Încrederea este esențială în cuplu, iar un partener căruia îi este foarte greu să o acorde va face situația dificilă. Cum îl poți ajuta tu.
Simți că are probleme serioase cu încrederea. Te controlează, îți pune de mai multe ori aceleași întrebări, sau în zile diferite, tocmai ca să îți verifice răspunsul. Și-ar dori mult să aibă acces la conturile tale de social media. Devine agitat când primești mesaje pe telefon, e constant cu ochii pe ecranul aparatului și de întreabă de fiecare dată cine este. Nu ți-a zis mare lucru despre trecutul lui sau știi deja că a fost înșelat, mințit și și-a pierdut încrederea în oameni sau în femei. În acest context, tu cum poți să îl securizezi?
Va fi extrem de atent la acest aspect. Dacă i-ai promis ceva nu îți uita promisiunea, fie că vorbim de lucruri banale sau importante. Va învăța că ceea ce zici cu ceea ce faci sunt în armonie, ceea ce îi va da o stare de siguranță.
Cel mai probabil el este deja un detector uman de minciuni. Experiențele trecute l-au determinat să fie foarte vigilent, ca atare poate simți din tonul vocii sau observă din gestică faptul că ceva nu este în regulă. Nu te baza pe faptul că te poți controla excelent, vede mai departe de această mască.
La începutul relației cu siguranță ați discutat despre valorile și principiile fiecăruia, iar el le-a înregistrat pe ale tale. Conștient sau nu va analiza dacă modul în care acționezi confirmă sau infirmă aceste valori. Până la urmă fii naturală și trăiește-ți viața după acel set de reguli despre bine și rău pe care l-ai agreat tu cu tine.
… tale, dar și ale relației. Unele lucruri nu le accepți tocmai datorită acelor principii de mai sus sau contravin cu nevoile tale emoționale. Fii fermă și transparentă din acest punct de vedere, comunică limpede fără ocolișuri sau zone de confuzie.
Duce la predictibilitate. Știi la ce să te aștepți de la celălalt, nu vei avea surprize neplăcute. A nu se confunda cu predictibilitatea care duce la plictiseală sau monotonie. Aici disutăm despre acea predictibilitate bună, care pune bazele singuranței.
V-ați certat, te-a supărat. Nu îl pedepsi! Nu îl ignora, nu intra în jocuri psihologie sau tratamentul tăcerii. Nu îi dai o lecție, nu îl determini să își schimbe comportamentul, ci activezi o rană mai veche. Și chiar dacă pe moment ar fi iluzia unei schimbări ea nu este niciodată durabilă bazându-se pe frică. Mai bine stați de vorbă despre ceea ce s-a întâmplat.
Așa îl inviți să se apropie de tine. Când porți masca aroganței, agresivității, controlului, te detașezi emoțional de el nu se poate realiza acea conexiune emoțională de care aveți nevoie amândoi și care va duce la creșterea relației.
Foto: PR