Partenerul îți spune că nu (mai) are încredere în tine? Ce comportamente este necesar să remediezi

Când partenerul îți spune că nu mai are încredere în tine este necesar să evaluezi partea ta de responsabilitate care a dus la acest rezultat.

Încrederea este un liant esențial în cuplu. Nu este doar încrederea că nu vei fi înșelat, ci și încrederea că celălalt este acolo când ai nevoie, te susține, te apără, este în echipă cu tine, îți vrea binele. Iar aceste nuanțe diverse ale încrederii pot fi spulberate prin comportamente toxice constante sau singulare, dar cu un impact semnificativ în cuplu. Tu nici nu îți dai seama că faci ceva în neregulă? Ascultă ce transmite partenerul. Nu pentru a te apăra, a riposta. Ci pentru a înțelege ce impact are asupra lui felul în care procedezi.


Irascibilitate și furie

Starea ta de spirit e departe de a fi una ce emană relaxare și liniște. Partenerul de cuplu se plânge că în preajma ta este constant în alertă, stresat de ce anume ar putea să te declanșeze. Căci mai degrabă te caracterizează furia și irascibilitatea perpetuă. Nu mai are încredere că lângă tine se poate simți bine și confortabil emoțional.

Nu îți respecți promisiunile

Fie că sunt mici sau mari, pe subiecte foarte importante, le încalci în ultimul moment. Nu te ții de cuvânt și există un grad mare de imprevizibilitate. El nu mai are încredere că ceea ce discutați rămâne bătut în cuie și ca atare că se poate baza pe tine. Nevoile lui de predictibilitate, suport nu sunt împlinite.


Iei decizii fără el…

… ca și cum ești singură și nu într-o relație. Uneori îl informezi legat de ceea ce ai hotărât sau află întâmplător pe parcurs. Nici urmă de incluziune, iar mesajul transmis inconștient e că părerea lui nu contează, sau, mai mult, că el în sine nu contează. Aici poate fi inclusă și latura financiară, unde anumite cheltuieli în afara bugetului, ce presupun eforturi mari sau sacrificii adiacente, ori plăți uitate în mod repetat, îl fac să își piardă încrederea în capacitatea ta de a avea o relație sănătoasă cu… banii.

Manipularea

Este unul dintre comportamentele care îl afectează cel mai tare? Replicându-l constant îl va face să fie în gardă, să caute să se protejeze și va secționa conexiunea emoțională. În unele cazuri chiar până la despărțire. Căci atunci când ești manipulat nu mai crezi deloc în ceea ce spune sau face manipulatorul. Deoarece manipularea presupune minciună, prezentarea distorsionată a faptelor pornind de la un element real și adevărat, comunicarea incompletă, doar a lucrurilor care servesc scopului.


Egoismul

Nu iei prea mult în calcul ceea ce își dorește, ce are nevoie partenerul și te focusezi pe tine? Nu e de mirare că astfel apare un dezechilibru în care el se simte deprivat emoțional. Ca atare nu mai are încredere că tu vei ține cont și de ceea ce este important pentru el, de nevoia lui de a primi afecțiune, de a fi ascultat, validat. Adică hrănit emoțional.

Citește și:
Cum faci o evaluare corectă atunci când partenerul îți cere să faci o schimbare importantă doar de dragul lui

Foto: PR

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
 
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din lifestyle