(P) O calatorie la malul marii

Daca nu ti-ai luat inca vacanta vara asta, avem o recomandare pe litoralul romanesc al Marii Negre: hotelul Bavaria Blu din Mamaia, unde vei avea parte nu numai de un concediu relaxant, ci de o adevarata calatorie in jurul lumii, pentru ca un intreg etaj (denumit „Mapamond’) cu camere de 5 stele vine si cu o poveste aparte, intrucat fiecare dintre cele 16 camere este o calatorie catre o țara a lumii, fiind decorata in stilul si spiritul ei, toate fiind spatioase si pretioase. Haideti sa pornim impreuna in aceasta calatorie in jurul Mapamondului:

1. Statele Unite ale Americii

Camera este decorata in stilul newyorkez al secolului XXI, iar elementele de decor vorbesc de la sine despre atmosfera pe care o vei intalni aici: celebrul lampadar Arco, creat de Achille și Pier Giacomo Castiglioni pentru Flos, veiozele sub forma unor becuri supradimensionate, LC4, una dintre primele creații ale lui Le Corbusier, un tablou cu Marilyn Monroe, in viziunea lui Andy Warhol.

2. Anglia

Aceasta camera se deosebeste prin simplitate si lumina si are ceva din atmosfera unui cottage britanic. De la mobilierul de un alb imaculat la perdeaua inflorata in nuante de roșu, care este de altfel singura pata puternica de culoare, se creeaza o liniste si-o eleganta ce te-ndeamna sa mai zabovesti o zi, doua. Un pat cu baldachin, exact ca in povestile cu printi si printese, este piesa centrala a camerei. Iar dincolo de ferestrele inalte, se dezvaluie marea intr-un spectacol de zile mari.

3. India

Mobilierul de un argintiu puternic din aceasta camera n-ar putea trece neobservat nici daca privitorul s-ar stradui sa-l ignore. Canapeaua joasa, tapitata cu catifea bleumarin, sculpturile in lemn, minuțioase si rafinate, si patul masiv cu tablie inalta din aceeasi catifea, ca punct central al camerei, intregesc imaginea luxului indian. De o parte si de alta a patului troneaza doua veioze ce au la bază cate un elefant, amintind de Ganesha, zeul care, ii ocrotește pe toti cei care pornesc in calatorii. Privind marea, dincolo de draperia cu arabescuri viu colorate, iti vei promite ca aceasta nu va fi pentru tine ultima escapada Indiana.

4. Thailanda

Simplitatea camerei, liniile drepte si elegante, combinatia dintre lemnul de-un maro-inchis indraznet, wenge, tapiteriile din piele de aceeasi culoare si fierul forjat, aplicele ce seamana cu niste torte si draperia cu frunze brodate te duc cu gandul la radacini, la natura, la climatul tropical thailandez, intre musonul ploios si cel uscat.

5. Italia

Tapetul matasos in culori neutre, ce pare a fi sculptat in cel mai mic amanunt, detaliile din mobilierul de culoarea nucului, tapiteria inflorată a fotoliilor somptuoase si tablia satinata a patului, veiozele sculptate aflate de-o parte si de alta a patului, si draperiile cu model elaborat, par toate a fi sculptate de cei mai cunoscuti sculptori ai Italiei clasice.

6. Egipt

Nuantele neutre si luminoase, de la bejul nisipiu si pana la galbenul stralucitor al tapetului, contrasteaza cu argintiul pretios, monumental al mobilierului. Peretii sunt imbracati cu un tapet ce abunda in galben solar, culoarea ce simbolizeaza, in mitologia egipteana, nemurirea zeilor si faraonilor. Povestea lui Tutankamon si a lui Nefertiti stau scrise in hieroglifele de pe tapet. Scene din legendele egiptene, pictate in culori vii pe bucati de papyrus, incearca sa ne istoriseasca si alte povesti, la fel de interesante, despre lumea antica.

7. Romania

Evident, din aceasta suita de camera nu putea sa lipseasca cea inspirata de tara noastra. Elementele de décor te duc cu gandul la Renascentismul romanesc: motivul coloanelor spiralate a fost preluat in veiozele de pe noptiere, in aplicele de pe perete si in mobilierul de lemn masiv. Decorul este completat de un port popular romanesc expus pe peret, de cateva pernute imbracate in fete lucrate manual si de draperii impodobite cu mileuri de macraméu brodate. De-aici, rasariturile si apusurile, avand Marea Neagra drept complice, sunt cele mai frumoase cu putinta.

8. Capitan

Cu mobilier masiv, din lemn maroniu-rosiatic, cu tapiterie din piele, cu veioze metalice si aplice din sticla transparenta, cu timona ce se-odihneste pe perete, si draperia grea, visinie, data la o parte, cat sa se zareasca marea, aceasta camera recreeaza atmosfera unei corabii din vremuri de alta data.

9. Kenya

In aceasta camera, lemnul de cocos e peste tot, de la sifonier la patul ademenitor si la masutele de forme diferite, si e fixat cu bucati de sfoara sau piele, pentru ca nici un fragment sa nu se desprindă din incleștarea perfecta. De la caramiziul auriu la verdele crud din dormitor, savana se dezvaluie vizitatorului care alegea sa-si petreaca vacanta in aceasta camera. In deschizatura usii ce da spre dormitor, se zarește un trup costeliv de negresa ce poarta in maini un abajur protector.

