Nu este un partener pe care te poți baza? Ce schimbări va produce asta în tine

Un partener de cuplu care nu este alături de tine creează astfel o mulțime de factori declanșatori pentru rănile tale emoționale.

Nu este un partener pe care te poți baza? Ce schimbări va produce asta în tine

Nevoile emoționale sunt de foarte multe categorii. Iar unele ți le îndeplinești tu singură, și altele sunt îndeplinite în relație cu oamenii dragi pe care îi ai alături. Sigur că există aspecte pe care le-ai numi de bun simț, de la sine înțelese, și situații când nimeni nu îți poate citi gândurile și nu poate știi ceea ce ai tu nevoie. Doar dacă ceri. Dar se întâmplă și să ceri, iar din păcate nevoile tale să rămână în continuare frustrate. Ce se petrece mai departe? Diferite forme de a face față preiau controlul. Ele nu sunt noi, ci exersate inconștient de-a lungul timpului, în multe relații, de cuplu, de prietenie sau chiar și la serviciu.

Tipar repetitiv?

Câteodată chiar te enervezi pe tine, pe lume, pe bărbați. Cum se poate ca (aproape) de fiecare dată tu să ajungi în relație cu o persoană pe care să nu te poți baza? Care ori e ca un copil, ori ca un adolescent, ori insensibilă la nevoile tale? Alegi inconștient să formezi un cuplu cu o persoană care se subscrie rănii sau capcanei tale emoționale de deprivare. Capcană ce a fost formată încă din copilărie în relație cu părinții sau îngrijitorii tăi, iar sintetizată ea marchează așteptarea ca ceilalți să nu îți ofere dragostea de care ai nevoie. Există trei forme majore de deprivare emoțională: deprivare de îngrijire (absența atenției, afecțiunii, căldurii sufletești), deprivare de empatie (absența înțelegerii) și deprivare de protecție (absența direcționării, ghidării).

Cum reacționezi la schemă

În fața schemei de deprivare ai trei opțiuni: capitulezi sau cedezi, eviți ori te lupți cu schema de deprivare emoțională. Cum se traduce asta în ceea ce privește relațiile? Alegi partenerii care confirmă schema și sunt deprivanți. Eviți în totalitate relațiile intime și fie ai aventuri, prietenii cu beneficii, fie te ții complet departe de bărbați, ceea ce implică și zero sex. Iar în lupta sau supracompensarea schemei ești foarte exigentă emoțional cu partenerii de cuplu.

Înveți să nu mai ceri

Obișnuită să nu primești de la partenerul tău, ajungi ca până la urmă să nu îi mai ceri nimic. Ești deconectată de el și captivă în ceea ce cu dezamăgire și furie privești ca normalitate forțată. Comunicarea lasă de dorit, nu există transparență, claritate, nu comunicați deschis. Și te transformi într-o Femeie Fantastică, care le face ea pe toate până la epuizare.

Independența extremă

Cum să ceri ajutorul? Doar ai fost dezamăgită de atâtea ori și ai înțeles că doar pe tine te poți baza. Și cultivi până la stele această independență care e mai degrabă un mod de supraviețuire pe pilot automat. Supraviețuitoarea din tine cheltuie energie, timp, foarte multă muncă, se mai scutură când burn out-ul bate la ușă. Și tocmai pentru că ești atât de preocupată să nu ajungi săraca, să te securizezi cumva, nu știi cum să ai grijă cu adevărat de tine, și nici nu ai vreme pentru relații. Din lipsă de ghidaj poți încerca drumuri ale vieții care mai mult să te saboteze și să adâncească rănile existente deja.

Citește și:
Aspecte ale relației de cuplu care ajung să te obosească psihic

Foto: PR

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Libertatea
Ego.ro
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din lifestyle