Nu te căsători până nu discuți aceste lucruri cu partenerul tău!

Asigură-te că ai lămurit aceste 15 chestiuni cu partenerul tău înainte de a face pasul cel mare!

Cele mai multe cupluri ajung în cabinetul psihoterapeutului sau, și mai rău, în sala de tribunal, într-o bună măsură din cauză că nu au lămurit înainte de a merge la altar niște lucruri în aparență simple, dar de o importanță covârșitoare în dinamica și funcționarea unui mariaj. Multe situații tensionate ar putea fi evitate, dacă ar fi discutate niște aspecte serioase înainte de a spune marele ‘DA’. Noi am alcătuit o listă cu 15 dintre ele:


1. Datorii și credite contractate anterior căsătoriei

Cine are datorii din trecut și cum urmează să fie achitate? Din bugetul comun sau din cel individual? Există un plan pentru asta?

2. Copiii

Vă doriți copii? Dacă da, câți? Dacă răspunsul este „nu’, sunteți absolut siguri în legătură cu această decizie (în sensul unor măsuri permanente, cum ar fi o vasectomie)? Dacă vă doriți copii, când ați vrea să-i faceți? Sunteți deschiși la idei precum adopția sau fertilizarea in vitro? Cât timp sunteți dispuși să încercați să concepeți un copil pe cale naturală înainte de a încerca și alte opțiuni? Aveți copii din relații anterioare și dacă da, viitorul vostru partener are o relație puternică cu ei? Sunteți amândoi confortabili cu autoritatea și rolul pe care celălalt partener vrea și este dispus să și le asume în viața copiilor din relații anterioare? Dacă în peisaj există și un fost soț sau o fostă soție, partenerul vostru respectă rolul acestuia în viața și educația copiilor într-un mod în care tu să te simți confortabil?


3. Unde veți locui?

Unde vreți să vă stabiliți? Sau vreți să vă stabiliți undeva? Poate că nu doriți neapărat să aveți un cămin și preferați mai degrabă să călătoriți o perioadă (eventual una mai îndelungată)? Asigurați-vă că amândoi împărtășiți aceeași viziune. Atunci când veți alege locul în care vreți să locuiți, preferați mai degrabă o locuință citadină sau una în suburbiile unui oraș, o casă cu curte și grădină sau un apartament într-un cartier liniștit, o garsonieră în centrul orașului, aproape de cluburi și teatre, sau un loc unde există școli bune pentru viitorii voștri copii? Vreți să locuiți mai aproape de famiile voastre sau mai aproape de serviciu? Sunteți dispuși să vă mutați în alt oraș sau chiar în altă țară în cazul în care veți primi o ofertă mai bună de job?

4. Religia

Dacă ești o persoană religioasă, cât de important este pentru tine ca partenerul tău să-ți împărtășească convingerile? Cum îți afectează religia stilul de viață? Dacă intenționați să aveți copii, v-ați gândit ce religie vor avea?


5. IKEA

De-a lungul timpului, am observat multe cupluri tensionate printre rafturile de la IKEA. Se pare că acolo ies la iveală toate disensiunile domestice, de la alegerea modelului de canapea până la dimensiunile bibliotecii și numărul de farfurii necesare pentru o banală cină. Așa că, dacă aveți de gând să vă aventurați în această capcană, gândiți-vă bine dacă o etajeră merită să vă spulbere armonia conjugală.

6. Casa de vis

Cum arată casa voastră de vis? Este un apartament cu o terasă superbă de unde puteți admira toată panorma orașului? O casă la malul mării? O cabană în vârful muntelui? O locuință izolată în mijlocul pădurii? O fermă unde să munciți împreună? E foarte posibil să nu ajungeți niciodată să locuiți într-o astfel de casă, dar este important să vă cunoașteți reciproc gusturile și să vă stabiliți scopurile pe termen lung. Asta vă va întări relația și vă va confirma amândurora că aveți un țel comun.


7. Conturile bancare și plata facturilor

Veți avea un cont bancar comun sau conturi separate? Sau veți opta pentru ambele variante? Ce facturi vor fi plătite și din ce conturi? Veți contribui la plata cheltuielilor proporțional cu veniturile fiecăruia? Aveți un fond de urgență? V-ați gândit la situația în care unul dintre voi nu va avea serviciu o vreme sau va decide să stea acasă pentru a crește copiii? Aveți un plan pentru astfel de situații?

