Crezi că ajuți relația și pe el, dar sunt niște gesturi dăunătoare care în final te epuizează și te frustrează. Tu nu ești niciodată importantă, iar rolul tău nu este nici pe departe acela de iubită.
Ai fost învățată să oferi, indiferent care sunt costurile pentru tine. Una dintre cele mai dăunătoare atitudini pe care ai copiat-o poate de la mama ta, sau așa ai învățat încă din copilărie că primești un dram de atenție. Frica de a fi judecată, criticată, că îl pierzi pe partenerul tău joacă de asemenea un rol important. Ce e timpul să nu mai faci.
Este un bărbat adult, care pentru tine nu e nici copilul tău, nici clientul tău din cabinetul de psihoterapie. Când îi oblojești continuu rănile emoționale, varsă fără oprire asupra ta frustrări din trecut sau prezent, timpul de calitate petrecut împreună este înlocuit de ventilări fără sfârșit. Te încarci emoțional negativ și nu e niciodată despre tine, ci despre el. În plus, nici nu face vreun pas către schimbare, doar se plânge și momentele plăcute ajunge să le construiască poate cu prietenii, tu având parte numai de exprimarea nemulțumirilor. Nici maternă nu e indicat să fii. Îl incapacitează să-și rezolve problemele, tu te supraîncarci, simți că nu te poți baza pe el. Inutil de spus cât de dăunătoare sunt toate acestea asupra vieții sexuale.
Ți-a vorbit urât pentru că era supărat. Te ignoră pentru că e foarte obosit. E manipulativ pentru că așa e el, mai competitiv, și vrea să câștige mereu. Flirtează în fața ta, dar nu te înșeală, are doar nevoie să își satisfacă orgoliul. Practic nu doar că îi găsești scuze, ci îi și tolerezi comportamentul lipsit de respect, grijă sau empatie. Rareori îl confrunți, pentru că nu vrei să tulburi apele, și crezi că depinde numai de tine să menții un climat plăcut în relație. Climat plăcut poate pentru el, căci tu ești teribil de rănită și nici măcăr nu vrei să recunoști că te doare…
O abordare dăunătoare, care te afectează pe toate planurile. Iar dacă relația de cuplu se încheiere, te simți pustiită, și ai senzația că viața îți este complet dată peste cap. Ceea ce este și cât se poate de real de vreme ce ai fost dispusă să sacrifici tot. Poate că ai renunțat la prietenii care lui nu îi plăceau. Relația cu familia ta s-a răcit întrucât nu voia sa îi vizitați împreună sau au avut anumite conflicte la care tu ai fost de partea lui. Ți-ai pus pe pauză ambițiile profesionale, ai refuzat oferte de job extrem de tentante, dar care îți ocupau timp, iar el voia să fie pe primul loc.
Simți că nu ești fericită în relația voastră, dar îi oferi nenumărate oportunități ca el să devină un partener atent și implicat. Tolerezi minciuni, respingeri, îți frânge inima repetat, tu o peticești și i-o oferi din nou. Desigur, încurajată și de un comportament frumos din partea lui, dar care este de scurtă durată. Practic te afli într-o buclă fără final de dezamăgiri și crâmpeie de ceea ce consideri tu a fi iubire din partea lui. Mai mult decât atât faci eforturi incredibile să-i câștigi afecțiunea.
E ca și cum te chinui să tragi de una singură o barcă mare pe uscat. Cuplul înseamnă echipă, mai ales atunci când sunt probleme, dispute sensibile, iar relația pare să se îndrepte spre prăpastia despărțirii. Salvarea relației de cuplu vă implică pe amândoi, iar când tu depui toate eforturile posibile, iar el este pasiv, deznodământul nu poate fi bun, și îți generează o întreagă paletă de emoții negative. Poți chiar să te simți vinovată că nu ai făcut suficient, deși nu depindea totul numai de tine.
Foto: PR