Olena Zelenska, declarații tulburătoare despre soțul ei și viața în război: „Când unul dintre noi este torturat, violat sau ucis, simțim că toți suntem torturați, violați sau uciși”

Prima Doamnă Zelenska a dezvăluit într-un interviu pentru Vogue de când nu și-a mai întâlnit soțul, președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Olena Zelenska, declarații tulburătoare despre soțul ei și viața în război: "Când unul dintre noi este torturat, violat sau ucis, simțim că toți suntem torturați, violați sau uciși"

Olena Zelenska a acordat un interviu revistei Vogue în care a detaliat viața ei în războiul pornit de Rusia împotriva țării sale și totodată a declarat că nu și-a mai văzut soțul față în față din prima zi a invaziei, 24 februarie. Mai mult, aceasta a vorbit despre atrocitățile la care sunt supuși concetățenii săi, mai cu seamă femeile care au fost victimele violurilor din partea combatanților ruși.

Prima Doamnă a Ucrainei Zelenska a povestit și cum s-a trezit, în prima zi de război, în sunete puternice, despre care a aflat abia mai târziu că se datorau unor explozii. „A început”, au fost cuvintele pe care i le-a adresat soțul ei, președintele Volodimir Zelenski. Imediat după acel moment, biroul președintelui a devenit un loc rezervat pentru consfătuiri militare, așa încât Zelenska și copiii ei au fost complet separați de Zelenski. Din acea zi, a declarat aceasta, cei doi au reușit să vorbească doar la telefon, acela fiind și ultimul moment în care Olena Zelenska și-a văzut soțul purtând un costum, pe care l-a schimbat între timp cu ținutele mai lejere, în culori de camuflaj, pe care președintele le poartă tot timpul.

Zelenska a fost întrebată și despre ce le-a spus copiilor săi despre război. „Nu e nevoie să le explic nimic copiilor. Ei văd totul, așa cum vede orice copil din Ucraina. Cu siguranță nu sunt lucruri pe care ar trebui să le vadă vreun copil, dar copiii sunt foarte onești și sinceri. Nu poți ascunde nimic de ei.” Adevărul, a spus aceasta, este cea mai bună strategie atunci când vine vorba despre copii.

Zelenska a vorbit și despre curajul extraordinar al ucrainenilor în fața invaziei armatelor lui Putin, declarând că misiunea președintelui rus de a diviza țara nu a reușit până acum. „Când unul dintre noi este torturat, violat sau ucis, simțim că toți suntem torturați, violați sau uciși. Nu avem nevoie de propagandă pentru a avea conștiință civică, pentru a rezista. (…) Această furie și această durere personală, pe care le simțim toți, ne activează instantaneu dorința de a acționa, de a rezista agresiunii, de a ne apăra libertatea.”

Prima Doamnă Zelenska a povestit și că Ucraina s-a transformat acum într-o țară de voluntari, în care artiștii și hairstiliștii muncesc alături pentru a-și ajuta armata. Aceasta a vorbit și despre miile de femei care au fost nevoite să nască în adăposturi, sau despre cele care își riscă viața în fiecare moment, încercând să fugă de invadatori, dar și despre felul în care Rusia a atacat coridoarele umanitare stabilite pentru evacuarea civililor din zonele de conflict.

Olena Zelenska și-a declarat și recunoștința pentru țările care găzduiesc refugiați din Ucraina, dar a cerut, la fel cum o face și soțul ei, stabilirea unei zone care nu poate fi survolată aerian de către ruși, pentru a preveni atacurile asupra zonelor locuite de civili.

Zelenska a lansat un canal de Telegram prin intermediul căruia ucrainenii își pot împărtăși experiențele de război, documentând astfel o bucată din istoria țării chiar în timp ce evenimentele sunt în desfășurare.

Citește și:
Volodimir Zelenski, copleșit la vederea masacrului din orașul Bucha: „Un adevărat genocid'

Foto: arhiva ELLE

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Libertatea
Ego.ro
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din lifestyle