8. Cum vă împărțiți treburile casnice


Spălatul vaselor și al rufelor, dusul gunoiului, plata facturilor, cumpărăturile, gătitul, curățenia… ca să evitați conflicte ulterioare, totul trebuie negociat, pentru ca nici unul dintre voi să nu simtă că face zilnic o corvoadă sau că este nedreptățit în raport cu celălalt. Atunci când unul dintre voi gătește, celălalt ar trebui să se ofere să spele vasele. Asta funcționează mai ales în cuplurile în care nu urâți amândoi cu aceeași înverșunare unul și același lucru. Dacă aveți aceeași aversiune comună, învățați să faceți compromisuri și să negociați.


9. Sexul

Îți dorești să faci sex cu aceeași persoană pentru tot restul vieții tale? Poți să-ți iei acest angajament și să fii în continuare fericit(ă) și satisfăcut(ă)? Dacă nu, trebuie să discuți cu partenerul tău posibilitatea unei relații deschise, posibile strategii pentru a menține trează pasiunea în relația voastră sau, de ce nu?!, să așteptați până veți fi amândoi pregătiți să acceptați ideea că monogamia nu este echivalentă cu o condamnare la moarte pentru nici unul dintre voi.


10. Moale sau tare?

E vorba despre salteaua voastră! (Să sperăm că) veți dormi în același pat pentru foarte foarte mult timp, așa că o saltea confortabilă este un imperativ ca să aveți parte de nopți odihnitoare. Nopțile cu insomnii și foieli prin pat pot eroda, cu timpul, o relație. Prin urmare, ar fi bine să vă puneți de acord ce tip de saltea preferați și cum urmează să rezolvați această problemă, dacă nu împărtășiți aceleași preferințe.

11. Obligațiile de familie


Cât timp petreci cu familia ta acum, cât timp intenționezi să petreci după căsătorie (când veți avea poate și un copil) și cât timp te aștepți să petreacă partenerul tău cu familia lui? Cum intenționați să vă petreceți vacanțele și cum vedeți împărțirea în mod egal a timpului petrecut cu familia fiecăruia dintre voi? Ești genul de persoană căreia îi place să-și petreacă concediile cu familia și dacă da, cât de des?

12. Vacanțele

Pe lângă vacanțele petrecute cu familia extinsă, trebuie să discutați și alte tipuri de vacanțe: ce vă place și ce nu. Dacă tu ești o fană a parcurilor de distracții, iar partenerului tău i se face rău numai la gândul unui roller coaster, atunci s-ar putea să aveți o problemă. La fel și în cazul în care unul dintre voi preferă evadările cu cortul, iar celuilat îi place să se răsfețe într-un hotel de cinci stele. Compromisul este necesar și dacă unul dintre voi este atât de obsedat de munca sa încât își ia concedii scurte ca să nu lipsească prea mult de la birou, iar celălat preferă evadările lungi, cât mai departe de casă. În astfel de situații, compromisul este mai mult decât necesar.

13. Alegerea numelui

Ce nume de familie vei purta după căsătorie? Vei lua numele de familie al soțului? Îți vei păstra numele de fată? Veți uni cele două nume? Ce nume vor purta copiii?

14. Cariera

Cât de dedicat este fiecare dintre voi carierei sale? Trăiți ca să munciți sau munciți ca să trăiți? Cum vă poate afecta cariera viața de familie? Cum ai defini „o carieră de vis’? Intenționezi să-ți completezi studiile sau să mai faci și alte cursuri? Ai în vedere un termen anume până la care vrei să-ți termini studiile și care este job-ul la care visezi? Ce tip de sacrificii personale este fiecare dintre voi dispus să facă pentru cariera pe care o visează?

15. Televizor în dormitor: da sau nu?

Gândește-te la televizor ca la o metaforă pentru mariajul vostru. Vă doriți un mijloc prin care să evitați intimitatea sau, din contra, doriți să o protejați? Nici una dintre cele două variante nu este corectă sau greșită. Doar că trebuie să fiți foarte cinstiți cu voi înșivă. Însă un răspuns tranșant la această întrebare vă va oferi o imagine valoroasă a felului în care vă imaginați fiecare viața de cuplu atunci când veți fi căsătoriți.

Citește și:
7 semne ce iti arata importanta casatoriei reale – si nu a povestilor din filme

Foto: Instagram (@negin_mirsalehi)

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
 
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din lifestyle