Daca au trecut cateva luni de cand nu mai ai un loc de munca si niciunul dintre interviurile pe care le-ai dat nu s-au concretizat, poate este timpul sa te gandesti la o alta abordare in ceea ce priveste cautarea unui job.
Nimeni nu spune cat timp trebuie sa treaca intre job-uri, pana cand ar trebui sa iti faci cu adevarat probleme si sa te ingrijorezi, dar regula generala este ca, daca ai trimis cateva zeci de cv-uri si ai mers la zeci de interviuri si nu ai primit nicio oferta concreta, atunci trebuie sa iei masuri.
Daca nu esti chemata la interviuri chiar daca ti-ai aplicat cv-ul pentru numeroase job-uri atunci poate ar fi timp sa iti revizuiesti cv-ul. Verifica daca nu cumva contine greseli gramaticale sau de ortografie. Apoi, roaga si un prieten sa verifice pentru ca este mai bine sa ceri si parerea unei persoane obiective.
Specialistii recomanda includerea unei sectiuni „a intereselor personale” la finalul cv-ului. Multi dintre managerii care se ocupa de angajari nu se pricep la interviurile facute cu posibili candidati. Adaugarea unei astfel de sectiuni poate oferi un punct de pornire a conversatiei.
Include o lista detaliata a abilitatilor tale. Ne referim atat la abilitati precum cunoasterea unor programe de calculator dar si unele care descriu abilitatea ta de a colabora in echipa. Nu uita sa folosesti la redactarea cv-ului limba care este trecuta in anuntul de angajare.
Este foarte important sa evidentiezi rezultatele pe care le-ai avut la fiecare loc de munca si nu numai sa enumeri responsabilitatile. Vei deveni un candidat competitiv daca, de exemplu, in loc sa spui „am condus o echipa formata din trei persoane” vei spune „am condus o echipa formata din trei persoane care au interactionat cu clienti si care au avut o rata de succes a proiectelor de 100% in ultimii ani”. Posibilii angajatori vor sa auda si despre modalitatile cum ai ajutat la reducerea cheltuielor si ce clienti noi ai adus firmei.
In ceea ce priveste scrisoarea de intentie, aceasta nu trebuie sa fie niciodata o copie a cv-ului. Mai bine realizezi o pledoarie argumentata despre ce face din tine cel mai bun candidat. Paragrafele introductive trebuie sa evidentieze pozitia pentru care aplici.
Paragrajele de mijloc trebuie sa evidentieze motivele care fac din tine cel mai bun candidat. Daca anuntul de angajare scrie ca se cauta un candidat cu cel putin 10 ani de experienta descrie cum aceasta experienta a ta a contribuit la succesul firmei la care ai lucrat pana atunci.
Nu aplica la toate job-urile pe care le gasesti. Mai bine cauta exact job-urile care ti se potrivesc si aplica numai pentru acelea pentru care esti calificata. Fa o lista cu toate companiile pentru care ti-ar placea sa lucrezi si foloseste relatiile pe care le ai pentru a afla daca exista job-uri disponibile la vreuna dintre ele. Nu ezita sa anunti faptul ca iti cauti un job pe twitter sau facebook.
Daca te-ai prezentat la numeroase interviuri dar nu ai primit nicio oferta concreta de munca poate ca ar trebui sa iti reanalizezi tehnica si abordarea interviului. Printre cele mai importante elemente pe care trebuie sa le iei in considerare sunt: Te prezinti imbracata corespunzator la interviuri? Barbatii ar trebui sa poarte costume iar femeile imbracaminte cat mai conservatoare. Oricum asigura-te ca pleci spre interviu cu mult timp inainte de ora programata pentru a nu intarzia.
Incearca sa nu lasi sa treaca prea mult timp de la ultimul lucru pe care l-ai inscris in cv. Participa ca voluntar, inscrie-te la cursuri de specializare sau incearca sa pornesti propria ta afacere.
Exerseaza inainte de a te prezenta la fiecare interviu. Fa cercetari despre companie astfel incat sa stii ce trebuie sa faci daca vei obtine job-ul. In fiecare interviu vei fi intrebata ce cunosti despre respectiva companie si ce crezi ca poti aduce tu in folosul acelei firme. Fi pregatita pentru aceste intrebari.
De multe ori se pun intrebari candidatilor despre care cred ei ca le sunt punctele slabe si forte. Nu trebuie sa spui ca tu nu ai puncte slabe dar incearca sa expui partea lor pozitiva. De exemplu poti spune: „nu ma pricep foarte bine sa fac un raport dar am lucrat la imbunatatirea acestui aspect si de fiecare data ma asigur ca este verificat de o persoana care are cunostinte intemeiate”.
De asemenea angajatorii intreaba de fiecare data candidatii daca au ceva intrebari. Intotdeauna sa vii pregatita cu cateva intrebari. Arata-le ca esti interesata si ca ai facut cercetari suplimentare. In timpul interviului arata ca ai incredere in propria ta persoana.
Uita-te in ochii angajatorului. Poate parea ceva neimportant dar pastrarea increderii in tine in timpul interviului este foarte importanta mai ales daca job-ul tau implica interactionarea cu persoane din afara companiei. Nu te lauda dar expune toate realizarile tale de pana atunci. Nu fi negativa in timpul interviului mai ales cand esti intrebata de fostul sef, fostii colegii sau fostul loc de munca.
Intotdeauna trimite un mesaj de multumire. Arata un comportament exemplar si este oportunitatea de a furniza posibilului angajat detalii care pot contribui sa imbunatatirea sanselor tale de a obtine job-ul.
Arhiva revistei ELLE
Foto: Image of young businesswoman sitting on chair from Shutterstock