Câteodată ești manipulată și crezi că meriți ceea ce ți se întâmplă. Dar aceste lucruri nu sunt ok, iar felul în care se poartă celălalt are legătură cu el, nu cu tine.
Ești manipulată și îți pui la îndoială propria valoare. Partenerul te tratează rău, iar tu ești convinsă că se întâmplă așa pentru că ai greșit. Nu ai făcut suficient de mult, nu ești suficient de bună, nu meriți să primești iubire. Dar nu, în cuplu nu e ok să…
O relație cu multiple despărțiri și împăcări nu este o relație cu năbădăi și motiv de amuzament. Ci este o relație care îți oferă o puternică instabilitate și îți hrănește din plin schema de abandon. Sentimentul tău de siguranță este aproape inexistent. Cât despre abuz, fizic sau emoțional, el nu are nicio scuză. O gelozie exagerată nu este semn că te iubește cu adevărat. Iar a dispărea fără urmă și fără explicații, ghosting-ul, este foarte dureros și ține de inabilitatea lui de a confrunta situația. Nu ai tu o problemă, ci nu-și asumă el.
Te superi degeaba, duci lucrurile la extrem, ești tu prea sensibilă etc. Poate ai auzit asta de prea multe ori. Cu alte cuvinte emoțiile tale sunt cât se poate de invalidate, ca și cum nu ai voie să simți ceea ce simți, iar realitatea nu este nici pe departe a ta, ci cum o conturează sau prezintă partenerul.
Aceasta este o abordare clasică. Numai tu ești de vină, tu ești nebună, trebuie să te duci să te repari. Ca și cum responsabilitatea relației este 100% a ta. Celălalt ți-a plasat ție și partea lui de responsabilitate din cuplu. Adică nu este dispus să își evalueze acțiunile și vorbele și nici pe departe să întreprindă schimbări benefice relației.
Poate că acesta este unul dintre cele mai dureroase aspecte. Când partenerul te invalidează și îți distruge sistematic încrederea în tine. Îți repetă continuu că tu nu te poți dezvolta, nu poți evolua, nu îți poți vindeca rănile trecute. Că nu îți poți depăși statutul actual, nu vei fi niciodată în stare de nimic sau mai bună decât în prezent.
Foto: PR