O incursiune in lumea ambigua a bisexualilor

Bisexualitatea intriga si fascineaza mai mult chiar decit homosexualitatea. Va propunem o incursiune in lumea ambigua a bisexualilor, avindu-l drept ghid pe Dragos Bucurenci.

O incursiune in lumea ambigua a bisexualilor

Sint la un prinz cu Andrei, un stand-up comedian de 27 de ani. Vorbim despre alcoolism si despre preferinta lui pentru pastele cu vodca. Ii sugerez sa incerce o abstinenta de doua saptamini, ca sa vada cit de tare ii lipseste alcoolul, si-mi spune ca prietena lui a facut deja experimentul, cu rezultate foarte bune. „Si nu te uita la mine ca beau mult, adauga el, „trebuie s-o cunosti pe prietena mea: imi da clasa la orice. Pe linga ea sint mic copil. Bea mai mult ca mine, fumeaza mai mult ca mine si fute mai mult ca mine. L-am privit curios. In spatele meu, vecinii au ciulit si ei la fel de curiosi urechile. „Imi dau seama ca ultima afirmatie ma poate pune intr-o lumi­na proasta, a zimbit Andrei, „dar nu fute alti barbati. E bisexuala si se mai fute din cind in cind cu fe­mei. Am simtit cum urechile de la masa vecina s-au inrosit. Nu mai vo­iau sa ia parte la aceasta conversatie. „Da, i-am zis, „stiu cum e. Am avut si eu o iubita ca ea. E bine ca esti OK cu asta. In spatele meu temperatura depasise 40 de grade si am hotarit sa ma opresc. Nu voiam sa stric nimanui prinzul, dar as fi putut continua: „Si eu sint bi, daca tot veni vorba. Adevarul e ca vorba vine foarte rar si, de cele mai multe ori, in contexte nepotrivite. Nu, oricit de dezinhibata ai vrea sa pari si indiferent cit de draguta poti fi, n-am sa vorbesc niciodata despre preferintele mele sexuale la restaurant.

Tie ti-ar placea sa fii chestio­nata la o bauta cu colegii despre numarul mediu de orgasme pe care ti le provoaca partenerul sau despre modalitatea favorita de masturbare? Imi imaginez ca nu. Atunci nu te astepta ca intrebarile despre orientarea sexuala a cuiva sa fie primite cu mai multa bunavointa in public. In textul de fata am sa fac o derogare de la aceasta discretie pentru ca nu vreau sa contrariez si mai mult, scriind despre bisexualitate fara sa mi-o asum. Daca tot „veni vorba, inteleg sa nu fac pe misteriosul, dar nu te astepta sa creez si o categorie pe blog in legatura cu asta. Orientarea mea sexuala nu e nici noua, nici vremelnica. E sinonima cu inceputul vietii mele sexuale si probabil ca-mi va mai fi proprie inca o buna bucata de vreme. Dar nu simt ca ma defineste intr-o mai mare masura decit o fac IQ-ul, emotiile, comportamentul, hainele pe care le port, vocabularul sau optiunile politice, asa ca nu inteleg sa-mi construiesc identitatea in jurul acestui aspect particular al sexualitatii mele. Cei mai multi dintre bisexualii pe care-i cunosc (dintre care cam o treime sint femei) au o atitudine similara. Isi asuma identitatea in cuplu si in cercul de prieteni mai mult sau mai putin apropiati, dar nu fac din asta un subiect de parada. „Pur si simplu, nu simt nevoia sa-mi impar­ta­sesc nici relatiile cu tipi, nici cele cu tipe. Vorbesc foarte rar chiar si cu prietenii apropiati despre asta, imi spune Dora (27 de ani, casatorita, cu un copil). Cu sotul ei, Tudor, a avut o discutie la ince­putul relatiei si lucrurile au fost clarificate. De cind sint casatoriti, a avut citeva aventuri cu femei, de care Tudor n-a parut sa fie deranjat, „poate tocmai pentru ca era vorba de alt sex, crede Dora. Dar asta nu inseamna ca au o relatie libertina, aventurile au fost niste exceptii la regula unei relatii mai curind monogame.

