Cum il gasesti
Alegerea fotografului potrivit e la fel de importanta precum alegerea rochiei sau a locatiei nuntii. Amatorismul in bransa aceasta este foarte raspindit, asa ca, inainte de orice, inarmeaza-te cu rabdare si incepe navigarea pe Internet! Fa-ti o lista cu cinci fotografi ale caror lucrari iti plac si stabileste o intilnire cu fiecare in parte. Pe linga albumul de prezentare, care contine de obicei cele mai reusite fotografii ale acestuia, cere-i sa-ti arate si alte lucrari de-ale sale, care nu au legatura cu nuntile. Portretele si fotografiile de reportaj pot fi dovezi foarte clare ale talentului cuiva, mai mult decit numarul mare de nunti pe care il are in portofoliu.
Bugetul
Expresia „bun si ieftin' nu este valabila in cazul unui fotograf de nunta profesionist. Acesta din urma investeste foarte multi bani in aparatura, lumini, plata asistentului, a postproductiei, motiv pentru care nu „isi permite' sa ceara o suma foarte mica pentru serviciile sale. Daca ai rezervat un buget limitat acestui segment, ai doua variante: fie mergi pe mina unui incepator si te rogi ca rezultatele sa nu fie dezastruoase, fie suplimentezi bugetul. Nu spune nimeni sa mergi direct la cei citiva fotografi „consacrati' din piata, ale caror pachete sar de 1.500-2.000 de euro. In intervalul 400-800 de euro vei gasi, cu siguranta, o sumedenie de fotografi talentati.
Asistentul sau artistul
Se intimpla adesea, mai ales in cazul in care agentia care iti organizeaza nunta iti ofera si servicii fotografice, ca fotograful pe care l-ai ales sa nu apara la nunta, ci sa isi trimita un inlocuitor. Asigura-te asadar ca cel care vine la nunta ta este artistul de pozele caruia te-ai indragostit si insista ca acest lucru sa fie trecut in contract!
Sa ne cunoastem mai bine
Pentru a ajunge pe aceeasi lungime de unda cu fotograful, propune-i cu o luna-doua inainte de nunta propriu-zisa o sedinta foto de cuplu. Nu numai ca veti ajunge sa va cunoasteti mai bine, dar veti putea vedea exact la ce rezultate sa va asteptati. Daca nu sinteti multumiti de ce a iesit, inca mai aveti timp sa renuntati la serviciile sale.
Membrii familiei
Stim cu totii ca atunci cind vine vorba de nunta, rudele devin o mare bataie de cap, din toate punctele de vedere: unde le cazezi, cum le faci fata „sugestiilor' etc. Afla ca bataia respectiva se extinde si pe capul fotografului. Acesta trebuie sa se strecoare printre zecile de unchi si verisori care fac fotografii cu aparatele compacte si cu telefonul pentru a prinde unghiul cel mai bun. Faptul ca varul cutare are un DSLR performant nu inseamna neaparat ca stie si sa il foloseasca. Din moment ce ti-ai ales un fotograf care iti place, inseamna ca ai deplina incredere in talentul si seriozitatea lui si vei primi la final fotografiile pe care ti le doresti. Asa ca roaga-ti prietenii si rudele sa se bucure de momentele unice la care ii faci partasi, eventual stind la ceva distanta de personajele principale ale evenimentului: mirii si nasii. Vei aprecia fotografiile cu mai putine personaje in cadru, mai ales ca la noi atit biserica, cit si sala unde are loc cununia civila, sint spatii destul de strimte si prost luminate.
Sedinta foto
Nu neglija sedinta foto din ziua nuntii! Alege cu grija locatia. Nu trebuie sa fie clasicul parc in care isi fac fotografii 99% din cuplurile proaspat casatorite din Romania. Poate fi cafeneaua in care v-ati cunoscut, o sala de cinema sau cartierul in care locuiti. Atunci cind faceti desfasuratorul zilei, aveti grija sa rezervati citeva ore bune pentru sedinta foto. 15 minute furate, intre biserica si petrecere, nu vor avea drept rezultat niste fotografii spectaculoase. Fotograful are nevoie de timp pentru a-si alege cadrele, pentru a seta luminile si a va ajuta sa „pozati' cit mai natural. Tineti cont de faptul ca lumina la ora prinzului nu e cea mai buna pentru fotografiat, asa ca, daca programul va permite, fixati sedinta foto in a doua parte a zilei, aproape de apusul soarelui. O alta regula de aur la sedinta foto e aceea de a merge voi singuri cu fotograful si asistentul acestuia. Vor fi destule momente de-a lungul zilei in care acesta sa fotografieze rudele, nasii, domnisoarele de onoare si restul invitatilor.
Nu pozati in ipostaze nefiresti
Daca nu ai mers niciodata cu bicicleta sau nu ai cintat niciodata la chitara nu face lucrurile astea de dragul unor fotografii care nu te reprezinta. Cu siguranta tu si alesul tau aveti pasiuni comune, lucruri pe care le faceti cu placere si care va diferentiaza de restul cuplurilor. O sedinta foto in bucatarie, in timp ce el iti pregateste clatite, sau, de ce nu, cu voi doi mincind floricele in fata televizorului (puteti organiza o proiectie cu filmul vostru preferat pe un perete alb) sint pretexte la fel de bune pentru o sedinta foto. Peste ani, cind veti privi aceste fotografii, ele trebuie sa va aminteasca de voi tineri, nu de voi jucind intr-un film prost. Cu cit pozele va vor arata in ipostaze mai firesti, chiar banale, cu atit vor fi mai surprinzatoare.
Page: 1 2