Nu știi cum să pui limite celor din jur? Câteva criterii pe care e necesar să le iei în seamă

Atunci când pui limite nu înseamnă că îndepărtezi oamenii din viața ta. Ci creezi condițiile propice și pentru tine ca ei să îți rămână alături.

O viață întreagă te-ai obișnuit să te gândești constant la ceilalți. La ce au ei nevoie, ce le face lor bine, iar autosacrificiul a devenit o obișnuință. La început poate fi dificil să pui limite, dar acesta este un proces de durată care în final se învață, ca orice altceva. Așadar fii blândă cu tine și dă-ți voie să vindeci acele răni care te-au adus în acest punct.


Privește către tine

Începi să nu-ți mai dai seama care sunt acele contexte în care ai nevoie să pui limite? Păi să o luăm de la bază. Care sunt principiile tale de viață, care sunt acele valori în care tu crezi? Imaginează-ți că o prietenă este într-o situație similară cu a ta, ce i-ai spune? Ca să setezi o limită e important întâi să știi care îi sunt granițele, dar și cui i se aplică. Prietena ta și colega de serviciu cel mai probabil vor avea limite diferite, și e normal de vreme ce aveți relaționări diferite. Cum te simți când ești tratată repetitiv în același mod? Ce simți în corp?


Contează cum pui limita

Ceea ce transmiți verbal (prin cuvinte) și ceea ce transmiți nonverbal (la nivel corporal și prin inflexiunile vocii) trebuie să coincidă. Asta nu înseamnă că este indicat să devii agresivă. Poți pune o limită asertiv, calm, dar cât se poate de ferm. Să crezi ceea ce spui. De asemenea este esențial să fii cât se poate de directă și de clară. Să nu existe loc pentru interpretări sau confuzii. Nu ajută deloc să vorbești cu subînțeles ori să te aștepți ca celălalt să știe ce gândești doar pentru că vă cunoașteți de foarte multă vreme. Ești deschisă negocierii? De regulă asta se întâmplă în relațiile foarte apropiate, iar în setarea noilor termeni e important să te oprești când nu mai este confortabil pentru tine. Semn că limita și-a atins pragul.


Oferi explicații?

Răspunsul este și da și nu. În funcție de cum simți, de legătura pe care o ai cu persoana respectivă. În anumite contexte simplul, scurtul dar puternicul nu este de ajuns. Fără date suplimentare! Alteori poate nu vrei ca celălalt să se simtă rănit, abandonat, deprivat și e important pentru tine să lămurești lucrurile.


Nu da înapoi

Cum spuneam anterior când pui limita să crezi în ea, să o susții și mai ales să o respecți. Felul în care tu îți tratezi propriile limite îi va determina pe ceilalți să îți urmeze ritmul. Una spui și alta faci? Cine te va mai crede sau va mai ține cont pe viitor? Ajută și să subliniezi consecințele pentru încălcarea limitelor. Iar dacă este cazul să le pui în practică. Reafirmarea limitei este și ea necesară.

Citește și:
Pandemia a făcut lucrurile și mai dificile? Ce perspective să analizezi dacă te gândești la despărțire

Foto: PR

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
 
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din lifestyle