Dacă ne uităm în spate, contactul cu propriile nevoi emoționale a fost blocat. Nu pentru că părinții erau rău intenționați, ci pentru că atât au știut să facă ei. Nu au avut acces la cărți de parenting, cursuri, podcast-uri, ci s-au raportat la o modalitate de a-și crește copiii transmisă din generație în generație. Inclusiv sub marca contextului socio-istoric în care au trăit ei și înaintașii lor. Bunici și străbunici care au trecut prin război au perpetuat mesajul supraviețuirii. Ca să faci față e necesar să fii puternic, dur, să nu te lași doborât. Nici comunismul cu subjugarea, complianța nu a permis dezvoltarea identității și contactul cu emoțiile.
Iar părinții copleșiți erau mulțumiți să aibă copii cuminți, care să nu le creeze probleme. Care să nu ceară, să nu plângă, să nu fie furioși, să nu dea motiv de discuții, pe principiul să nu ne știe lumea. Iar micile, uneori marile corecții fizice erau considerate o normalitate. Doar bătaia e ruptă din Rai. Cel puțin așa se spunea în mod eronat. La maturitate stările depresive, anxietatea de multiple feluri au răscolit universul interior, chiar și al bărbaților. Nevoile emoționale nu sunt doar apanajul femeilor, un semn de sensibilitate. Iar împlinirea lor aduce stare de bine, echilibru, liniște și o viață trăită autentic.
Siguranță
Vânătorul care să fie mereu în alertă, bărbatul care să se întrebe dacă nu își pierde partenera, cel ținut în șah. A fost o strategie de a păstra viu interesul partenerului, dar de fapt compune un joc psihologic foarte obositor, la galaxii distanță de o relaționare sănătoasă. Căci intră în coliziune cu nevoia emoțională de siguranță, de stabilitate.
Iubire
Chiar dacă limbajele iubirii diferă, iar pentru fostul erau atingerile și pentru actualul sunt complimentele alături de servicii, orice bărbat are nevoie să se simtă iubit. Să primească afecțiune sub forma de care are el nevoie, nu cea pe care ți-o imaginezi tu.
Ajutor
Și cel mai capabil și puternic bărbat are nevoie de ajutor. Să primească sprijin, suport de la partenera sa, să știe că se poate baza pe ea în situații delicate. În același timp, nevoia de ajutor mai are o nuanță – de a oferi ajutor. Adică indiferent cât de independentă ești, puțină neajutorare va face bine relației.
Acceptare
Cine s-ar simți minunat să fie transformat într-un proiect de schimbare, modelare după un portret robot pe care îl are celălalt în minte? Să fii acceptat așa cum ești aduce confort, o neprețuită senzație de eliberare.
Să fie ascultat
S-au făcut diverse studii care au arătat că într-o zi oarecare femeile vorbesc mult mai multe cuvinte decât bărbații. Pe lângă asta mai știm că limbajul non-verbal este esențial și transmite suplimentar. Nu este îndeajuns să fii auzit, ci să fii și ascultat cu scopul de a fi înțeles. Chiar dacă fiecare poate avea dreptatea sa, e important să vă străduiți să vă vedeți clar perspectiva.
Autorealizare
La nivel individual există anumite obiective, țeluri la care s-a visat îndelung și care au implicat multă muncă. Iar în cuplu este magic să observi că ești sprijinit de partener să îți atingi visurile. Că persoana cu care îți împarți viața crede în tine, citești mândria, admirația în privirea sa.
Citește și:
Îți judeci foarte mult partenerul? Cum să te oprești și să îi ceri ce ai nevoie într-un mod sănătos
Foto: PR