Partenerul tău de cuplu este constant nervos și nemulțumit? Cum să te porți cu el în astfel de situații

Când partenerul de cuplu este nervos, nu ajută cu nimic dacă îi amplifici starea sau eviți să îi pui limite sănătoase. Ce e de făcut.

Un partener nervos și căruia nu îi place nimic poate însemna un bărbat cu un grad mare de stres, de anxietate, care se luptă cu depresia, care are niște probleme despre care poate tu nici nu știi. Femeile sunt cele care verbalizează emoțiile și situațiile prin care trec, bărbații mai rar. Băiețeii sunt niște bărbați mai mici, bărbații nu plâng, bărbații se descurcă întotdeauna – toate sunt poveri greu de dus și idei repetate ce au construit o masculinitate toxică atât pentru individ cât și pentru cuplu.


Invită-l la dialog

Este o mare posibilitate ca el nici măcar să nu își dea seama de ceea ce face. Este atât de prins în propria dramă încât nu vede impactul pe care îl are asupra ta. Verifică cu el dacă este în regulă să stați puțin de vorbă. Nu orice moment este potrivit pentru discuții. Este obosit, îi este foame, are ceva urgent de făcut, se simte epuizat și nu e în stare să ducă nici 2 minute de conversație? În mod cert e necesar să amâni confruntarea.

Validează-i emoțiile


Ceea ce îl supără e important pentru el și în mod clar îl afectează. Asta nu va trece dacă îi invalidezi emoția. Tocmai pentru a proteja persoana pe care o iubim, și pentru că ne simțim neputincioși, avem tendința să îi spunem să termine cu prostiile că nu e așa grav, că a trecut prin altele mai grele, că nu are de ce să fie supărat, trece etc. Asta adâncește și mai mult prăpastia emoțională în care se află. Transmite-i că îl înțelegi și pentru tine emoțiile lui (toate) sunt importante deoarece transmit mesaje semnificative.


Manifestă-ți îngrijorarea

Cât de bine te simți atunci când cuiva chiar îi pasă de tine. E util și pentru relația voastră ca el să înțeleagă faptul că ești îngrijorată sincer, te interesează cu adevărat starea lui de sănătate mintală și, implicit, și relația voastră de cuplu.

Confruntă-l empatic

Aici vorbești despre tine și ceea ce simți când el se poartă așa. Atenție, reflectarea este a comportamentului. Nu arunci cu reproșuri și nu ești agresivă, nu pui etichete, căci altfel ai pierdut din start. Ideea este să ajungi la vulnerabilitatea sa, nu să îl determini să se apere. Subliniază că nu crezi că o face intenționat, și știi că nu vrea să te rănească, iar atunci când se poartă în felul acela te simți singură, neapreciată, neimportantă, nerespectată și îți este greu să te conectezi la el așa cum ar avea nevoie. Iar tu îți dorești conectarea, nicicum să te îndepărtezi de el.


Întărește efortul dublu

E necesar ca și tu să fii dispusă să vezi partea ta de responsabilitate. Să îți asumi comportamente, gesturi care îl deranjează și să fii dornică să le ții în frâu. Chiar să verifici concret ce anume din ceea ce faci tu îl provoacă sau îi acutizează starea. Poți chiar să îl întrebi cum ar avea nevoie din partea ta să reacționezi, ce să faci diferit. În același timp să aduci în discuție și dificultatea dar și obligativitatea misiunii lui de a-și schimba atitudinea față de tine.


Citește și:
Cum să gestionezi situațiile când partenerul de cuplu te stresează mai rău decât șeful

Foto: PR

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
 
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din lifestyle