Partenerul tău te acuză că ești egoistă și absorbită de sine? Ce e de făcut dacă are dreptate

Dacă ești egoistă, impactul asupra relației de cuplu nu este nici pe departe unul bun. Vrei să fii în continuare cu partenerul tău? E cazul să faci câteva schimbări.

Nu e prea plăcut să ți se spună că ești egoistă. Mai ales când ți se pune eticheta asta pe frunte și te simți atacată direct. Mai funcțional e să ne referim la un comportament egoist, care cu efort și bunăvoință poate fi schimbat. Așadar partenerul tău ți-a atras atenția de nenumărate ori că refuzi să recunoști că ai comis o greșeală? Că nu îi mulțumești și gratitudinea sau recunoștința sunt la kilometri distanță de tine? Îl întrerupi des, nu îl asculți? Te uiți la nevoile tale, iar pe ale lui nu le bagi în seamă nici când îți spune verde în față de ce are nevoie? Ești mai mult interesată să câștigi, să domini, decât să formezi și să te comporți ca într-o echipă? Ei bine, partenerul îți cere punctual schimbarea, iar tu o poți face benevol, acum, ca să nu ajungeți la o situație de criză ulterior. Sau deja doare foarte tare căci el ți-a dat un ultimatum și ești dispusă să faci ceva în sensul ăsta.


Nu le știi tu pe toate…

… deci nu te mai comporta ca atare. Asta înseamnă să renunți la aroganță, tonul superior și să dai și partenerului credit. Descoperă noi experiențe, noi perspective. Iar dacă le cunoști deja poți avea o conversație despre ele, în care fiecare să vină cu viziunea sa personală într-un schimb ce presupune îmbogățire, nu competiție sau umilință.

Nu ești mai presus de ceilalți

Egoismul este în final o formă de apărare, de a face față, însă una disfuncțională, ce lucrează în dezavantajul tău. Căci nevoia ta este de apropiere, conectare, iar prin astfel de comportament în final oamenii se distanțează de vreme ce nu se simt apreciați, valorizați, iubiți. Coborând de pe piedestalul pe care te-ai plasat, poți descoperi o existență fără presiunea perfecțiunii.


Învață-ți lecția

Da, și tu ești om, și tu greșești. Discută cu partenerul de cuplu, vezi ce ar avea el nevoie să faci diferit, iar eroarea să fie o prețioasă lecție de învățare care până la urmă îți aduce creșterea ta personală și o relație mai bună în doi. Cuplul nu este despre putere, ci despre iubire și crearea unui mediu propice pentru dezvoltarea personală a fiecăruia dintre voi. Așadar exersează și uită-te la partea ta de responsabilitate într-o problemă, dar nu dintr-un unghi critic față de tine, ci dintr-unul care caută soluția lui a fi mai bine amândoi în relație.

Exersează generozitatea

Cât de generoasă și de bună ești cu partenerul tău? Căci din prisma comportamentului egoist este foarte posibil să fii foarte confortabilă la primire, dar semnificativ restricționată în a oferi… Faceți împreună o listă cu toate lucrurile, gesturile pe care el și le-ar dori din partea ta, apoi stabiliți o ierarhie a importanței lor și începi să le pui în practică.


Citește și:
De ce este util video call-ul ori de câte ori vorbești cu partenerul de cuplu

Foto: PR

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
 
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din lifestyle