Fasia gri a sexualitatii

In opinia mea, bisexualitatea nu e o orientare clar definita, este fisia gri care se intinde intre cei care-si asuma cu indirjire atractia fata de acelasi sex sau fata de sexul opus. In anii 30, biologul Alfred Kinsey a publicat primele cercetari statistice asupra sexualitatii omenesti, faimoasele Kinsey Reports. Pe o scala de la 0 la 6, doctorul Kinsey a aratat ca distributia barbatilor si a femeilor cunoaste mult mai multa variatie decit obisnuita impartire intre heterosexuali convinsi (notati cu 0) si homosexuali radicali (notati cu 6).

  • 1 reprezinta cazuri de heterosexuali cu episoade homosexuale intimplatoare,
  • 2 – heterosexuali cu experiente homosexuale mai mult decit intimplatoare,
  • 3 – un numar aproape egal de experiente heterosexuale si homosexuale,
  • 4 – homosexuali cu experiente heterosexuale mai mult decit intimplatoare si
  • 5 – homosexuali cu episoade heterosexuale intim­platoare.

46% dintre barbatii intervievati de Kinsey reactionasera sexual cel putin o data la o persoana de acelasi sex, iar 37% avusesera cel putin o experienta homosexuala. 11,6% dintre barbatii albi cu virsta intre 20 si 35 de ani au fost incadrati in categoria 3. Pentru mine, bisexualitate in­seam­­na, pe scala lui Kinsey, orice nu e 0 sau 6 si cred ca sca­la comporta tot atitea gradatii citi indivizi exista pe lumea asta. Din pacate, chiar si cei mai tole­ranti dintre noi abia ne impa­cam cu ideea existentei unei alte orientari decit cea heterosexuala, altfel decit ca boala, trauma sau moft, si ne este si mai greu sa digeram un concept fluid cum este sexu­a­litatea propusa de Kinsey acum aproape 100 de ani.

A fi bi

Cel mai greu le este bisexualilor insisi, care trebuie sa inteleaga ce se intimpla cu sexualitatea lor atit in dispretul conservatorismului parohial majoritar, cit si in rasparul vulgatei politic corecte, susurate de cite unul sau mai multi prieteni gay. „Dupa prima experienta, imi povesteste Dora, „m-am speriat. Cum o sa merg mai departe? Am avut apoi o perioada cind oscilam, credeam ca trebuie sa fie ceva foarte clar – sint straight sau sint lesbiana? Nu luasem niciodata in calcul faptul ca as putea fi bisexuala. Abia spre sfirsitul adolescentei, cind mi-am dat sea­ma ca ma atrag si barbatii si femeile, mi s-au atenuat orice astfel de probleme. Adela (30 de ani, casatorita, 2 copii), in schimb, crede ca orientarea e o chestiune de alegere. A avut experiente cu alte femei, la fel de novice ca si ea, si recunoaste ca „intr-o lume paralela, cu cineva experimentat, probabil ca as fi curioasa pina la capat. Dar Adela nu traieste intr-o lume paralela, a ales o relatie monogama cu un barbat si isi asuma decizia: „Nu pot sa ma privesc sincer in oglinda, spunindu-mi ca sint bi. Mi se pare un pas foarte mare. Ce inseamna sa fii bi? Din punctul meu de vedere, jocurile sint facute. Chiar daca esti bi, faci o alegere la un moment dat. „Oricum, adauga ea, „intre femei sint cu totul si cu totul alte relatii de mici. Femeile sint mult mai apropiate intre ele, fizic vorbind. Pina la urma, cred ca toate astea sint lucruri care trebuie traite. Mi se pare firesc ca toata lumea sa traiasca asta.

