Partenerul îți reproșează că ești prea independentă? Ce câștigi când îi ceri ajutorul

Să fii prea independentă este uneori dăunător nu doar pentru cuplu, ci și pentru tine. Poți avea o mulțime de beneficii atunci când ceri ajutorul.

Să fii foarte independentă probabil că este un scenariu extrem de cunoscut pentru tine. Te simți puternică, realizezi multe, ești descurcăreață. Acest mecanism al independenței s-a format de timpuriu cu rolul de a te proteja, de a te ajuta să faci față. Și l-ai folosit atât de des încât parcă este o a doua ta natură. Și parțial ai dreptate, căci el este o parte din tine, însă una care nu te lasă să te odihnești. Care te epuizează, te face să alergi ca un șoricel pe roata perfecționismului și împiedică acea conectare emoțională după care tânjești pe ascuns sau fățiș. Ca atare nu este nicio surpriză că independența ta impactează cuplul în care te afli, și nu în cel mai fericit mod. Când ceri ajutorul câștigă toată lumea: tu, el, relația.


Senzația de eliberare

Să duci tu totul în spate, să iei toate deciziile, să îți organizezi existența de la A la Z. Nici nu e de mirare că stările anxioase sau depresive îți erau familiare. Ori că burnout-ul se insinua încet și sigur. Când îi ceri ajutorul partenerului te eliberezi de o parte din povară.

Înveți lucruri noi

Făceai totul într-un anumit mod, exista un singur stil la care te raportai. Când ceri ajutorul vezi o nouă perspectivă, înveți că se poate și altfel. Poate mai ușor, mai rapid, mai constructiv… Devii mai flexibilă, poate chiar prinzi gustul schimbării și al dezvoltării personale indiferent de domeniu.


Nu te mai simți singură

Ai devenit prea independentă deoarece nu ai avut de ales. Ai înțeles devreme că nu te poți baza pe cei care ar fi trebuit să îți fie alături și trebuie să supraviețuiești. Dar în această luptă te-ai simțit singură, a nimănui. Lăsând partenerul să te ajute va crește conexiunea dintre voi, iar nevoia ta de sprijin va fi împlinită.

Te poți ocupa și de tine…

… sau de ceea ce contează pentru tine. Ziua are numai 24 de ore, iar când responsabilitățile sunt multe timpul nu-ți ajunge. Așa că faci compromisuri, le numești tu, dar sunt alegeri nesănătoase. Renunți la somn, la a te alimenta corect și sănătos, visurile tale profesionale sau familia au de pierdut fiind puse pe pauză sau investind inegal. Înveți să te conectezi cu tine, cu ceea ce ai nevoie cu adevărat.

Înveți să delegi

O femeie foarte independentă prea puțin probabil să delege task-uri la locul de muncă. Le face ea pe toate, lucrul în echipă nu prea există. Așadar a cere ajutorul acasă partenerului este un foarte bun exercițiu, care îți va fi util și la serviciu sau în relația cu frații sau părinții tăi.


Rescrii un scenariu de viață

În relații suntem răniți, în relații ne vindecăm. Iar dacă tu inițial ai învățat că te poți baza numai pe tine, ceilalți te dezamăgesc, nu te ajută nimeni, vei descoperi în relație cu partenerul că există și altă versiune a acestei povești. Una ce implică generozitate, suport, înțelegere.

Ești mai eficientă și prezentă

Independența extremă și supraîncărcarea ce vine o dată cu ea sabotează resursele de energie. Atenția și concentrarea scad, memoria mai joacă feste. Uneori parcă ești doar un spectator, nu îți trăiești la propriu viața. Nu totul poate fi o prioritate, rezolvat în aici și acum, iar amânările pot fi un refren foarte cunoscut. Desigur, lucrurile se schimbă atunci când permiți să primești ajutor.


Citește și:
Opusele se atrag? Ce înseamnă, de fapt, o bună compatibilitate în cuplu

Foto: PR

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
 
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din lifestyle