Câteodată negativitatea este copleșitoare și îți acaparează mintea. Te duci în scenarii care mai de care mai catastrofale, prezici viitorul cu tentă negativă, ai senzația că îi citești gândurile partenerului tău. De aici până la certuri cu scântei mai e doar un pas. Ce să mai spunem că trăiești în tensiune, teamă, iar din această perspectivă calitatea relației este redusă pentru tine. De ce? Pentru că ceea ce gândești îți sabotează starea de bine.
Ca și cum…
Imaginează-ți un context pozitiv legat de viața ta și poartă-te ca și cum el este real, în desfășurare, sau s-a întâmplat deja. Mintea ta este obișnuită să croșeteze scenarii negative, așa că acum dă-i de lucru dar dintr-o perspectivă pozitivă. Mai mult, nu te vei mai comporta negativist, ci la polul opus, construind de fapt deznodământul bun pe care ți-l dorești.
Versiunea pozitivă
Combate gândurile negative cu alternativa pozitivă. Te temi că partenerul se va distanța de tine pentru că nu ești o gospodină desăvârșită? Spune-ți că ai o mulțime de calități (le poți enumera), iar acasă menții ordinea, faci curat, te ocupi de rufe, deci ești o gospodină care face din casă un mediu plăcut și primitor.
Recunoștință
Vezi mai mult defectele și greșelile partenerului de cuplu? Obligă-te să te concentrezi pe calități și lucrurile bune pe care le face. Mulțumește-i de fiecare dată, laudă-l, încurajează-l. Negativitatea în cuplu se referă și la tine, nu doar la el, așa că toată această blândețe și validare e util să se îndrepte și către tine. Felicită-te pentru micile sau marile realizări, recompensează-te, iar în fiecare situație delicată caută și ceea ce ar putea fi pozitiv. Ați avut o inundație și a trebuit să renovați toată casa? Dar ce frumos a ieșit la final…
Începe cu tine
De câte ori nu te-ai surprins spunându-ți că nu ești bună de nimic, nu ești în stare? Iar când partenerul a făcut ceva greșit, cuvintele critice îți ies din gură automat, ca și cum nu le poți controla și ai apăsat un buton? Ca să fii bună cu el, începe întâi să fii bună și flexibilă cu tine.
Adu-ți aminte experiențele trecute…
… cu gândurile tale negative. Cum sunau predicțiile? Cât de multă încredere aveai în ele? Ce s-a întâmplat de fapt? E timpul să îți asumi că ceea ce preziceai nu s-a întâmplat și ai această tendință de a te teme de drobul de sare. Ca atare vei învăța să nu mai iei în serios ceea ce îți transmite mintea, eronat.
Exemple din realitate
Te temi teribil că partenerul tău te va părăsi? Caută exemple din realitate care contrazic această idee. Cum să te părăsească dacă tocmai ce faceți planuri să vă mutați împreună sau să vă căsătoriți? Crezi că relația voastră e una deloc serioasă, mai degrabă parteneri de așternut? Atunci de ce te-ar prezenta familiei și prietenilor săi?
Citește și:
Partenerul tău de cuplu este foarte stresat? Cum să-l ajuți când simte că nu mai face față
Foto: PR