Orgasmul. Putem fara el?

Tot ce vrem sa stim despre orgasm se gaseste la un click distanta, iar revistele abunda in retete minune pentru a-l atinge in timp record. In aceste conditii, Alina Baisan se intreaba de ce multe dintre noi nu experimentam inca viata sexuala la cote maxime.

Saptamina aceasta am facut o calatorie fantastica in universul orgasmului… prietenelor mele. Nu va asteptati la confesiuni din partea mea cind vine vorba de sex. Probabil mi se trage din adolescenta, cind am respins din start discutiile pe marginea subiectului cu mama, care mi-a expediat speriata un: „Sexul… Nu e mare lucru de capul lui, ai sa vezi’, punind cruce mai apoi oricarui tip de conversatie la vederea unui prezervativ in buzunarul de la blugi: „Credeam ca vrei sa te pastrezi pina dupa casatorie…’.


De fapt, daca nu aveam pretextul articolului, n-as fi indraznit sub nici o forma sa imi abordez prietenele cu intrebari precum „Auzi, tu in ce relatie esti cu orgasmul tau?’ sau „Ce mai e si continenta asta?’. Ce am descoperit? In primul rind ca imi face mare placere sa vorbesc despre sex: e absolut amuzant, deloc invaziv si mai ales foarte folositor.

Stiau fetele din Sex and the City ce stiau. Cum altfel as fi aflat ca o prietena de-a mea se trezeste noaptea in spasme de placere datorita unor misterioase orgasme nocturne sau ca alta nu a avut niciodata unul cu ultimul ei prieten, desi au fost impreuna mai mult de trei ani de zile! Sintem atit de diferite si constat cu uimire ca multe dintre noi nu ne-am explorat inca suficient sexualitatea. E uimitor cum am ajuns in acest punct, dupa ce inca din adolescenta am fost expuse la sute de articole legate de sex prin intermediul revistelor, cind orice cautare pe Internet iti aduce instantaneu informatii despre orice fantezie iti trece prin cap si, mai ales, cind locuim impreuna cu corpul nostru 24 de ore din 24, fara sa fim pe deplin constiente de tot potentialul lui erotic si emotional. Sintem recunoscatoare pentru revolutia sexuala, pentru faptul ca femeia se bucura in pat de aceeasi atentie ca si partenerul ei, ca nu mai sintem omorite cu pietre daca nu ne maritam virgine. Si totusi, de ce nu avem parte de placere deplina in viata noastra amoroasa?


Statisticile arata ca mai mult de 43% din femei nu reusesc sa aiba orgasme sau se confrunta cu un libido scazut. „Cu orgasmul clitoridian sint obisnuita, dureaza mai putin, e mai facil, eu ii spun orgasm fast food’, se amuza A. raspunzindu-mi la intrebari pe chat, in timp ce la ea in birou lumea serveste piscoturi la aniversarea unui coleg. „Din cel vaginal pot sa numar pe degetele de la o mina cite am avut. De neuitat, oricum. Multiplu? Nu cunosc aceasta placere. Si nu, nu sint satisfacuta de viata mea sexuala, dar asta e numai vina mea. Nu-mi mai explorez sexualitatea asa cum faceam in liceu, nu stiu de ce, probabil din lipsa de timp si de relaxare. Acum primeaza alte lucruri, grijile, banii, cariera, nu viata sexuala… Asta ca sa vezi ce timpenii ii trec prin cap unui adult, de parca viata sexuala ar tine o eternitate.’

A. are 30 de ani, e casatorita cam de cinci ani si tot de atunci are si un copil. „Acum e mult mai bine. Dupa ce am nascut, aveam un sentiment enorm de vina ca fac sex, pentru ca eu eram MAMA si gindeam ca mamele n-au voie sa faca sex. Hormonii mei o luasera complet razna. Doi ani si ceva a fost un calvar pentru mine. Nu ma puteam relaxa deloc.’ Nu mai e un secret pentru nimeni ca relaxarea si confortul psihic total sint conditii obligatorii pentru ca o femeie sa aiba orgasm.


Pr. dr. Ioana Miclutia, medic primar psihiatru, explica ce inseamna asta in termeni medicali: „Excitatia sexuala este divizata in mai multe etape, care concura in cascada la implinirea sexuala, respectiv insatisfactia sexuala. Premisa inceperii unui joc erotic este disponibilitatea sexuala, intarita de apetenta sexuala. Prin stimularea plurisenzoriala (voce senzuala, insinuanta, dezvaluirea corpului si a expresiei sale senzuale, a stimularii tactile a zonelor erogene) se ajunge la excitabilitatea sexuala, adica raspunsul local (lubrifierea labiilor, turgescenta sinilor, erectia). Dorinta sexuala, atractia sexuala, jocul erotic, actul coital exprima energia si pulsiunile sexuale (ceea ce Freud denumea libido).Orgasmul este apogeul excitatiei, numit si climax sexual, antrenind senzatii, reactii generale si locale debordante si gratificante. Perturbarile care apar in oricare etapa a excitatiei sexuale antreneaza detresa psihologica, probleme somatice si dificultati relationale. Sanatatea sexuala si calitatea vietii sexuale sint factori care contribuie la sanatatea noastra, multumirea si echilibrul nostru’.

 

Page: 1 2

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
 
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din lifestyle