Ți-e teamă să spui nu? Asta înseamnă că te trădezi pe tine și faci ceva împotriva voinței tale. Cum să renunți elegant.
Când îi spui da celuilalt, de fapt îți spui nu ție. Încerci să nu rănești sau să nu superi cealaltă persoană, dar în final tu te simți frustrată și îți faci ție cel mai mare deserviciu. E timpul să înveți să ai grijă de tine, să refuzi într-un mod sănătos și asertiv.
Adică îți asumi întreaga responsabilitate pentru răspunsul tău negativ și îl ancorezi în prezent. În momentul de față spui nu, dar e posibil ca atunci când găsești vreme, ai energie, disponibilitate, situația să se schimbe.
Poate că cererea celuilalt este peste puterile tale, dar nu refuzi complet, ci vrei să ajuți și setezi tu termenii pentru asta, în funcție de cum este confortabil pentru tine.
În felul acesta validezi oferta primită, și din nou setezi limita pentru momentul prezent. O abordare care funcționează în relațiile de prietenie, familie, cuplu. Mă uit la nevoile tale și răspund cu apreciere, respect, dar mă uit și la nevoile mele și spun nu.
O replică simplă cu care ai evita supraaglomerarea și burn out-ul fizic sau emoțional. Fie că este vorba de un nou task la serviciu sau de familia care te solicită constant în diferite probleme. Mai mult, îți permite prioritizarea lucrurilor pe care le ai de rezolvat și îți oferă o minte limpede pentru a te ocupa de ceea ce ai deja în derulare sau în planul imediat.
Acesta este un refuz politicos când ți se oferă un proiect, o colaborare sau un job care presupune multe ore de lucru. Ideal ar fi ca răspunsul tău să nu fie doar o dovadă de diplomație, ci să rezoneze în întregime cu realitatea. Te-ai obișnuit să spui mereu da? Ar fi cazul ca tu să ocupi primul loc pe lista ta de priorități.
Din nou o perspectivă care face referire la conceptul de mindfulness, arta de a fi prezent în aici și acum. Pentru a îndeplini corect o sarcină, a savura din plin o activitate plăcută este necesar să fii conectată tu la tine și la momentul respectiv. Altfel este doar un lucru pe care îl faci mecanic.
… reflectă asumare totală și nu doar că setează limita, dar creează cadrul pentru a evita cereri similare ce pot veni în viitor. Celălalt înțelege care este punctul până unde poți merge conștient și se ghidează cu alte ocazii în funcție de asta.
Foto: PR