Această fostă relație a însemnat mult pentru tine. Poate că ați fost împreună ani de zile, ați făcut un copil, ați fost căsătoriți. Poate că ați crescut împreună, ați creat o afacere, ați avut nenumărate realizări. Sau el a fost un bărbat alături de care credeai că poți construi un viitor și ai depus foarte mult efort în sensul acesta. Ți-a promis o mulțime de lucruri care știa că sunt extrem de importante pentru tine și nu s-a ținut de cuvânt cu nimic? Prin urmare amintirile capătă diferite nuanțe și sunt însoțite de trăiri la polarități diferite. Privești în urmă cu nostalgie, cu regret, ești furioasă pe tine, pe el, și încărcată de resentiment. Însă niciuna dintre aceste variante nu te ajută cu adevărat. Te poate împiedica să te implici serios într-o nouă relație. Cum să faci asta când îți reamintești ce grozav era atunci… Fiind atât de critică cu tine, certându-te cu el în mintea ta, te poate împiedica să te bucuri de viața pe care o ai acum.
Ancoră
Ce îți aduce această rememorare a trecutului? Care sunt costurile și beneficiile sale? De ce ai avea nevoie ca să te readuci în prezent? O ancoră ar putea fi folositoare. Să atingi conștient un inel pe care îl porți mereu sau ceasul care indică ora din aici și acum.
Trăiește-ți viața
Trecutul vine ca o avalanșă pentru că îi permiți și pentru că nu investești cu adevărat în experiențele sănătoase, utile pentru tine, dar și în relații de acest tip. O nouă conexiune autentică nu doar cu persoana cu care ești deja, cu prietenii tăi, dar mai ales în relație cu tine. Căci dacă ai funcționat pe pilot automat, te-ai autoliniștit prin muncă, extrem de mult sport sau socializare extremă, dependențe, sex dintr-o prietenie cu beneficii, te-ai înghețat emoțional și nu mai simțeai nimic, toate aceste autoliniștiri sau detașarea emoțională au împiedicat contactul cu sine.
Scrisoarea terapeutică
Așterne pe hârtie toate gândurile acelea care nu îți dau pace. Scrie-i o scrisoare fostului partener, fără să i-o trimiți, și scoate la iveală tristețea, durerea, furia, dezamăgirea și tot ce te apasă. Ai nevoie să îi spui tot ceea ce simți și gândești, în această formulă terapeutică, pentru a putea merge mai departe. Notează chiar și amintirile respective, ca un jurnal, dar în sens invers, de la final către început.
Modifică-ți creierul…
… la propriu! Invadarea aceasta produsă de amintiri negative îți menține mintea în această zonă neagră. Dar, din fericire, creierul are o proprietate numită neuroplasticitate. Și așa cum a fost învățat să se focuseze pe negativ, poate învăța să se focuseze și pe pozitiv. Meditează în fiecare zi, blochează amintirile imaginând pe ecranul mental semnul STOP. Ține un jurnal zilnic al recunoștinței în care să notezi cinci lucruri pentru care ești recunoscătoare, fă voluntariat. Creează-ți o galerie mentală cu amintiri frumoase (nu cu fostul partener) pe care să o vizitezi periodic.
Citește și:
Ce să faci când partenerul te critică iar ție îți vine să reacționezi agresiv
Foto: PR