Dictatura Maselor (de Tom Wilson)

Undeva in mijlocul drumului, pe dealurile care inconjoara Baile Herculane, un preot care se intorcea de la o biserica indepartata s-a oprit sa vorbeasca cu niste trecatori. M-am apropiat si eu, curios, sa ascult ce zice.

La inceput mi s-a parut interesant: detalii despre istoria bisericii de la care venea si despre comunitatea din ce in ce mai mica pe care o deservea. Dupa care a inceput, brusc, sa vorbeasca despre avort si despre cati copii sunt „ucisi lunar in Romania. Oamenii in varsta cu care vorbea bolboroseau si dadeau cuminti din cap, in semn de aprobare. Am vrut sa zic ceva. Dar n-am zis, mi-am vazut de drum.


In caz ca nu ati remarcat, dreapta crestina este in plina ascensiune in Europa. Din cauza problemelor pe care proiecte progresiste ca Uniunea Europeana si, in general, multiculturalismul le implica, extrema dreapta are acum argumente masive sa racoleze noi adepti.

Da click pe video-ul produs de Coalitia pentru Familie si o sa intelegi ca si in Romania aceasta miscare reactionara e la fel de puternica. Desi pare inimaginabil sa se mai puna problema interzicerii avortului in epoca in care traim, Polonia aproape a facut-o. Asta vor si cei din Coalitia pentru Familie. Sa nu va imaginati ca discursul lor e orientat doar impotriva casatoriei intre persoane de acelasi sex. Ceea ce incearca, de fapt, este sa dea ceasul inapoi si sa anuleze toate progresele pe care societatea le-a facut in ultimii 25 de ani, printre care si dreptul femeii de a decide singura asupra propriului corp.


Libertatea femeii de a alege este atat de evidenta, iar alternativa atat de sinistra, incat nu vreau sa pledez pentru asta aici. Daca esti de alta parere, sa fim sinceri, inseamna ca ti-ai ales gresit revista. (Si tara in care traiesti. Muta-te in Arabia Saudita, daca vrei ca biserica sa faca legile.)

Stiu ca exista si oameni religiosi buni, oameni care simt ca au o datorie catre dumnezeul lor si care manifesta compasiune pentru alti oameni in suferinta. Dar faptul ca Biserica are o pozitie oficiala fata de mai toate aspectele vietii sociale contemporane este ceva de-a dreptul diabolic. Diabolic in sens biblic. Iar adevarul, tristul adevar, este ca oamenii rezoneaza cu asta. Majoritatea. (Nu degeaba i se spune „populism. E ceva popular.)

Politicile populiste sunt in ascensiune peste tot. Ei sunt mai multi decat noi. Daca s-ar face un referendum, englezii ar vota sa se reintroduca pedeapsa cu spanzuratoarea, iar romanii, probabil, pentru interzicerea avortului si pentru incriminarea homosexualitatii. Fortele de dreapta stiu asta si isi mobilizeaza toate resursele, asigurandu-se ca politicienii iau notite si actioneaza in consecinta (uita¬ti-va numai la cele trei milioane de semnaturi pe care au reusit sa le stranga).


Esenta problemei: lumea pare ca a uitat ce inseamna democratia. Perceptia generala este ca democratia inseamna regula majoritatii. Dar e fix opusul. Democratia inseamna protejarea tuturor minoritatilor in raport cu cei 51%. Democratia inseamna impiedicarea oricarei forme de dictatura, inclusiv dictatura maselor. Tocqueville e taticul acestei teorii, iar Constitutia americana este un exemplu minunat in acest sens, aplicat si in practica: sistemul disperseaza si contrabalanseaza puterea politica. Dar, dincolo de orice teorie, intrebarea e simpla: in ce lume vrem sa traim? Intr-o lume in care cei 51% dicteaza daca o femeie poate sau nu sa faca avort? Intr-o lume in care 51% decid daca persoanele gay au drepturi sau nu? Chiar vrem sa traim intr-o lume in care 51% dicteaza ce pot sa faca si ce nu alte grupuri vulnerabile: evrei, persoane cu dizabilitati, romi, unguri? Pentru ca asta este lumea pe care Coalitia pentru Familie spera sa o creeze.


Inca o data: sunt mai multi decat noi. Tocmai de asta, trebuie sa ne facem auziti. Data viitoare cand un preot vorbeste despre avort ca despre o „crima, despre homosexualitate ca despre „subminarea familiei sau despre alte chestii pe care si le mai aminteste el din Vechiul Testament (ca la Noul Testament se pare ca n-au ajuns multi), nu trece mai departe. Spune ce crezi. Suntem o minoritate.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
 
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din lifestyle