Nu vă descurcați prea bine financiar? Greșeli pe care le faceți în cuplu

Trăiți într-un haos financiar? Certurile pe teama banilor au devenit o obișnuință? E necesar să vă uitați atent la ce tipuri de greșeli faceți.

Totul este ok, dar până la bani. Când vine vorba despre finanțe se strică echilibrul cuplului, vă percepeți drept dușmani și parcă sunt apăsate toate butoanele sensibile. Nici nu e de mirare asta, deoarece în spatele banilor se află mai multe tipuri de nevoi emoționale, care dacă nu sunt împlinite produc un disconfort semnificativ. Iar câteodată împlinirea lor în exces cauzează alte probleme care vă divizează.


Nevoia de admirație

Este firesc să o aveți, atât tu cât și partenerul. Și cum o satisfaceți? Investind în haine, bijuterii, accesorii care să vă ajute să arătați bine, să vă evidențiați atuurile, să primiți complimente din exterior sau să fiți atractivi unul pentru celălalt. Devine disfuncțional când această nevoie împlinită mult prea mult golește conturile, este realizată dezechilibrat din punctul de vedere al echitabilității, vă deprivează pe alte părți de relaxare sau alte tipuri de nevoi. Sunteți obosiți dar nu mai puteți pleca într-o vacanță deoarece bugetul a fost consumat pe aceste tipuri de cumpărături. Banii devin numărați, iar plata facturilor, ratelor aduce un plus de stres.


Nevoia de odihnă și experiențe noi

Mare parte din bugetul vostru se duce pe plecări la final de săptămână, pe vacanțe, pe dese ieșiri în oraș. Și sună absolut minunat dacă nu vă străduiți să trăiți într-un ritm care nu se potrivește real cu ceea ce vă permiteți, și asta nu intră în conflict cu nevoia de siguranță sau de protecție. Cum sunt împlinite aceste nevoi? Prin a economisi lunar o sumă rezonabilă care să vă permită și distracție, dar și o plasă de siguranță financiară. Prin a avea o casă a voastră față de a locui cu chirie și asta presupune un grad de instabilitate sau o senzație de dezrădăcinare.

Hiper-responsabilitatea…

… și o nevoie foarte crescută de control, asociată cu cea firească de predictibilitate, vă pot determina să faceți totul ca la carte. Să aveți reguli financiare foarte clare pe care să le respectați la liniuță, să nu ieșiți cu nimic din cadrul agreat. Doar că această rigiditate e evident aflată la polul opus de un grad decent de flexibilitate ce vă permite să ieșiți din cadru fără consecințe majore, și să nu vă frustrați când ar fi necesare doar mici ajustări.


Nevoia de autonomie, nevoia de independență

Este grozav să știi că ai banii tăi și poți să îți cumperi ce vrei, când vrei. Să nu fie necesar să ceri cuiva sau să depinzi de cineva. Doar că atunci când discutăm despre cuplu, independența financiară presupune o sumă de bani agreată și de care să dispună fiecare pentru propriile plăceri, iar apoi intră în joc colaborarea și spiritul de echipă. În care chiar există banii noștri, economiile noastre, cheltuielile noastre și obiectivele noastre pentru care e nevoie de finanțe pentru a fi atinse. Fără această colaborare, fără a fi pe aceeași lungime de undă inclusiv din punct de vedere financiar se creează o prăpastie emoțională și puternica senzația că nu ești sprijinit, văzut, luat în considerare.


Citește și:
Telefonul ca motiv de divorț? Ce probleme de relație sunt cauzate de folosirea acestui dispozitiv

Foto: PR

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
 
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din lifestyle