Nu e un paradox! Dezamăgirile în dragoste din trecut pot fi utile în actuala relație de cuplu

Dezamăgirile în dragoste te-au lăsat cu inima frântă, dar pot reprezenta lecții utile în relația de cuplu pe care o ai acum.

Vei spune că dezamăgirile în dragoste ți-au lăsat răni adânci. Și ai dreptate, probabil că ți-ai oferit mult timp ca să le vindeci și ai lucrat mult cu tine în acest sens. Ele vin și cu lecții prețioase pe care dacă știi să le aplici, noua relația va fi mai facilă sau mai puțin înspăimântatoare.


Ești o învingătoare

Poate că îți este teamă să nu suferi și acum, dar ai mai avut inima frântă de atâtea ori și știi că vei supraviețui. Că vei găsi reurse să mergi mai departe. O vreme îți va fi greu, dar apoi te vei pune pe picioare. Și când știi că faci față, ce te împiedică să te bucuri de prezent așa cum este el?

Ești pregătită pentru situații grele

Da, ai experimentat momente delicate sau de criză în cuplu. Deja știi ce a funcționat și ce nu. Unde ai greșit și cum ar fi fost de preferat să reacționezi. Toată această informație o poți folosi în relația prezentă, atunci când va fi necesar.


Ai antrenament

Sună destul de dur, dar amintește-ți cum a fost la prima deziluzie, la a doua, la a treia… Prin aceste expuneri repetate acum ai capacitatea de a gestiona diferit. Și nici dispusă să mai accepți orice, fără să pui limite atunci când este inconfortabil pentru tine. Ceea ce duce în final la prevenție, evitarea exploziei decisive și recadrarea relației în funcție de termenii tăi, nu doar ai lui. Asculți ca să înțelegi, nu ca să reacționezi. Ceea ce te face să renunți la luptele pentru putere și la orgolii. De unde vin emoțiile acelea copleșitoare? Ce să faci cu ele? Cum să le temperezi?

Comunici mai bine

Tocmai pentru că ai experiența relațiilor și despărțirilor, în timp ți-ai dezvoltat capacitatea de a comunica asertiv. De a renunța la agresivitate sau pasiv-agresivitate, la pedepse precum tăcerea sau ignorarea. Ca atare ataci frontal subiectele sensibile și știi că nu este util să ocolești problema, deoarece deznodământul nu va fi unul fericit, iar ea va veni din urmă, cu dobândă.


Ai înțeles că nu poți controla totul

Și că în niciun caz nu poți prezice viitorul. Că indiferent cât ești tu de amabilă și dornică să construiești o relație, e important să ai și cu cine, că fiecare are partea sa de responsabilitate. Că dacă este un bărbat indisponibil practic te lupți cu morile de vânt.

Ești dispusă să depui efort

Căci ai înțeles un lucru prețios: relațiile nu merg de la sine, trebuie să le hrănești, să muncești în sensul acesta. Și dacă eventual înainte plasai acest aspect în terenul partenerului, care trebuie să te curteze și să mențină apoi relația, inclusiv tu ai partea ta de efort necesar.


Îl apreciezi mai mult

După mai multe experiențe negative, ajungi să o prețuiești pe cea pozitivă. Și ca atare să îți validezi, valorizezi mai mult partenerul, să îi oferi atenție, să îl faci să se simtă important, să fii recunoscătoare pentru gesturile sale frumoase.

Citește și:
Fii atentă la felul în care vorbește! Indicii că partenerul tău de cuplu este un bărbat imatur

Foto: PR

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
 
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din lifestyle