Despre abuz emoțional nu prea s-a vorbit. Probabil pentru că urmele lui nu sunt vizibile. De fapt, abia se vorbește și abia se ia în seamă abuzul fizic, unde vânătăile și rănile strigă trauma. La nivel de societate violența e privită cu ochi blânzi, doar de mici ni se spune că bătaia e ruptă din Rai, nu? Însă bătaia e ruptă din Rai pentru că locul ei nu e acolo! Iar abuzul fizic este întotdeauna însoțit de abuzul emoțional sau psihologic, care poate exista și singular. Însă, să nu credeți că abuzul emoțional e mai puțin dureros sau devastator decât abuzul fizic.
Semne de abuz emoțional
Acest abuz emoțional se poate întâmpla oriunde. Nu doar în cuplu, ci și la locul de muncă, între prieteni sau în familia din care provii. Cum se manifestă el? Printr-o mulțime de nuanțe psihologice, care mai de care mai dăunătoare. Intimidare, insultă, porecle care rănesc, șantajul emoțional, critica, așteptările exagerate, amenințări, control. Manipularea se face foarte fin chiar și prin tăcere (ca pedeapsă), ignorare și lipsa reacției. Dominarea include și folosirea fricii, vinovăției ca atuu, ba chiar a iubirii. Abuzatorul poate fi și extrem de gelos, iar asta să ducă la limitarea timpului personal și a cercului social. Ieși când vrea el și cu cine vrea el. Mai mult, te poate obliga sau influența să rupi legătura cu rudele sau prieteni vechi. Controlul se extinde și la nivel financiar, în care nu mai ești stăpână pe propriii bani, ori nu ești lăsată să iei decizii importante. Abuzul emoțional se realizează și prin absenteism emoțional. Nu ești băgată în seamă, nu contează ce simți, ce dorințe sau nevoi ai.
Ce schimbă la tine abuzul emoțional
Dacă descrierea deja ți se pare dură, imaginează-ți ce înseamnă să trăiești în felul acesta ani și ani de zile. Ori să fi fost crescută într-o familie unde abuzul emoțional (poate și fizic) era la ordinea zilei. Nu este de mirare că stima de sine este foarte joasă. Nu te simți valoroasă. Iar posibilitatea de a repeta tiparul abuziv este foarte mare. În final alegi ceea ce știi deja. Și așa îți dai seama cum prietena cea mai bună seamănă teribil cu mama care te critica într-una și pentru care nimic din ceea ce faci nu e bun. Sau cum ai un șef care întrece des limita decenței, iar tu nici nu ripostezi, nici nu schimbi serviciul. Ce emoții te invadează? Rușine, tristețe, furie, vinovăție. Ești ca într-un carusel din care nu poți să cobori, în care nu mai ai încredere în tine și în nimeni.
De ce nu ies femeile din relații unde sunt abuzate emoțional
E foarte ușor să arunci cu piatra, brusc să devii zmeu și să spui că tu niciodată în viața ta nu ai accepta așa ceva. Că ce i-ai face abuzatorului… nici în filme nu s-a văzut. Abuzul emoțional te macină tăcut. Ori nu îți dai seama foarte bine ce se întâmplă, de ce e toxic pentru tine (confuzie), ori vezi imaginea de ansamblu și îngheți. Pentru că îți e teamă să o iei de la capăt. Să rămâi singură, să elimini persoanele toxice din viața ta. Ți-e teamă de gura lumii, de eventualele probleme financiare, te gândești că nu ai încredere în tine și nu te vei descurca. Să nu neglijăm nici teama de răzbunare sau ideea că tu nu ai nicio valoare și celălalt așa cum era el… măcar era lângă tine. Nu îl poți schimba pe celălalt, dar poți schimba modul în care te raportezi tu la situație și la relația voastră. Și, mai ales, poți lucra cu tine pentru a vindeca propriile răni interioare care te-au adus în povestea cu o persoană abuzivă emoțional pe care ai tolerat-o vreme îndelungată.
Citește și:
Suferi din dragoste? Ce lecții importante te învață durerea
Foto: PR