Partenerul îți spune că ești rece, dură și nu îl înțelegi? Modalități să devii mai empatică

Există soluții să devii mai empatică în relație cu partenerul de cuplu și astfel să îmbunătățești conexiunea emoțională dintre voi.

Partenerul îți spune că ești rece, dură și nu îl înțelegi? Modalități să devii mai empatică

Cândva erai o persoană empatică, însă pe drum ceva s-a schimbat. Ți-ai propus să devii mai egoistă în relație cu ceilalți, deoarece în final ei profitau de tine. Ai suferit atât de mult încât ai zis că de la momentul x nevoile tale vor fi pe primul loc. Nu ai știut să calibrezi acel echilibru între a-ți împlini nevoile tale și a ține cont de nevoile persoanelor importante pentru tine. Ai vrut să îți construiești o barieră, un mecanism de protecție tradus în această atitudine rece și dură. Doar că dacă tragi linie, prin lipsa de empatie suferi tu, partenerul și în mod sigur relația dintre voi pierde. Cum să corectezi asta.

Uită-te la tine

O persoană exigentă cu ceilalți, foarte critică, se poartă astfel nu doar cu persoanele din jur ci și cu sine. Adică lipsa de empatie manifestată față de partenerul tău are în primul rând rădăcina la interiorul tău. Crezi că ești empatică și bună cu tine, dar în realitate lucrurile nu stau deloc așa. Căci atunci când ești autentic bun cu tine îți este facil să fii bun și cu altcineva. Gândește-te la prietena ta cea mai bună, la care ții enorm și cu care te simți în siguranță. Fă o listă cu gesturi frumoase, de blândețe și apreciere pe care ai vrea să le faci pentru ea timp de câteva săptămâni. Apoi gesturile respective pune-le în practică pentru tine.

Gesturi concrete…

… pentru ceilalți. Ai uitat ce înseamnă generozitatea? E timpul să o exersezi. Înscrie-te într-o asociație ce ajută animalele, copiii, bătrânii, natura, orice implică voluntariatul și acțiune pe care trebuie să o faci propriu-zis. Nu doar că donezi bani și astfel ți-ai încheiat misiunea. Nu te simți confortabil cu asta sau nu ai timp atât de mult să investești în direcția respectivă? Poți începe cu gesturi ce implică totuși un grad de organizare minim sau, de ce nu, spontaneitate. Ceva de mâncare oferit unui om al străzii, nisip și bobițe pe care să le furnizezi unei vecine nevoiașe ce are un pisoi sau un cățel, când îți faci ție cumpărături iei o listă de produse și de la vecinii de palier în vârstă și care nu pot căra etc.

Ascultă!

De câte ori nu i-ai zis partenerului că este dramatic sau nu ai timp să asculți toate prostiile? Ascultă-l făcând eforturi conștiente de a nu-ți lăsa mintea să zburde în alte direcții sau cum să îi răspunzi și să te aperi. Ascultă-l ca să îl înțelegi. Pune-te în papucii lui, ca și cum ai fi el.

Ce câștigi și ce pierzi…

… cu această atitudine rece și dură? Fă efectiv o listă de costuri și beneficii. Apoi întreabă-te când anume a apărut această mască și care a fost rolul ei la momentul respectiv? Mai ai nevoie de ea acum? Cum altfel te poți proteja fără să blochezi conexiunea emoțională?

Meditație și sport

De multe ori în mintea ta zgomotul este la volum maxim. Sportul te ajută să consumi energia negativă, iar meditația să faci liniște. Sunt aplicații specializate, filmulețe cu durată diversă, iar meditația și sportul e important să devină o rutină zilnică.

Oare ce se întâmplă…

… dacă lași garda jos? Ce observi ca dinamică între tine și partenerul tău atunci când îți permiți să devii vulnerabilă? Pentru asta e necesar ca întâi să identifici că se ridică zidul de apărare și în mod conștient să îl cobori.

Citește și:
De ce nu trebuie să îi spui partenerului tău secrete importante legate de familia ta

Foto: PR

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Libertatea
Ego.ro
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din lifestyle