Gay ori nu vrei

Doru e unul dintre cei mai bine facuti barbati pe care-i cunosc. E ras in cap, are o alura de atlet retras din competitie, cu muschii profilati neostentativ, pentru ca nu merge niciodata la sala, ochii caprui, putina barba, buze carnoase si un zimbet aproape la fel de mare ca nasul, cel mai dulce defect de pe fata lui. Doru e gay si e convins ca toti actorii care arata bine la Hollywood sint gay, fie ca recunosc asta, fie ca nu. „Ai auzit?, imi spune satisfacut, „l-au descoperit si pe Wentworth Miller, degeaba mai neaga. Cica agentul lui e disperat si l-a somat sa se casatoreasca… Atunci cind i se confirma cite o banuiala in legatura cu celebritatile, Doru e foarte multumit si se bucura ca un copil caruia i s-a dat in sfirsit dreptate. Mai ales daca banuiala are legatura cu orientarea sexuala. Pentru Doru, ca si pentru cei mai multi dintre gay-i care si-au facut coming-out-ul, orice barbat bine facut care e vazut prea rar in com­pa­nia femeilor sau cu care un alt barbat se poate lauda ca a avut o a­ventura nu e altceva decit un homosexual reprimat, care trebuie ajutat sa-si asume identitatea. Urmeaza o vinatoare de indicii si, daca-l cunosc personal, o presiune din ce in ce mai mare pentru ca „nehotaritul sa se decida. De cele mai multe ori, asta se si intimpla, iar homosexualul reprimat, care se mai culca din cind in cind cu barbati, devine peste noapte un homose­xual eliberat, dezinhibat, mindru de identitatea lui, de lenjeria Aussie Bum, tricourile De Puta Madre si camasile roz-saumon, dar, nu in ultimul rind, un homosexual care se mai culca din cind in cind cu femei. In felul acesta, el reuseste sa schimbe o minciuna conservatoare si prafuita cu o minciuna politic corecta, perfect asortata cu noile sale camasi.

Sexualitate, prejudecata si vestimentatie

De fapt, ce-i toata povestea asta cu coming-out-ul? Sigur, cind nu te intereseaza deloc populatia de sex opus, cind vrei sa ai o relatie de lunga durata cu partenerul tau de acelasi sex, cind te-ai saturat sa fii bagat cu baietii in conversatii porcoase despre femei sau sa fii plictisita de fete cu interminabile detalii despre performantele si ciudateniile sexuale ale barbatilor lor, e firesc sa simti nevoia unei „declaratii de independenta. Nu contest beneficiile psihologice pe care coming-out-ul le poate avea pentru un homosexual sau pentru o lesbiana. Dar de ce, si aici ma refer in special la barbati, trebuie sa se transforme asta intr-o parada cotidiana de vocabular, vestimentatie si comportament? Odata ce ai invatat sa te accepti asa cum esti, de ce simti nevoia ca totul in lega­tura cu tine sa tipe cu litere de-o schioapa pe un tricou roz: IM SOOOO GAY?  „Stii ca nu sint homofob, incepe Andrei si eu trag aer in piept, pentru ca asa isi incep discursul toti homofobii, „n-am nimic cu homosexualii ca grup social, fac si poante despre homofobi in spectacol. Dar n-am decit un singur prieten gay, pentru ca n-am putut sa-i suport pe nici unul dintre gay-i pe care i-am cunoscut. Nu mi-a placut nici unul, tocmai pentru ca se chinuie sa fie ingro­zitor de gay! Le-am si zis: cum puteti sa pretindeti sa nu fiti judecati prin prisma identitatii voastre sexuale cind tot ceea ce faceti are legatura cu asta? N-am ce face si inclin sa-i dau dreptate lui Andrei. Stilul afisat de cei mai vizibili dintre reprezentantii comunitatii gay reuseste de cele mai multe ori sa intareasca niste stereotipuri prostesti: acelea ca barbatii atrasi de alti barbati sint efeminati si ca femeile atrase de alte femei sint mai putin feminine.

Homofobul de rind nu face diferenta intre travestit, transsexual si homosexual si e convins ca atractia fata de alti barbati e o scadere in masculinitate (si in umanitate, daca homofobul nostru lucreaza la Noua Dreapta, dar divaghez…). Nu poti sa nu observi ca transformarea radicala prin care trec unii dintre gay dupa ce-si fac coming-out-ul da apa la moara tocmai acestei prejudecati. Iluzia optica, fiindca despre asta e vorba, vine din faptul ca cei mai multi dintre barbatii gay sau bisexuali care si-au conservat nealterata masculinitatea nu fac parada cu orientarea lor sexuala. Asta nu inseamna ca nu si-o asuma, dar cei mai multi dintre heterosexuali nici nu-i observa daca pe tricoul lor nu scrie cu paiete argintii OUT & PROUD. Daca ar fi trait in Romania zilelor noastre, Alexandru Macedon sau Hadrian n-ar fi stirnit banuielile nimanui in legatura cu preferintele lor sexuale, pentru simplul motiv ca nici unul nu s-ar fi dat cu rimel si nici n-ar fi vorbit cu „Fata!. Nu ma intelegeti gresit. Coming-out-ul e un proces necesar. Dar el nu trebuie facut intotdeauna in lumina reflectoarelor, iar rezulta­tul acestui proces, mai ales in cazul barbatilor, nu trebuie sa se masoare intr-o diminuare a masculinitatii. Cristi e genul de „barbat dintr-o bucata, cu care n-ai vrea sa ai de-a face intr-o incaierare pe strada si, daca n-ar recunoaste el insusi asta, aproape nimic n-ar trada la prima vedere faptul ca este gay. „Am observat ca nu-ti plac barbatii efeminati, ii scriu intr-o conversatie pe mess. „De ce? „Pentru ca ma incita foarte tare elementele de masculinitate si simplismul masculin. „Dar e interesant ca nici tu nu esti efeminat, deci nu compensezi. „Unele faze efeminate mai am si eu, dar ma prostesc. As vrea sa stiu ca nu sint efeminat. Cel mai incitant si frumos mi se pare iubirea dintre doi barbati masculini. Cred ca Jean Touitou, designerul si proprietarul A.P.C., rezuma cel mai bine problema reflectarii sexua­litatii in vestimentatie: „Daca-ti poti da seama de sexua­litatea unui barbat dupa felul in care se imbraca – cum ar fi o «uniforma gay» sau o «uniforma macho» –, cred ca asta e dezgustator.

