Încerci să ajuți sau să faci lucrurile să meargă, dar nu îți dai seama că ești într-o relație de codependență. Semnele la care ar trebui să fii atentă.
Traiul alături de o persoană dependentă nu e simplu. Celălalt poate avea accese de furie, perioade de sevraj când încearcă să se lase. Prin prisma consumului devine absent din relație, nu te poți baza pe el, simți că ești singură în doi. Iar tu încerci să duci toată munca, tot greul, și ești într-o relație de codependență.
Chiar și atunci când nici măcar nu îți sunt cerute, sau nu se apelează la sfatul tău. Este o nevoie a ta de a controla, de a îndrepta lucrurile. Sigur, celălalt nu este responsiv deloc sau nu așa cum ți-ai dori, prin urmare dezamăgirea și frustrarea cresc.
Nu e atât de grav, e doar o toană, toată lumea o face, e o etapă, e doar de distracție etc. Adică invalidezi seriozitatea situației pentru a putea face față. Îți este teamă să te confrunți cu realitatea și consecințele aferente. Ori minimizezi consecințele. Rămâi astfel într-o relație toxică, disfuncțională, unde nevoile tale emoționale nu sunt nici pe departe împlinite.
… atunci când nu mai poți. Atunci când ceri ceea ce ai nevoie, când încerci să pui limite. Ca și cum nu meriți, ești exagerată, egoistă, iar el un neajutorat pe care îl dezamăgești și fără tine nu se poate descurca.
Mai precis lupți și acționezi pentru doi. Îi ții locul și rolul de părinte dacă aveți copii, faci toate treburile gospodărești. Îl ajuți pe cât posibil și pe plan profesional. Te încarci și cu responsabilitățile lui firești, de adult, pe care nu le poate gestiona. Mai mult, iei asupra ta greșelile sale și te simți foarte rușinată când gafează, de parcă ar fi fost gestul tău, nu al lui.
Poate că prea puțini oameni știu de situația voastră. Nu te confesezi aproape nimănui, îl acoperi, îi preiei datorii și i le plătești. Ascunzi de familie contextul – familia ta, familia lui. Din afară pare bine și frumos, deoarece tu ești cea care a pictat situația în culori pastelate.
Doar că nu este un pisoiaș cules de pe stradă. Crezi că starea lui de bine, fericirea lui depind de tine așa că mergi ca pe coji de ouă doar să nu-l superi, să nu-l declanșezi. Știi că a avut un istoric dureros, o copilărie complicată și nefericită și consideri că iubirea ta va fi de ajuns să-l scoată din abisul emoțional pe care îl autoliniștește cu substanțe.
… de interesele tale, planurile tale. Viața ta gravitează cu totul în jurul său, iar latura personală a existenței tale devine aproape invizibilă. Nu de puține ori relațiile cu prietenii tăi se răcesc, ori le menții de suprafață, renunți la hobby-uri, ambiții, dorințe.
Foto: PR