Se spune că „succesul nu vine niciodată singur. Dar ce înseamnă asta, concret? La ce trebuie să renunțăm, de dragul performanței? Dar, mai ales, la ce nu trebuie să renunțăm niciodată? Răspunsul este mai simplu decât crezi îi se află chiar în interiorul tău.
Când îți transformi vocea autocritică într-un aliat, acest lucru se reflectă și în cariera ta. Prin intermediul studiului InSync, o inițiativă Activia, aflăm cum să ne explorăm calitățile feminine pentru a cunoaște succesul.
Femeile și cariera'. Femeile și performanța'. Echilibrul între viața personală și cea profesională'. Sunt doar câteva dintre temele importante care compun, de ani buni, discursul oricărei femei cu o minimă preocupare pentru subiectul egalității de gen.
Până în prezent, efortul dominant a fost acela de a recupera inegalitățile. Căci da, departe de a fi doar o simplă generalizare, femeile sunt, în continuare, plătite mai prost decât bărbații, chiar și în țările cele mai avansate, din punct de vedere social și economic. Și da, percepțiile colective cu privire la iraționalitatea' și dominanța deciziilor emoționale' sunt, în continuare, actuale.
Pe măsură ce toate aceste inegalități încep să fie recuperate, atenția colectivă se mută, ușor, ușor, și către nuanțe. Apare, astfel, o nou întrebare: nu cumva secretul succesului și al împlinirii este căutat de femei în locuri greșite?
Studiul InSync realizat la nivel global de Activia ne spune că 78% dintre femeile din România consideră că, mai mult decât orice altceva, spiritul autocritic este cel care le împiedică să se afirme la locul de muncă. Iar un procentaj de 75 dintre femei crede că, în realitate, același spirit autocritic este cauza stagnării în viața personală și profesională.*
Totodată, peste 90% dintre femeile care au luat parte la studiul InSync spun că, dacă ar avea o relație mai bună cu propriul critic interior, ar fi mai încrezătoare în capacitatea lor intelectuală, în abilitățile lor și nu ar mai pune la îndoială calitatea muncii lor. Consecința firească ar fi întocmai succesul InSync – acel tip de performanță care le-ar face să se simtă confortabil în propria lor feminitate.
Dar cum facem asta? Cum învățăm să transformăm criticul interior într-un partener de nădejde? Cum aducem la suprafață acele valori ale feminității care ne pot susține în tot ceea ce întreprindem? Prin intermediul studiului InSync, Activia ne ajută să aflăm răspunsul.
Primul pas este, fără îndoială, schimbarea de perspectivă. Atunci când învățăm să privim valorile feminității – compasiunea, vulnerabilitatea – ca pe un asset extrem de valoros, și nu ca pe o slăbiciune, viața noastră, personală și profesională, se va transforma.
Cheia este să învățăm să nu mai trăim exclusiv prin minte și să avem mai multă încredere în propria noastră inimă. Prin blândețe și compasiune, inima va scoate la iveală sentimentele noastre. Ele ne vorbesc, întotdeauna onest, despre noi, și despre ce decizii trebuie să luăm pentru a ne fi bine.
Pentru a ajunge aici, trebuie să construim o rela]ie echilibrată cu criticul nostru interior, vorbindu-i ferm, dar cu blândețe, despre limitele noastre reale, dar și despre dorințele noastre autentice. Trebuie să începem să renunțăm la critica exagerată și la invalidarea constantă și să ne uităm la mesajele lui întrebându-ne cum ne pot ajuta ele să creștem.
La fel de important, trebuie să lucrăm cu răbdare, la ajustarea propriilor așteptări și să învățăm să integrăm, corect, mesajele pe care le primim din exterior. Atunci când criticul interior nu este conștientizat și înțeles, tindem să interacționăm cu ceea ce ne spun oamenii, filtrând totul prin prisma dorințelor noastre personale. Când învățăm, însă, să definim, mai exact, ce simțim noi, nu ce ne dictează criticul interior, vom putea să auzim și ce ne spun, cu adevărat, cei din jur. Așteptările se topesc, iar printr-o comunicare corectă ele pot deveni realitate.
Atunci când ne concentrăm asupra construirii unei relații sănătoase cu criticul nostru interior, acordat la valorile energiei feminine, vom putea trăi, cu adevărat, InSync. Odată ajunse aici, nu doar că ne va fi mai ușor să obținem tot ceea ce este important pentru noi, pe toate planurile, însă o vom face fără nici un fel de presiune, trăind bucuria poveștii, a drumului, a descoperirii și a experienței.
Cu alte cuvinte, unul dintre cele mai prețioase lucruri, la care nu trebuie să renunțăm absolut niciodată și care ne ajută să ne regăsim echilibrul și să trăim InSync, este chiar propria noastră feminitate.
*Despre studiul Activia InSync'
Danone Activia a chestionat peste 15 000 de respondente cu vârste cuprinse între 25 și 55 de ani din Rusia, SUA, Canada, Brazilia, Mexic, Japonia, Polonia, România, Italia, Spania, Regatul Unit, Franța, Germania, Australia, Belgia și Africa de Sud pentru a afla mai multe despre relația dintre femei și criticul interior și efectul pe care acesta îl are asupra vieții lor.
Studiul a fost realizat pentru Danone Activia de către parteneri globali în cercetare; Google a condus un studiu digital cantitativ la nivel global pe 6 iulie 2016, iar GlobalWebIndex a aplicat un chestionar online cu mai multe variante de răspuns pe 17 iunie 2016. Detalii pe www.activia.ro