Partenerul tău este manipulator în mod calculat sau fără intenție? Există soluții să nu alimentezi chiar tu această dinamică toxică.
Există mai multe explicații pentru care partenerul tău de cuplu este manipulator. E un mecanism de a face față pentru a evita o pedeapsă sau niște consecințe negative direct în relație cu tine. În relație cu proprii părinți, iar apoi perpetuat și în alte interacțiuni, nu a (fost) învățat să ceară în mod sănătos ceea ce își dorește și ca atare manipularea a devenit mijlocul la îndemână de a obține lucruri. Are un sentiment de îndreptățire, și chiar dacă i se pun limite face tot posibilul să le încalce și să iasă totul cum vrea el cu ajutorul manipulării. Pentru tine e deranjant, scandalos și în timp poate toci considerabil conexiunea emoțională încât nu e imposibil să ajungeți la despărțire. Ca atare să menții acest joc psihologic nu e util.
Ca să poți atrage atenția asupra unui comportament nepotrivit e necesar să îl identifici, să îl izolezi. Sigur, poate spune că ți se pare, ești nebună și exagerată. Manipularea nu se petrece doar în relație cu tine și o poți observa și în alte relații de-ale partenerului tău, fie că sunt de afaceri, cu părinții sau anumiți prieteni. Este despre el, nu despre tine, și nu se va schimba atâta vreme cât îi găsești scuze și tolerezi ceva de te rănește.
Este a ta și e important să ți-o gestionezi. Dacă mă iubești faci x lucru? Chiar dacă îți e teribil de inconfortabil și în dezacord cu nevoile sau valorile tale? Poate folosi vinovăția ca pe un alt mecanism de manipulare și victimizarea drumul ce duce acolo.
Împachetarea acestei atitudini în ambalaj frumos colorat căruia îi pui și o fundiță roz nu ajută pe nimeni, ba chiar îi minimizează impactul real. Ca atare e necesar să fii directă și să punctezi cât se poate de clar și concis toate elementele manipulative. Scopul nu este să jignești sau să transformi partenerul într-un fel de monstru, și atenție la o abordare critică ce va hrăni victimizarea despre care discutam anterior. Vorbește despre tine: eu mă simt… atunci când faci… și am nevoie de la tine să…
Pentru a opri această dinamică partea ta de responsabilitate implică setarea de limite pe care să i le explici limpede, fără confuzii. Să spui un nu răspicat ori de câte ori simți asta. Nu brutal, ca o luptă de putere și fără a da sens. Vorbește despre nevoile tale, cum e în regulă pentru tine, care îți e perspectiva. Este vorba despre amândoi în relație, nu doar despre partener. Amândoi aveți drepturi.
Partenerul manipulator te poate provoca. Să te enervezi atât de tare încât să renunți și să faci ca el, sau să pari personajul negativ care îi refuză o plăcere. Canalizează furia ta către fermitate și păstrează-ți calmul cât de mult poți.
Foto: PR