Visatorii

Nu toti gay-ii pe care-i cunosc cred ca bisexualitatea este un moft, o etapa, o scuza. Cristi, pe care l-am amintit mai inainte, crede ca bisexualitatea „chiar exista. „Dar, spune el, eu cred ca exista o sexualitate pivotanta si una fixa in cazul bisexualitatii. „Cum vine asta, pi­votanta? „Adica este fixat pe femei, sa zicem, si mai variaza si cu tipi. Cristi face foarte bine diferenta intre gay si bisexuali si il atrag chiar mai mult relatiile cu cei din urma. „Ce e totusi incitant la un bisexual?, vreau sa aflu. „Faptul ca nu este gay. Si ca se comporta foarte apropiat unui str8. Mi se pare ca ma apropii foarte mult de autenticitatea unui tip hetero daca ma combin cu un bi. Mai vreau sa stiu cit valoreaza aceasta masculinitate nestirbita pe care i-o poate oferi relatia cu un bisexual. |nainte l-am intrebat daca pretinde fidelitate intr-o relatie si mi-a raspuns: „Da, neaparat. Acum il intreb din nou, dar altfel: „Si ai merge pina la un ménage à trois daca tipul bi si-ar dori asta?. Cristi intirzie o vreme raspunsul. In cele din urma se decide si pe ecran apar doua litere: „da. Spre deosebire de celelalte orientari, bisexualitatea este o alegere in continua pronuntare. Asa ajungi sa intelegi ca esti nu numai ceea ce simti, ci mai ales ceea ce alegi sa faci. Cineva gay sau straight nu trebuie sa-si puna niciodata probleme ca acestea: „Un bisexual care n-a mai avut de 5 ani relatii cu barbati sau o bisexuala care are o relatie stabila si exclusiva cu o lesbiana mai sint, oare, bisexuali?.

Adevarul e ca cei mai multi dintre bisexualii pe care-i cunosc nici nu-si pun astfel de probleme sau cel putin nu in termenii acestia. Daca n-ar exista o presiune din partea celorlalti ca fiecare sa-si defineasca foarte clar orientarea, probabil ca bisexualii ar fi primii care ar renunta la orice clasificare, pentru ca sint oamenii cu cea mai libera si mai vie sexualitate pe care-i cunosc. Iar asta nu-i face mai nehotariti, mai reprimati sau mai predispusi la inselatorie. E doar o intimplare ca spectrul lor de interes cuprinde si barbati si femei, fara ca asta sa insemne toti barbatii si toate femeile. Cei mai multi dintre bisexualii pe care-i cunosc se simt bine mersi si sint implicati intr-o relatie stabila, punctata de aventuri cu ambele sexe (separat, consecutiv sau simultan) in limitele intelegerii care defineste relatia. Cind Bertolucci a facut un film despre ei, i-a numit „visatori si cred ca e un nume care li se potriveste foarte bine. Toti oamenii viseaza cind dorm, desi nu toti isi aduc aminte de asta cind se trezesc. La fel fac si bisexualii, cu o singura diferenta: ca sa fie siguri ca nu le uita, fanteziile si le viseaza cu ochii deschisi. 

www.bucurenci.ro

Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Libertatea
Ego.ro
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din lifestyle