Partenerul te ignoră și nu mai vorbește cu tine? Tratamentul tăcerii și motivele lui psihologice

Tratamentul tăcerii este o modalitate de pedeapsă des întâlnită în cuplu, după ce un conflict naște tensiuni puternice. Dar și o formă de abuz psihologic cu ramificații subtile.

Partenerul te ignoră și nu mai vorbește cu tine? Tratamentul tăcerii și motivele lui psihologice

Tratamentul tăcerii este foarte cunoscut. Mulți îl aplică, mulți îl primesc. Când gradul de furie, frustrare, dezamăgire atinge cote considerabile, la nivel înconștient îți pedepsești partenerul de viață pur și simplu ignorându-l, alegând să nu-i mai vorbești. Faci asta în timp ce în secret speri la o mare schimbare, tocmai datorită comportamentului pe care-l afișezi. Și chiar dacă obții acea schimbare, ea este temporară. Întrucât nici tu și nici partenerul nu acționați dintr-o postură matură, de adult sănătos. Ci mai degrabă din moduri de coping, de apărare, sau celălalt se comportă pentru scurt timp ca un copil bun. Poate îți sună ca un strigăt de ajutor psihologic, dar tratamentul tăcerii este folosit și de persoanele cu trăsături narcisice tocmai ca un veritabil abuz emoțional.

Tratamentul tăcerii îl plasează pe abuzator în control

Îl suni, nu răspunde. Îi dai mesaje, nu răspunde. În casă încerci să îi vorbești, pur și simplu nu te bagă în seamă. Asta demonstrează că întregul control este la el, iar scenariul se desfășoară după bunul său plac. Tu poți trece printr-un paletar divers de emoții, de la furie, la tristețe, la vinovăție, cea din urmă fiind emoția pârghie pentru procesul manipulării în sine.

Îți blochează abordarea asertivă

Comunicarea asertivă sună cam așa: eu m-am simțit… atunci când te-ai comportat…, deoarece…, iar nevoia mea este…. Adică vorbești despre emoțiile tale, indici care este acel comportament care nu este ok pentru tine și de ce, apoi îți comunici cât se poate de clar nevoia. Nu îl ataci pe el personal, ci comportamentul. Un comportament este rău, nu el în sine astfel încât să înceapă un război pentru atac la persoană. Dar prin tratamentul tăcerii nu îți permite să îți expui sentimentele și blochează următorul pas firesc.

Împiedică rezolvarea conflictului

Ce înseamnă rezolvarea conflictului? Fiecare discută despre emoțiile și nevoile sale, este validată perspectiva celuilalt, pe care încerci să o înțelegi. Vă asumați partea individuală de responsabilitate și începeți negocierea unui compromis agreabil pentru ambele părți. Dar tratamentul tăcerii este folosit nu pentru construirea unui compromis, ci pentru a te obliga să acționezi 100% așa cum vrea celălalt.

Tratamentul tăcerii: pedeapsă pentru orgoliul rănit

Lupta de orgolii nu are ce căuta în cuplu, căci se referă la supremație și lupta pentru putere. Asta nu implică echilibru, parteneriat egal, putere egală de decizie. Mi-ai știrbit autoritatea? Atunci te pedepsesc și nu mai vorbesc cu tine, astfel încât data viitoare să știi unde îți este locul. Nu există noțiunea de dialog, coechipier, ci simpla supunere.

Citește și:
Semne că aveți o bună compatibilitate în cuplu și poate chiar ți-ai găsit alesul

Foto: PR

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Libertatea
Ego.ro
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din lifestyle