Nu te înțelegi bine cu părinții partenerului tău? Cum să te protejezi fără să agravezi lucrurile

Părinții partenerului sunt răutăcioși? Nu poți să ai o atitudine agresivă și nici să îi elimini din viața ta. Totuși e necesar să te protejezi.

Nimeni nu își dorește ca relația cu părinții partenerului să fie una conflictuală. Însă aceste cazuri sunt destul de dese și ca atare poziția ta e una complicată. Nu îi poți cere să nu își mai vadă familia de origine. Dacă te-ai certa monstruos cu ei relația ta de cuplu ar fi afectată. Să mimezi bucuria în timp ce ei au un comportament nepotrivit, nici asta nu e sănătos pentru tine. Trebuie să te protejezi, în timp ce îți păstrezi relația integră.


Asumarea situației de fapt

E frumoasă imaginea aceea din filme, cu familia mare și fericită care se reunește duminica la prânz, de sărbători etc. Sau așa ai mai văzut la prietenele tale, ori pur și simplu era un vis de-al tău. Dar realitatea este aceasta în care părinții partenerului sunt răutăcioși, intruzivi, dornici de control. Ca să te poți proteja corect primul pas este să îți asumi starea de fapt. Să renunți la fantezie.

Nu poți controla ce fac ei…

… dar poți controla modul în care tu reacționezi la acțiunile lor. Adică te poți controla pe tine, gândurile tale negative despre situație și emoțiile generate de aceasta. Toată dinamica aceasta negativă nu este despre tine, în final, ci despre ei.


Evitarea războiului

Să te aperi este corect, asta însemnând fermitate, limite clare. Dar nu toate luptele se merită a fi purtate. În unele nu e cazul să te angajezi deoarece presupun o pierdere inutilă de timp și energie.

Nu fi captivă

Te întâlnești cu ei o dată pe lună sau mai rar? Menține-i în mintea ta doar cât îi vezi. Nu îi face locuitori permanenți ai gândurilor tale, căci nu câștigi nimic din asta, doar o stare perpetuă de tensiune.

Nu răspunde cu aceeași monedă

Poate fi foarte tentant să le răspunzi fix la fel, cu critică, remarci răutăcioase. Dar asta doar va spori distanța emoțională, conflictul și va crea noi motive pentru animozități viitoare. Plus sursă de reproșuri către partenerul tău legat de felul în care te porți cu părinții săi. Ceea ce e și mai sensibil dacă el îi consideră perfecți și nu le vede atitudinea nepotrivită.

Nu le oferi detalii intime

E necesar să conversezi cu ei? Un minim necesar e tot ce trebuie. Fără povești despre viața ta, părinții tăi, foste relații etc. Subiecte cotidiene neutre, vreme, iar când simți că vin prea aproape retrage-te discret. Te sună? Câteva cuvinte și ai de rezolvat ceva legat de serviciu, copii, sau telefoanele să fie responsabilitatea directă a partenerului tău.


Limite

Diplomația sau evitarea pot fi înlocuite de limite clare și ferme. Îți bârfesc pe cineva? Spune-le că nu îți place să te implici în astfel de discuții. Pun întrebări prea intime, intruzive? Comunică faptul că nu te simți confortabil să vorbești despre subiectul respectiv.

Citește și:
Reguli de relație utile de implementat indiferent de câtă vreme sunteți împreună

Foto: PR

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
 
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din lifestyle