Este prima mea nunta verde', se entuziasmeaza o invitata, delectindu-se cu delicatesele din produse ecologice la nunta prietenilor sai. De aceasta data, ea nu si-a mai cumparat o rochie noua pentru fericitul eveniment si si-a lasat, la rugamintea mirilor, masina in garaj. Mandy (30 de ani) si Jonathan (29 de ani) isi doresc ca nunta lor, celebrata in provincie, sa coste cit mai putin posibil si sa fie cit mai ecologica. „|n cursul anului, incercam sa traim ecologic atit cit se poate', explica Jonathan. El merge la serviciu cu bicicleta, Mandy recicleaza tot ceea ce poate, iar fiul lor poarta scutece lavabile.
„Vrem sa limitam la maximum emisiile de CO2 in aceasta zi', continua mirele. „La o nunta cu 150 de invitati, care vin cu automobilele, la care se mai adauga si cele doua bilete de avion pentru calatoria din luna de miere, se estimeaza ca se emit circa 14, 5 tone de CO2', explica Michael Buick, specialist al companiei britanice Climate Care. Aceeasi sursa sustine ca, folosita zi de zi, masina unui cetatean englez degaja in jur de 4 tone de dioxid de carbon pe an. In consecinta, Mandy si Jonathan i-au incurajat pe invitatii lor din alte localitati sa vina la nunta cu trenul. Mirii au dat tonul acestei nunti ecologice, trimitind invitatii din hirtie reciclata si folosind confetti biodegradabile.
Mandy a cumparat doua rochii albe de la o licitatie de caritate, le-a combinat si si-a confectionat singura o rochie de mireasa simpla si eleganta. La rindul sau, Jonathan a purtat un costum mai vechi, alcatuit din trei piese. La biserica, mireasa a coborit dintr-o masina cu propulsie hibrida, care foloseste un motor normal si unul electric, reducind foarte mult emisia de CO2. Cu verighetele pe degete (cumparate de la un magazin de antichitati de pe eBay), tinerii casatoriti s-au indreptat catre sala de petrecere pe tricicleta, Jonathan fiind cel care pedala. La cocktail, s-au savurat bauturi naturale si un aperitiv alcatuit din produse ecologice de sezon.
Invitatii au fost foarte incintati de meniu. Aceste sarbatori „cimpenesti' foarte sic, suta la suta ecologice, sint, in ultima vreme, foarte la moda in Anglia. „Toata lumea este de parere ca, in materie de mariaj, verdele este noul alb', sustine Katie, care a avut o „nunta verde' in 2005. Tinara doamna detine chiar un site de profil, www.ethicalweddings.co.uk, unde incurajeaza astfel de evenimente si recomanda liste cu furnizorii care pot fi contactati. Ea nu este, insa, singura.
In ultimii ani, au aparut multe site-uri care pledeaza pentru astfel de nunti. Exista forumuri de discutii, unde viitorii miri sint ajutati sa-si organizeze petreceri „eco' reusite. Rosie Ames organiza in Devon nunti clasice. Urmind ultimele tendinte, ea s-a reorientat si si-a deschis Green-Union, un cabinet de consiliere pentru viitorii miri care isi doresc o nunta „eco-sic'. „Am din ce in ce mai multe cereri de acest fel, insa o astfel de nunta implica efort si energie, mai mult decit in cazul nuntilor clasice', explica ea. Totul se face ca la carte. Spre exemplu, Rosie a refuzat sa colaboreze cu o patiserie ai carei patroni nu au lamurit-o de unde se aprovizionau cu faina si oua. De asemenea, ea nu a fost de acord sa colaboreze cu un bijutier care importa produse din China, fara sa stie nimic despre conditiile de fabricare sau despre aliajele folosite.
Partenerii sai trebuie sa indeplineasca cel putin patru dintre numeroasele exigente pe care le implica o astfel de colaborare: trebuie sa fie colectori de apa de ploaie, sa aiba locatii salubre si bine izolate, sa tina legatura cu organismele de caritate si sa fie aparatori si pastratori ai traditiilor locale. „Cel mai greu este sa gasesti buni prestatori de servicii', confirma si Katie, de la Ethical Weddings. Mandy si Jonathan nu au apelat la o agentie. Ei s-au ocupat singuri de organizarea nuntii lor. „Am gasit un pescar care isi afuma singur pestii, un macelar ecologic si un intreprinzator specializat in fabricarea de buchete din flori de cimp', povesteste Jonathan.
Pentru dulciuri, domnisoarele de onoare au dat o mina de ajutor. „Ideea e ca acest tip de nunta trebuie sa aiba un impact minim asupra mediului inconjurator si unul major fata de economia locala, in sustinerea micilor producatori si a comertului echitabil', precizeaza Katie, amintind ca este necesar sa ne schimbam comportamentul si sa reducem consumul de energie pentru a lupta impotriva incalzirii globale. Invitatii care au venit la nunta sustin modul de viata ecologic? „O nunta de acest gen poate sa-i sensibilizeze, fara sa le dea o lectie.' In general, invitatii apreciaza, mai ales ca din exterior nunta ecologica este perceputa la fel ca orice nunta.
Faptul ca totul a fost facut artizanal, sanatos si ecologic, fara sa coste o avere, nu poate sa fie decit apreciat. Mandy si Jonathan au cheltuit 6.000 de lire. „De trei ori mai putin decit pentru o nunta clasica englezeasca', subliniaza proaspatul sot. Cei doi si-au programat nunta din timp si s-au ocupat cu entuziasm de pregatirea ei. „Desigur ca se poate ajunge la cheltuieli mult mai mari, insa este mult mai economic daca cei implicati se ocupa de pregatirea unor feluri din meniu sau de alte lucruri necesare in astfel de situatii. Cel putin, in acest caz, stiti de unde provin produsele folosite. Noi vrem sa dovedim ca o astfel de nunta nu este deloc mai scumpa decit una clasica', sustine Katie.
Page: 1 2