ACUM e momentul oportun sa ai mai multa grija de finantele tale!
Iata cateva obiceiuri pe care ar trebui sa le schimbi pentru a avea o viata mai usoara.
Retragerea banilor de la un ATM diferit de cel al bancii unde ai cardul s-ar putea sa fie convenabil, dar costurile se pot adauga rapid. Conform Business Insider, taxele ATM sunt intr-o continua crestere. Incearca sa retragi bani in avans in momentul in care zaresti ATM-ul potrivit; astfel, vei iesi in castig pe termen lung.
Ne pare rau sa te intristam, dar latte-ul pe care-l tot servesti dimineata nu te ajuta sa economisesti prea mult. Bautura favorita cumparata ocazional nu iti va cauza daune majore bugetului, dar cumpararea in mod regulat a meselor si gustarilor iti va manca' din economii. Daca vrei sa faci o diferenta dramatica in cadrul finantelor tale, incepe cu schimbari mici.
A tine cont de obiceiurile tale financiare e o modalitate destul de simpla de a afla pe ce se duc banii. Aplicatii cum sunt Mint sau Learn Vest te pot ajuta in acest sens.
Cand nu dispui de un buget prea mare, achitarea rambursarilor intre 1% – 3% din credit pot fi atractive, dar te vor dezavantaja pe termen lung. Incearca sa platesti mai mult fata de minimumul posibil.
Iti planifici ce-i mai rau si speri pentru ce e mai bun. Asigurarea poate fi aparent un cost financiar care nu e necesar, dar ar putea reprezenta diferenta dintre economii si falimentul financiar in cazul in care ceva merge prost.
Acel toaster ieftin ti-ar putea salva banii astazi, dar ia in considerare durata lui de viata lui. Cumpara avand in minte calitatea si fa achizitii care dureaza pe termen lung.
Care e suma de bani pe care ti-ai propus sa o economisesti in anul 2016? Daca nu poti raspunde, ei bine, acum e momentul sa iti setezi scopul. Fa o lista a lucrurilor mai scumpe pe care ti le-ai propus sa le ai in viitor – o casa, o masina, intretinerea unei familii – si vezi costurile la care te aduc. Sa faci un cont de economii va insemna ca, atunci cand ti-ai atins scopul, viata ta sa devina mult mai dulce.
Da, te cuprinde un sentiment deosebit atunci cand vezi ca suma din cont creste pe masura ce primesti salariul, dar comparand-o cu obiceiurile tale financiare, ei bine, asta ar putea duce la caderea ta. Pune deoparte 10%, tine cont de bugetul tau si de contul de economii si nu uita sa iei in calcul banii de shopping astfel incat sa nu fii constransa ulterior. E mai important sa te rasfeti, uneori!
Text: Denisa Matei
Foto: PR