10. Franta

De la verdele malachit al bailor la nuantele neutre ale incaperilor, de-un bej primitor si elegant, se incheaga o atmosfera de sfarsit de secol XVI – inceput de secol XVII, careia nu-i lipseste decat prezenta unui Rege Soare atotputernic pentru a fi completa. Mobilierul luxos, supradimensionat, dar de o simplitate pretioasa, merita sa fie „cercetat’ cu priviri si atingeri, din rotunjime in rotunjime. Totul are un aer regal: pana si insertiile delicat aurii din lemnul masiv, de-un alb stralucitor, al fiecarei piese de mobilier in parte, ce amintesc de auriul omniprezent in palatul Versailles.

11. Turcia

In aceasta camera vei descoperi mobilier din lemn masiv si piele, detalii florale reprezentand trandafiri, atat in tapiterie, cat si sculptate, fotolii ornate din abundenta, draperii viu colorate, cu broderii prețioase, evidentiate, din loc in loc, cu fir auriu. Abundenta de elemente specifica Orientului reprezinta pecetea stilistica usor recognoscibila.

12. Grecia

Sifonierul masiv, impunator, de-un alb imaculat, in contrast cu mocheta de-un albastru aprins, zeitele sculptate in vaza de pe masa, sunetul marii ce rasuna din scoicile ce au invadat camera, aplicele de pe pereți, lustra ce domina intreg tavanul si tablia patului – toate te poarta cu gandul la un decor mediteranean. Aproape ca uiti ca te afli, de fapt, in vacanta pe malul Marii Negre.

13. Australia

Mobilierul din lemn maroniu aprins, cu tente rosiatice, cu linii perfect drepte si simple, fara niciun fel de ornamente sau detalii care sa încarce retina, fotoliul leagan cu forma de cangur in care se poate lesne visa cu ochii deschisi, privind marea, si draperia cu motiv animal sunt doar cateva dintre detaliile ce ne trimit direct pe Tropicul Capricornului.

14. Indonezia

Combinand lemnul de ratan impletit si cel de cires, de-un maroniu rosiatic, tipic indoneziene, cu nuante discrete de alb si crem ce se regasesc in mocheta, in tapetul cu imprimeu vegetal, in pernutele scaunelor, in abajururi ori in tabloul ce evoca traditionala kebaya, se contureaza un stil simplu si elegant. Mobilierul traditional din lemn cu impletituri complicate s-a oprit la etajul cinci din Hotelul Bavaria Blu dupa o lunga calatorie, direct din cea mai mare tara-arhipelag din lume.

15. Iran

Argintiul metalic al mobilierului impunator aminteste de celebrul palat Golestan din Teheran, cu deja prea cunoscuta Camera a Diamantelor, lucrat intr-un mod absolut fabulos cu bucati de oglinda. Senzația de raceala este atenuata de nuantele de lila ale mochetei, un element in plus de legatura cu palatul iranian. Pereții sunt impodobiti tot in nuante de lila. De-o parte sta un tablou textil lucrat in matase cu fir de argint, in aceleasi nuante de argintiu si lila, reprezentand un boteh sau buta – cunoscut occidentalilor mai degraba sub numele de paisley – adica un motiv vegetal persan. De cealalta parte, isi apara teritoriul tablouri cu reproduceri ale pictorului Mahmoud Farshchian, parintele picturii miniaturale persane moderne, si opere ale poetului Hafaz, evident, in farsi.

16. China

Apartamentul chinezesc este, de departe, cel mai spectaculos apartament al etajului cinci din hotelul Bavaria Blu. In tonuri specifice interioarelor chinezesti, pornind de la maroul inchis al mahonului la rosu aprins si negru, apartamentul isi deconspira identitatea din prima clipa prin intermediul mobilierului. Roata sculptata in lemn, asezata chiar la intrare, in semn de bun venit, simbolizeaza ospitalitatea chineza. Toate piesele de mobilier sunt din mahon si au ceva din maretia si rigoarea acestui popor asiatic. Taburetele, extrem de populare si folosite fie ca scaun, fie ca masa in cadrul ceremoniei ceaiului si banchetele tradiționale; biroul sub forma unei pagoda; fotoliile asemanatoare unor tronuri sunt toate din lemn lacuit, cu detalii sculptate manual sunt elemente de decor care te poarta intr-un spatiu plin de mister.

Speram ca ti-am starnit curiozitatea cu aceasta calatorie in jurul Mapamondului si ca ai pus hotelul Bavaria Blu din Mamaia pe lista urmatoarei tale vacante. Iti mai spunem ca hotelul dispune de o piscina exterioara, cu un spatiu special amenajat pentru cei mici, de un foisor primitor si de un restaurant à la carte, unde se pot organiza evenimente, si speram ca ti-am dat toate motivele pentru a-ti programa un concediu acolo. Mai multe detalii poti afla tastand www.bavariablu.ro. Hotelul Bavaria Blu este deschis tot anul, iar turistii il pot vizita in orice sezon.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
 
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro