(P) “E normal să facem bine”

Era pe punctul de a da la medicină, dar a ales o carieră în drept. Astăzi, la 38 de ani, Florina Tănase este considerată una dintre cele mai puternice femei din România, din postura de membru al conducerii Vodafone România și al Fundației Vodafone.

(P) “E normal să facem bine”

'Acum 20 de ani nu mi-am propus ca astăzi să fiu manager într-o corporatie. Poate că o asemenea mărturisire nu este tocmai conformă cu ceea ce învățăm despre planificarea carierei. Rețeta pe care am aplicat-o, dacă se poate spune că există o rețetă, este compusă din următoarele: a fi corectă, a face cu drag ceea ce fac, a ma înconjura de oameni de la care pot învăța.'

De fapt, acum exact 20 de ani, Florina Tănase dădea admiterea la facultatea de Drept din București, pentru care optase în defavoarea Universității de Medicină și Farmacie. La fel cum nu avea un plan de carieră, nu avea nici idee că, peste mulți ani, se va intersecta din nou cu domeniul sanitar. De data aceasta, din postura de membru al board-ului Fundației Vodafone, cea care, practic, a introdus conceptul de telemedicină în România.

Foarte pe scurt, telemedicina constă în furnizarea de servicii medicale la distanță cu ajutorul solutiilor IT&C – așadar, un domeniu ce poate produce schimbări esențiale într-o țară în care, mai ales în mediul rural, sistemul de sănătate suferă de carențe majore. În cuvintele Florinei Tănase, 'potențialul este imens. Telemedicina permite intervenții în timp real și diagnosticarea rapidă, ceea ce se traduce în vieți salvate. Soluția de telemedicină implementată pe ambulanțele SMURD sau la spitalul Marie Curie, cea pentru persoanele insulinodependente, care sunt astfel monitorizate 24 de ore din 24 și pentru care administrarea insulinei se va face de la distanță sunt doar câteva dintre proiectele pe care le-am dezvoltat și care ne arată cum telemedicina schimbă destine, indiferent că vorbim de medicina de urgență, de neonatologie sau de asistența persoanelor în vârstă din mediul rural care au acces dificil la infrastructură.'

Școala vieții, mai importantă decât orice MBA

CV-ul Florinei Tănase relevă un model de femeie de succes, diplomele de la instituții celebre de învățământ superior din întreaga lume (London Business School sau Tiffin University) alternând cu funcții de conducere în mari companii din țară. De la absolvirea facultății și până în 2011, când devenea unul dintre cei mai tineri manageri de prim rang din România, din funcția de Senior Director Legal & External Affairs al gigantului telecom Vodafone, condusese departamentele juridice ale UPC România și AD Pharma.

Aici a și intrat pentru prima dată în contact cu mediul ONG – ca președinte al fundației Sensiblu, a gestionat o amplă campanie împotriva violenței domestice. Cum se împacă cariera de manager de top cu cauzele sociale, ce a ținut-o ancorată la problemele reale ale societății românești? Până la urmă, oamenii din corporații, și mai ales managerii, sunt adesea percepuți ca persoane foarte stresate, axate exclusiv pe carieră, poate chiar rupte de realitate.

'A fi concentrat doar pe carieră cred ca este nociv chiar pentru scopul final urmărit, și anume cariera. Viața socială pe care ne-o construim este de fapt reala investiție în calitatea vieții pe termen lung, atât a noastră, cât și a familiei, a prietenilor, a întregii comunități din care facem parte. Dincolo de asta, cred foarte mult în normalitatea de a face bine, așa cum o spune și noul slogan al Fundației Vodafone România, . Faptele bune nu trebuie să se limiteze la mediul ONG, ele trebuie să fie parte din viața fiecăruia dintre noi. Atunci când fiecare va considera că a împărţi, a ajuta, a salva, a te implica sunt lucruri fireşti şi nu excepţii demne de aplaudat, abia atunci calitatea vieţii noastre, a tuturor românilor, se va îmbunătăţi.'

Fundația Vodafone în cifre

În cei 18 ani de la înființare, Fundația Vodafone România a finanțat proiecte în valoare de 23 de milioane de euro pentru 1,4 milioane de beneficiari. 'Suntem foarte atenți la modul în care ne alocăm fondurile, de aceea folosim metoda rundelor publice de finanțare. Un alt aspect prin care ne diferențiem de restul fundațiilor este faptul că nu ne dedicăm exclusiv unui segment, ci acoperim, prin activitatea noastră, trei domenii strategice: sănătate, educație și servicii sociale', explică Florina Tănase. Doar prin programul Connecting for Good, fundația a oferit primele soluții de telemedicină din România și a finanțat cu 2,9 milioane de euro proiecte pentru 30.000 de beneficiari.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Libertatea
Ego.ro
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din lifestyle