiculturalismul sunt forme camuflate ale plăgii neomarxiste. Niciun dialog nu se poate lega cu cei care, sub falsul paravan al combaterii discriminărilor, ajung să distrugă ierarhiile și valorile pe care secole de tradiție le-au ridicat cu răbdare și dragoste”.

Citește și:
Femeile din România care chiar schimbă lumea

Foto: pagina de Facebook AUR

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Libertatea
Ego.ro
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din lifestyle