Situatia este dramatica, se teme ea, dar o anunt ca exista o licarire de speranta: toata lumea va fi o lume fara carte in viitorul nu prea indepartat! Fiul ei nu face decit sa se pregateasca de pe-acum.
Iata, in cele ce urmeaza, citeva sfaturi & observatii despre aceasta „minunata lume noua':
1. Studentii de la Filologie nu (prea) mai citesc. Mi-au spus-o multi alti prieteni, profesori acolo. Inainte vreme, la Filologie intrau cei care aveau intr-adevar drag de citit – si restul, pentru care cartea nu era o pasiune, ci un alibi comod pentru a obtine o diploma la sfirsit. Acestia din urma au fost vizionarii! Noi, cei care am crezut ca reusesc numai cei „cu carte', am vazut prost: viitorul este al celor fara. Il stiti pe Gigi Becali? Eh, el este modelul.
2. Internetul (Google, Facebook etc.) este – inca! – un mediu intelectual (pentru ca trebuie sa pui niste litere in casuta de „Search' si-apoi sa citesti ce ti-a dat); dar nu pentru mult timp. Deja, semnele de punctuatie sint exprimate prin emoticoane si, destul de curind probabil, cuvintele vor fi inlocuite de imagini pentru ca este mai economicos (o imagine face cit o mie de cuvinte, remember?). Progresul este evident: daca in cartile de citire era scris „casa' sub imaginea unei case si „pom' sub imaginea unui pom, in viitor vor ramine numai imaginile pentru ca stim deja cum se cheama.
3. Daca „leaganul civilizatiilor' este cultura orala, trotineta sau bicicleta lor va fi cultura audiovizuala. Aceasta va pune cruce greoaielor vehicule ale culturii scrise, care se misca atit de lent in trafic si scot fum(uri). Totul trebuie eficientizat, adica simplificat, adica democratizat: ce-ti trebuie sa citesti zeci, sute sau, Doamne fereste, mii de pagini cind te poti descurca bine-mersi cu semnele de circulatie (care sint fara cuvinte) si cu injuraturile (orale!) care te-ajuta sa circuli mai fluid? Democratia inseamna sa nu stii mai mult decit celalalt, altfel incurci traficul.
4. Cartile vor putea fi vazute doar in muzee. Dar muzeele (in cazul, putin probabil altminteri, in care ar mai exista) nu vor mai avea cartoane cu explicatii in dreptul exponatelor, asa incit generatiile viitoare nu vor mai sti la ce foloseau cartile. Se vor uita la ele asa cum ne uitam noi, astazi, la scrierile cuneiforme sau la hieroglife. Democratia va elimina tot ceea ce nu este util. Iar copiii de azi vor decreta ca este util numai ceea ce face placere, nu oboseste creierul, nu predispune la „imbogatire spirituala' – aceasta sintagma reactionara ce indeamna la inegalitate. Ginditi-va la televiziune, pentru ca numai aceasta (si fratiorul ei mai mic, YouTube-ul) va mai exista; dar ginditi-va de pe acum, pentru ca – atunci cind va exista numai televiziunea – ginditul va deveni o ofensa.
Articol publicat in ELLE Iunie 2010