Nu ghicește nimeni viitorul, dar există câțiva indicatori din prezent care arată că partenerul tău are potențial să fie un tată bun.
Te gândești la copii, și ai nevoie ca partenerul tău de cuplu să fie un tată bun. Impactul principal este asupra copiilor, dar și tu vei beneficia de acest rol îndeplinit adecvat. Există tatăl perfect? Sigur că nu! Cu toții greșim și indicat ar fi ca aceste greșeli să devină experiențe de învățare, nu doar erori pe care le regretăm sau peste care trecem și pentru care ne iertăm. Ca apoi să le repetăm. Ce înseamnă să fii un tată bun? Să fii prezent nu doar fizic ci și emoțional, să îndeplinești nevoile de bază de îngrijire (casă, hrană, haine, studii) dar și nevoile emoționale. Copilul să se simtă în siguranță emoțional, iubit, văzut, validat, respectat, ascultat, acceptat, înțeles, să i se pună limite sănătoase, să i se ofere autonomie.
Un părinte bun pentru copilul său are grijă să își vindece rănile din trecut, cele aparute în raport cu părinții săi. Căci fără să vrem aceste răni ne impactează relaționarea cu proprii copii. Mai mult, există și răni transgeneraționale, care se transmit din generație în generație și ajungem să copiem la indigo scenarii din trecutul familiei noastre. Setarea intenției este și ea semnificativă. Să-și dorească în mod conștient să fie un tată bun.
… de care chiar se ocupă responsabil. Sună ironic, dar un cățel sau o pisicuță pot funcționa ca simulare pentru iubirea necondiționată oferită și primită. Ne învață grija, faptul că cineva depinde de noi și cum să gestionăm asta.
Un bărbat implicat, care este acolo când ai nevoie de el și nu fuge când situația devine delicată. Împreună formați o echipă, iar pilonul încrederii și siguranței este cât se poate de stabil și puternic. Este deschis la negocieri, inclusiv în ceea ce privește asumarea treburilor gospădărești, iar când apare un copil să știi că te poți baza pe ajutorul lui concret. De asemenea este un bărbat care și-a organizat viața și și-a asigurat o structură solidă în care o viitoare familie poate fi inclusă. Are un job stabil, economii, poate chiar și-a luat o casă, își dorește o existență echilibrată.
O răceală puternică, contextul pandemic, mahmureală după o seară cu prea mult vin sau anumite probleme de sănătate. Te-a lăsat să te descurci cum poți ori ți-a adus medicamente? S-a agitat să găsească cei mai buni medici și te-a însoțit la consultații?
Uneori își ajută familia financiar, este preocupat să mențină o relație bună cu rudele, le e alături dacă se află în suferință. Are nepoți și nu îi vede doar de Crăciun, Paște și zilele de naștere? Își ia timp să se joacă cu nepoții, să aibă activități cu ei? E interesat de pasiunile lor și îi susține cum poate în acest sens?
De multe ori la interviurile de angajare se cere ca aplicantul să lucreze bine în condiții de stres. În viața de zi cu zi partenerul tău este descurcăreț și nu cedează sau abandonează când situația este disperată sau dificilă? O calitate utilă pentru un tată care nu se va pierde cu firea ori de câte ori copilul se îmbolnăvește sau face o boacănă.
Ce le place cel mai mult copiilor? Să se joace! Iar un bărbat serios, care prezintă încredere poate avea și această componentă ludică extrem de utilă în relația cu copiii. Aceste trăsături nu se exclud, ci scot la iveală copilul interior și din bărbat, indiferent de vârsta pe care o are.
Foto: PR