Probleme de tot felul l-au destabilizat pe partenerul tău de cuplu. Poate are un fond anxios mai pronunțat sau o anumită înclinație spre stări depresive. Gânduri din aria negativității îl inundă în această perioadă și se luptă cu ele. Uneori le biruie, uneori îl copleșesc. Îi ești alături, nu îi întreții sau alimentezi aceste gânduri și conștient blochezi această dinamică. Știi că îi este dificil, îl sprijini moral și practic cu ceea ce poți. Asta înseamnă că pentru a fi un punct de suport atât pentru el cât și pentru tine e necesar să te uiți la resursele tale. Să ai grijă de tine și să nu aluneci pe aceeași pantă a pesimismului.
Observă pozitivul
Încărcătura aceasta emoțională grea, expunerea la negativ te poate face și pe tine să te concentrezi mai mult pe ce este rău. Oricum din punct de vedere adaptativ apare tendința de a ne focusa pe negativ, ca o modalitate de protecție, de supraviețuire. Până când uneori devine majoritară și afectează calitatea vieții. Așa că un antrenament conștient de observare a ceea ce este frumos, bun în jurul tău îți va obișnui creierul și pe pozitiv.
Concentrează-ți atenția intenționat pe ceva care te încântă. Poate fi un apus de soare, o floare, un peisaj, copilul care se joacă, nu există limită. Dă-ți voie să observi lucrul respectiv timp de câteva minute. Ce simți în corp? Ce observi că se modifică la postura ta? Dar la nivelul feței? Poate că umerii se lasă, mușchii se detensionează, zâmbești? Ce emoții sau sentimente nasc această experiență? Ce îți zici în legătură cu ea? Ulterior când consemnezi evenimentul care sunt gândurile care apar?
Micile tale bucurii
Știi deja că ai momentele tale de plăcere. Poate dimineața când bei cafeaua în liniște și privești pe geam sau stai în curte ori pe terasă. Seara când faci o baie caldă, cu spumă frumos mirositoare. Drumul de la serviciu spre casă printr-un parc sau pe alei cu case frumoase. Acel podcast interesant sau carte audio ce face drumul spre serviciu mai bogat. Oricare ar fi acele bucurii minore, ele contribuie la starea ta de bine. Nu uita de ele.
Fă sport
Încărcătura negativă poate fi consumată prin sport. Canalizează acolo furia, frustrarea, tensiunea, dă-le drumul și lasă-ți corpul să fie inundat de starea de bine de după antrenament. Căci exercițiul fizic contribuie la eliberarea de hormoni asociați cu buna dispoziție. Combină sportul cu meditația, exerciții de mindfulness, jurnale ale gratitudinii, realizărilor tale.
Nu te neglija
Preocupată de starea de spirit a partenerului nu este exclus să apară tendința de a te dedica complet lui. Îl iubești, ești îngrijorată, vrei să te simtă alături. Și în avion, când sunt eliberate măștile de oxigen întâi îți pui ție masca și apoi celui de lângă tine, neputincios sau vulnerabil. Cum poți avea grijă de tine astfel încât să fii un sprijin puternic pentru partener?
Calibrează-ți așteptările
El nu se va trezi optimist, ca prin minune, a doua zi. Pot apărea recăderi cărora le va face față așa cum a învățat, aplicând ce a observat că îl ajută când negativitatea apare ca un musafir nepoftit. De asemenea, unii factori declanșatori mai serioși pot duce la o decompensare. Nu este de neglijat nici ajutorul de specialitate, de unde să deprindă tehnici corporale de relaxare, tehnici cognitive de distragere sau de restructurare cognitivă.
Citește și:
Riscuri la care te supui când te îndrăgostești brusc și de fapt nu cunoști persoana respectivă
Foto: PR