Ți-ai dori o nouă provocare în carieră? Dacă ai înclinații spre design sau o atenție mare la detaliile tehnice ale unui site, un job în domeniul IT s-ar putea să ți se potrivească. Însă pentru a face primul pas, angajatorii îți cer experiență sau aceasta este considerată un avantaj.
Experiența ta cu primul job în IT poate fi una plăcută dacă îți pui în valoare studiile, cunoștințele și abilitățile deprinse poate în proiecte realizate pe cont propriu. Contează să strângi exemple concrete într-un portofoliu, care are putere de convingere. Și să-ți realizezi un site de prezentare profesională pentru care nu ai nevoie de cunoștințe web, ci doar de creativitate și de folosirea intuitivă a WordPress-ului.
Text: Mihaela Pascari
Te poți inspira din topul celor mai bune site-uri ale actorilor în anul 2021.
• Site-ul lui Leonardo DiCaprio este informativ, ușor de utilizat, conceput cu o abordare personală și, desigur, memorabil. Biografia îți prezintă cariera sa de aproape trei decenii, iar secțiunea News cuprinde cele mai recente inițiative sociale ale actorului. Vei descoperi ușor informațiile care te interesează.
• Sylvester Stallone se remarcă printr-un site minimalist, cu fonturi elegante, spațiu alb care permite vederii să descopere ușor informațiile și printr-o organizare bună. Vei descoperi categorii care vorbesc despre cariera actorului, precum Work, Bio din care te poți inspira pentru site-ul tău.
• Site-ul actriței Helen Mirren este expresia eleganței. Fundalul monocromatic se potrivește cu accentele de culoare poziționate strategic. Vei descoperi biografia sa și proiectele recente la care lucrează.
• Megan Greener are o notă de bun venit pentru publicul său, încurajându-l astfel să exploreze site-ul. Vei descoperi toate informațiile de care ai nevoie pentru a te familiariza cu cariera actriței: CV-ul, fotografii, video-uri, podcast, totul într-o manieră succintă, structurată.
Iată care sunt pașii pentru a avea un portofoliu convingător pentru jobul la care îți dorești să aplici.
Înscrie-te la cursuri în IT
Primul pas este să te înscrii la cursuri gratuite IT organizate de eJobs, printr-un proiect cofinanțat din Fondul Social European, parte a programului Operațional Capital Uman 2014-2020.
Calificarea obținută și proiectul susținut pentru anumite cursuri merită adăugate la portofoliul tău, alături de proiectele pe care le realizezi pe cont propriu. Astfel ai mai multe șanse de a obține jobul dorit!
Definește mai întâi ce curs ți se potrivește. Dacă ești atentă la detalii și la identificarea erorilor în site-uri, poți alege Cursul de Tester. Dacă ai înclinație spre design, poți alege cursul de Programator Java.
Ce vei învăța în cadrul cursului de Tester:
• Vei învăța de la zero cum să descoperi defecte ale website-urilor, aplicațiilor și programelor dezvoltate de programatori.
• Vei contribui la dezvoltarea celor mai tari site-uri și aplicații.
• Acest curs este ideal dacă nu ai experiență în IT
Ce vei învăța în cursului de Programator Java:
• Vei învăța de la zero JavaScript, HTML, CSS și cum să creezi pagini web cu ajutorul acestora.
• Vei învăța cum să creezi aplicații web.
• Acest curs este ideal pentru persoanele fără experiență în programare.
Ce trebuie să știi despre cursurile în IT
• Cursurile sunt 100% gratuite, finanțate prin fonduri europene
• Au loc de luni până vineri, între 18:00-20:00, și sâmbătă, între 09:00-12:00
• Te ajută să faci reconversia către un job în domeniul IT
• Se întâmplă 100% online
• Te învață o abilitate practică, căutată pe piața muncii
• Includ consiliere în carieră
Cursurile gratuite în IT sunt disponibile prin:
PROGRAMUL OPERAŢIONAL CAPITAL UMAN 2014-2020
Axa Prioritară 6 – Educație și competențe ID
proiect: POCU/726/6/12/135988
Proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020
SILVIU PETRESCU
0729.729.843
Selectează cu atenție proiectele
Chiar dacă ai mai multe proiecte la care lucrezi, unele poate din afara domeniului IT, ar trebui să fii selectivă în privința a ceea ce incluzi în portofoliu. Oamenii au o atenție limitată și cel mai bine este să prezinți acele proiecte care-ți demonstrează talentul și experiența pentru joburile la care aplici.
Realizează mai întâi o listă cu proiectele la care ai lucrat. Apoi, clasifică-le în ordinea relevanței pentru jobul pe care ți-l dorești. Sau selectează mai multe proiecte, diferite, de exemplu, fiecare pe un limbaj de programare sau pe o abilitate pe care ai dezvoltat-o lucrând la el. Portofoliul ar trebui să susțină, prin exemple, calificările enumerate în CV.
Ca să-ți fie mai ușor în selectarea proiectelor, îți poți pune trei întrebări:
• Sunt mulțumită de realizările pe care le-am avut la acest proiect?
• Este reprezentativ pentru cerințele jobului?
• Mi-a plăcut să lucrez la acest proiect și aș face oricând ceva similar?
Dacă răspunsul la toate cele trei întrebări este pozitiv, atunci proiectul este o alegere potrivită pentru portofoliul tău.
Creează un site de prezentare profesională
Portofoliul tău online ar trebui să fie ușor accesibil potențialilor angajatori. Îl poți construi într-un timp scurt în platforme precum WordPress. Verifică dacă poți lua numele tău ca nume de domeniu, astfel vei apărea mai ușor în căutările potențialilor angajatori.
Vestea bună este că nu ai nevoie de experiență în scriere de cod pentru a-ți crea un portofoliu, cea mai importantă fiind alegerea temei care ar trebui să permită navigarea ușoară și crearea de categorii pentru conținutul tău.
Spune o poveste
Deși majoritatea portofoliilor profesionale se bazează pe elemente vizuale precum fotografii, video, este important să oferi și context. Să povestești despre tine, despre obiectivele tale și chiar despre provocările pe care le-i întâmpinat în lucrul la proiecte. Această abordare oferă recrutorului o perspectivă asupra stilului de lucru și personalității tale. Te poți inspira de pe site-ul scriitoarei Jaclyn Westlake.
Promovează-l ori de câte ori ai ocazia
Portofoliul nu trebuie doar să existe, ci este important să-l faci cunoscut. Poți insera un link al site-ului tău de prezentare în profilurile de pe rețelele de socializare, în semnătura de e-mail și pe cărțile de vizită.
Actualizează-l în mod regulat
Un portofoliu care nu este actualizat nu îți poate spori șansele de a obține jobul dorit. Ar putea indica că nu ai realizat nimic important în ultima perioadă. De aceea, ar trebui să-ți aloci timp săptămânal pentru un update-uri (noi proiecte, un articol), care vor conta mult pentru viitorul tău job în IT.