Știi că ai tendința să fii o iubită cicălitoare? Fără să vrei te transformi într-o... mamă. Învață să te controlezi pentru a evita conflictele în cuplu.
Cărui bărbat îi place să aibă o femeie cicălitoare? Și cu toate astea mulți își aleg o parteneră foarte critică, invalidantă, care vrea să poarte ea pantalonii. Apare lupta de putere în cuplu, la care poate el se predă, și astfel apare fenomenul de… castrare psihologică. În ce mod mai reacționează bărbatul? Dacă tu intri în acest rol de mămică constant nemulțumită evident că el virează în rolul de copil.
Un copil indisciplinat și rebel, care nu te ascultă, ripostează imatur, are accese de furie și comportamente sfidătoare. Sau devine un copil furios care își urlă nevoile emoționale. Ori un agresiv intimidant care devine sarcastic, ironic, te întâmpină cu forță, pentru a se apăra. În final nu iese nimeni câștigat, nici tu, nici el, nici relația. Tu îți dorești o schimbare care nu apare, el se simte atacat, infantilizat, emasculat, cuplul în sine are de suferit. La ce aspecte e necesar să lucrezi?
Evident că în cuplu vă negociați responsabilitățile casnice, fiecare ce are de făcut. Dar când funcționezi ca o agendă umană cu reminder vocal la minut, metaforic vorbind, îi anulezi inițiativa și responsabilizarea. Nu trebuie să se preocupe de ceva că oricum ești acolo să-l împingi de la spate. Și se creează o dinamică în buclă care în final vă frustrează pe amândoi, chiar dacă aparent lui îi este comod.
Poate nu spui textual ceva invalidant, dar tonul vocii în sine transmite critică, devalorizare. Limbajul nonverbal transmite infinit mai mult decât cel verbal, iar el include mimica, gestica, tonalitatea, interjecțiile etc. Și nu intra în contraziceri inutile de genul dar ce am spus, te-am criticat cu ceva? Nici mesajul aparent neutru nu ajută, căci va fi anulat de mesajul corpului sau vocii care țipă dezaprobare. Mai mult, lipsa de respect din tonalitate va declanșa cel mai probabil un conflict care putea fi evitat.
Mai precis nu generaliza: nu duci niciodată gunoiul! Nu eticheta: ești un imatur și un incapabil, chiar nu pot să mă bazez deloc pe tine! Nu catastrofiza: ești total neimplicat și dacă n-aș fi eu clar am muri de foame! Și nu face lucrurile pentru el doar că e leneș sau are un ritm diferit de al tău.
Este un comportament agresiv sau pasiv-agresiv din care nu ai nimic de câștigat. Eventual poate pe moment ia atitudine, dar pe termen lung rezultatele vor fi la fel. Sau reacționează și el la fel și începe jocul de putere. Este mai sănătos și matur să îți faci partea ta de responsabilitate, să îi transmiți asertiv cum te simți tu când el are un anumit comportament și ce nevoie ai de la el. Apoi să-l lași să-și asume.
Foto: PR