Nu îi face mai puțin masculini! Ce nevoi emoționale au bărbații în relația de cuplu

Și bărbații au nevoi emoționale, nu doar femeile. Însă de cele mai multe ori nu știu să le identifice sau cum să ceară într-un mod sănătos.

Nu îi face mai puțin masculini! Ce nevoi emoționale au bărbații în relația de cuplu

De ce bărbații nu sunt în contact cu propriile nevoi emoționale? În mod cert nu au învățat să facă asta. Conceptul masculinității toxice presupune și negarea nevoilor emoționale, percepute drept semn de slăbiciune. Sau nu le-au fost îndeplinite de către părinți și de mici și-au dezvoltat un sistem complex de negare sau apărare, de detașare, astfel încât să nu mai simtă durerea. Evident că asta i-a afectat și în relația de cuplu, însă acele nevoi emoționale sunt prezente și ies la iveală în multiple contexte.

Nevoia de a fi ascultat

Da, bărbații sunt orientați pe soluții, iar femeile când se confruntă cu o problemă întâi vor să discute despre ea, să se ventileze, să scoată la iveală emoțiile. Chiar dacă avem în minte această diferență de bază dintre bărbați și femei, nu trebuie să ignorăm aspectul că și domnii vor să găsească în partenera lor acea persoană disponibilă. Cu care să vorbească în momentele grele sau cărora să le împărtășească diverse elemente ale existenței lor trecute, prezente sau viitoare.

Nevoia de a fi respectat

Vei spune că este de bun simț să te porți frumos cu cineva, să-l tratezi cu considerație. Nevoia de a fi respectat se manifestă și prin absența manipulării, controlului, cicălelii, să îl lași să vorbească fără să-l întrerupi constant, să ții cont și de ceea ce își dorește sau e important pentru el. Nu doar să nu îi adresezi invective sau să țipi…

Nevoia de siguranță emoțională

În mod eronat s-a dezvoltat acel mit că bărbatul trebuie mereu ținut în șah, să nu știe exact cum stă în raport cu tine. Să îi creezi o nuanță de insecuritate care îl va atrage ca un magnet. Aceste jocuri psihologice sunt extrem de epuizante nu doar pentru el, ci și pentru tine. Fiecare are nevoie să se simtă încredere în celălalt. Că formează o echipă și are în cuplu o bază de siguranță cât se poate de stabilă și puternică.

Nevoia de validare

Nu, nu devine un egoist sau narcisic dacă îl complimentezi. Îi lauzi rezultatele, ești mândră de el și îl susții sincer în ceea ce își propune. Critica nu este un motor al reușitei, ci mai degrabă distruge sistematic încrederea în sine.

Nevoia de a fi acceptat…

… așa cum este el. Îl iubești și îl apreciezi așa cum este. Fără să existe dorința spusă fățiș, ori pusă în act mai subtil, de a-l schimba, a-l transforma. El nu este un proiect personal, astfel încât să fie cât mai aproape de idealul tău mental despre un bărbat.

Nevoia de autonomie

Înseamnă să nu te transformi într-o mămică grijulie care va face totul pentru el. Sau într-o iubită geloasă care nu îi lasă spațiu, intimitate, și nu mai contenește cu comportamentele de control.

Nevoia de afecțiune

Pare a fi alergic la tandrețe? În spatele fiecărui bărbat chiar și foarte rece și distant se află un băiețel care tânjește să fie iubit, răsfățat. Doar că nu a știut ce înseamnă să primești, și ca atare să ofere e un domeniu aparent necunoscut. Privește-i familia, relația dintre părinții săi, explorează cum i-a fost copilăria și îți va fi mult mai clar.

Citește și:
Mituri despre bărbați care îți sabotează viața amoroasă

Foto: PR

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Libertatea
Ego.ro
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din lifestyle