Partenerul intră în competiție cu tine? Comportamente mai clare sau subtile

Este important să vă asumați onest când apare competiția în cuplu. Iar apoi să corectați acest comportament cu mare potențial distructiv.

Îți e foarte greu să pui în aceeași imagine lucruri aflate diametral opus? Respectiv competiția, invidia versus iubire, admirație, respect, a-i dori celuilalt binele? Da, este posibilă și în cuplu o astfel de dinamică ce nu încurajează conectarea emoțională, spiritul de echipă, ci divizează ducând și până la despărțire.


Comparațiile

Sunt spuse direct, formulate cât mai specific. Iar acele comparații sunt între voi doi, punctate în spirit de glumă sau chiar cu furie și însoțite de o pledoarie amplă. Dar comparațiile pot fi și cu alte persoane, ca un instrument de a ajunge la rezultatul dorit, dar pe ocolite. Persoanele sunt parte dintr-o teoremă, dintr-o demonstrație a diferențelor care îl pun pe unul într-o poziție privilegiată și pe celălalt la un nivel mai jos sau de-a dreptul inferior.

Atacul…


… poate fi direct, atent plănuit ori spontan. Puterea este ceva ce partenerul își dorește cu ardoare, iar competiția este și pe supremație, cine este cel puternic în cuplu. Nu integrează colaborarea sau egalitatea, ci că relația are un șef și el vrea să ocupe această poziție. Desigur, ori de câte ori are ocazia se și comportă astfel, ca un șef. Iar atacul e o manieră de a-ți arăta care consideră el că îți este locul și de a se apăra.

Umilințele

Sunt cu public sau fără public, în intimitatea casei voastre ori cu prieteni sau chiar familia. Umilințele pot fi de-a dreptul barbare, crude, sau prezentate drept glumițe, sub același resort al umorului ca și la comparații. Deci pot fi comportamente clare sau subtile pe care efectiv nu știi cum să le interpretezi sau devine mai ușor să treci peste atitudinea deranjantă. Inclusiv când îți face cineva un compliment, partenerul îl demontează bucată cu bucată și nu îți permite să te bucuri de el.



Latura financiară

Discuțiile despre bani și comportamentele financiare în relație pot reflecta competiția din cadrul cuplului. Cheltuieli făcute impulsiv, pentru a demonstra valoarea individuală, capacitatea de a cumpăra lucrurile respective. Ori că pot fi achiziționate fără a cere socoteală, a verifica bugetul familiei sau a primi ok-ul final din partea partenerului. Un fel de pot, am cu ce și nu am nevoie de tine. Sau un fel de pot mai bine ca tine.

A se strădui prea mult

Câteodată sună de-a dreptul încântător. Un partener care chiar se străduiește și vrea, se vede asta, să facă mai mult decât tine. În spatele acestui efort conștient în cuplu, al acestei susțineri care te face să te simți în siguranță se poate ascunde și o formă de competiție. Acel mă implic mai mult decât tine, mă port mai frumos decât tine, sunt mai bun decât tine la a avea o relație. Da, vine la pachet și cu o formă de validare din exterior.


Bucuria eșecului

Atunci când ție nu îți iese ceva, ești foarte tristă, dezamăgită, iar partenerul se bucură că ai eșuat. Piere și empatia, de fapt nici măcar nu intră în discuție căci competiția o anihilează.

Citește și:
Banii nu sunt o problemă pentru voi? De ce această lejeritate financiară are impact negativ

Foto: PR

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
 
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din lifestyle