Nu ma acuzati ca am facut o comparatie prea dura cind am spus ca paparazzii sint asemenea gindacilor de bucatarie. Nu eu sint de vina, ci chiar originea cuvintului m-a provocat. Numele de „paparazzo a fost folosit pentru prima oara in 1960 de catre Frederico Fellini in filmul La Dolce Vita si, in dialectul italian din care a fost preluat, cuvintul descria zgomotul enervant produs de un tintar. Se spune ca Fellini, care avusese un coleg de scoala hiperactiv poreclit „Paparazzo din cauza felului in care se misca si in care vorbea, a ales acest nume pentru fotograful ratat si afemeiat numit Paparazzo.
Mai exista o teorie conform careia Fellini a luat numele dintr-un roman de calatorie de la inceputul secolului trecut, unde aparea un anume Signor Paparazzo, director de hotel. Dar sa nu intram in detalii, ci sa trecem la subiect, iar subiectul este ca paparazzii au fost priviti intotdeauna ca niste personaje enervante, care nu-i lasa pe bietii oameni sa-si termine in liniste whisky-ul si apoi sa se urce in masina si sa se duca la slujba de vineri de la Centrul Kabbala.
Un pumn in fata de la Marlon Brando
Jackie Kennedy Onassis a fost urmarita, intre 1969 si 1972, de catre Ronald Galella, un famos paparazzo american, care in tot acest timp a apelat la orice metoda posibila pentru a se insinua in apropierea ei si a familiei – a urmarit-o cu masina si pe jos, s-a deghizat in chelner, a fost prezent la inmormintari, serbari scolare si petreceri, pina cind a primit un ordin de interdictie si nu a mai avut voie sa se apropie de vreunul dintre membrii familiei Onassis. Marlon Brando, mai impulsiv din fire si mai putin diplomat, i-a tras aceluiasi Ron Galella un pumn in fata care l-a lasat pe paparazzo fara patru dinti. Dar cum ce nu te omoara te face mai puternic, Ron Galella a continuat sa-l vineze pe Marlon Brando protejindu-se cu o casca de fotbal american, iar meseria de paparazzo a inflorit si s-a dezvoltat odata cu industria celebritatii.
Succesorii lui Ron Galella si-au vazut mai departe de treaba si s-au perfectionat in strategii de catarare in copacii din curtile vedetelor, cu o vedere cit mai buna la piscina. Imaginea paparazzilor a suferit o sifonare profunda in 1997, cind Lady Di si Dodi Al Fayed au murit la Paris intr-un accident de masina in timp ce erau urmariti de paparazzi. Dar desi moartea Printesei Inimilor a stirnit un val de tristete mondial si paparazzii au fost numiti criminali, industria de „gosipeala nu a avut prea mult de suferit si publicatiile de scandal in care ar fi aparut pozele nu au dat faliment.
Stalkerazzii, noul model de paparazzi
Asadar, niciodata paparazzii nu au fost personajele pozitive. Iar in ultimii ani, situatia s-a inrautatit si vedetelor le este din ce in ce mai greu sa mearga la supermarket in pijama. Daca in Los Angeles, acum zece ani, existau vreo zece paparazzi, acum sint peste 450!
François Navarre, fondatorul agentiei X17, una dintre primele agentii de paparazzi din Los Angeles, spune: „Indiferent daca esti sofer de autobuz, salvamar sau chiar boschetar, poti sa-ti incerci norocul.
Jean-Michel Psaïla, directorul agentiei Abaca Press, zice ca „in prezent, la Hollywood, oricine se poate da drept paparazzo. si un pustan de 15 ani care vrea sa faca rost de bani de buzunar. Gastile de paparazzi postate in fata caselor vedetelor au o singura grija: sa apese pe declansator in momentul potrivit. Nu sint atenti la calitate, ci la cantitate. Pentru ei e ca si cum ar juca la loto: asteapta sa traga biletul cistigator.
Pentru ca invadeaza spatiul intim al vedetelor si le urmaresc pas cu pas, acesti noi paparazzi au fost supranumiti „stalkerazzi („stalker' este o persoana care te urmareste obsesiv). Au un comportament agresiv si unele voci panicarde cu buletin de Beverly Hills spun ca soselele s-au transformat intr-o jungla din cauza stalkerazzilor care isi urmaresc prada fara sa tina cont de regulile de circulatie. George Clooney se plimba pe motocicleta cu Sarah Larson, prietena lui din acea perioada. Evident, erau urmariti de o armata de stalkerazzi, asa ca George a fost nevoit sa se opreasca si sa le spuna: „Puteti sa va plimbati unde vreti, puteti sa ma fotografiati cum vreti, dar nu puteti sa-mi puneti viata in pericol.
E clar, vedetele se simt mai amenintate ca oricind. „E dezgustator ce se intimpla, a declarat Penelope Cruz in revista americana W, apropo de gosipeala in care traim. „E periculos, enervant si daunator pentru societatea noastra. si situatia se inrautateste pe zi ce trece. E adevarat ca eu sint afectata in mod direct, dar dincolo de asta chiar cred ca aceasta cultura a birfei afecteaza profund societatea in care traim, la nivel etic. Copiii nostri aud si vad asta zilnic, iar generatiile viitoare vor fi afectate intr-un fel pe care noi inca nici nu-l banuim. Tot in revista W, Cameron Diaz a declarat ca se gindeste sa se mute la New York pentru a scapa de paparazzii din Los Angeles, cea mai periculoasa specie.
Page: 1 2