Oda feudalismului (de Tom Wilson)

Ni s-a spus mereu ca Evul Mediu Intunecat a fost... intunecat. Dupa ce luminoasa epoca clasica s-a facut tandari, oamenii s-au trezit orbecaind prin noroi, traindu-si vietile in cocioabe facute din noroi si mancand placinte cu noroi. Suna destul de ingrozitor, e adevarat.

Oda feudalismului (de Tom Wilson)

Dar Evul Mediu are un ascendent evident asupra timpurilor moderne: nimanui nu-i pasa atunci ca lucrurile se intamplau astfel. Daca te nasteai taran era pentru ca Dumnezeu a hotarat asta. Acelasi lucru se aplica si in cazul regilor sau al baronilor. Tot ceea ce-ti ramanea tie de facut era sa-ti faci treaba cat puteai de bine.

Pe repede inainte ajungem in zilele noastre, pentru a observa ca traim in oglinda rasturnata a acelor timpuri. Ca avantaj as enumera faptul ca e ceva mai putin noroi. (Asta daca nu cumva locuiesti in Pipera. Acuma, pe bune, Pipero, rezolva-ti problema cu drumurile!) Iar ca dezavantaj – tot ceea ce ti se intampla in viata este acum, scris cu majuscule Helvetica de 14, DIN VINA TA!

Pe tot cuprinsul mapamondului sunt puzderie de sefuleti si angajati, captivi ai unor slujbe deprimante, care chiar in secunda asta reflecteaza amar asupra acestui adevar crud. Nu ai reusit cine stie ce in viata?! E VINA TA! N-ai castigat suficient de multi bani pentru a-ti duce familia in concediu?! E VINA TA! Ai ratat lansarea cu salve de tun a brand-ului de fashion la care visezi de cand erai mica?! SCUZE, DAR E NUMAI SI NUMAI VINA TA!

Unde te-a dus viata e masura talentului si a abilitatilor personale. Faptul ca ai un salariu de rahat, locuiesti intr-un apartament din acelasi material si ai un job atat de inutil si rutinier, incat il faci pana si pe Sisif sa puna pe Twitter un hashtag de genul „#sepoatesimairau_lol, ti se datoreaza in totalitate.

Incompetenta nu-ti da voie sa te autodepasesti. Si ti se intampla asta din cauza:

1) CELOR 9 COMPORTAMENTE SUBCONSTIENTE CARE NU TE LASA SA EVOLUEZI sau

2) CELOR 5 BLOCAJE MENTALE PE CARE OAMENII DE SUCCES LE-AU DEPASIT DEJA.

Daca nu citesti asta de pe fotoliul unui Gulfstream G500, aflat deasupra Muntelui Fuji, trebuie sa ti-o spun pe sleau: viata ta nu valoreaza nici cat o ceapa degerata!

Toata aceasta presiune si autoblamare este, nu mai e nevoie s-o spun, extrem de daunatoare. Si nici sedintele infinite de terapie, nici cursurile de meditatie, nici postarile inspirationale de pe Buzzfeed nu te vor ajuta sa schimbi prea multe. Desi poate ca nu realizezi, incerci doar sa lupti impotriva adevarului fundamental pe care e construita economia vremurilor noastre: oamenii primesc ceea ce merita.

De asta era atat de grozava viata in Evul Mediu, pentru ca tot raul care ti se intampla era din vina altcuiva: a regelui, a lui Dumnezeu, a noroiului. Aceasta conceptie despre lume si viata avea si avantajul ca era una reala. Astazi nu avem neaparat mai mult control asupra existentelor noastre decat avea taranul acela din Evul Mediu. Suntem la mana principiilor economice globale, nu doar in termenii succesului personal, dar si in cei ai tarii sau chiar continentului in care traim. Insusi Adam Smith, arhitectul sistemului economic actual si omul pe care il aduleaza orgasmic toti ganditorii de dreapta, a recunoscut faptul ca succesul si esecul in capitalism au o singura sursa: norocul. (Caruia ar trebui sa-i adaugam, in lumea moderna, o noua categorie: bunastarea mostenita.)

Vazuta din perspectiva asta, lumea medievala nu mai pare chiar asa de rea. Nu tu vinovatie, nu tu nevoie de Xanax, nu tu sentiment de inadecvare care sa-ti dea insomnii. Sigur, se manca pe vremea aia mult noroi, dar chiar ti se pare ca e un pret prea mare pentru un psihic sanatos?

OK, destul cu agitatia profeudala pentru moment! Ma retrag maiestuos in chilia mea pentru a savura un pocal de mied si a scrie un tratat despre ingerii care danseaza pe gamalia unui ac.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Libertatea
Ego.ro
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din lifestyle