Noul model de tati. Avantaje si dezavantaje

Probabil ca ati admirat deja noul model de tata: il vedeti in parc, impingind cu duiosie un landou, il auziti discutind despre introducerea cerealelor in alimentatia bebelusului si il priviti manevrind indeminatic un biberon. Despina Badescu se intreaba daca acest model nou-nout este atit de perfect pe cit pare si cind se va distribui si in tara noastra.

Cind eram gravida, aveam un teanc de carti despre cresterea copiilor pe noptiera si le studiam in paralel cu A., sotul meu. Parca am fi fost amindoi insarcinati: A. nu a ratat nici una dintre vizitele mele la medicul ginecolog, m-a insotit la cursurile Lamaze, a lacrimat la prima ecografie si s-a lasat de fumat odata cu mine.
El a fost cel care a invatat primul sa schimbe scutece la maternitate si tot el s-a ocupat de prima baita. Cind lui E. i-au iesit dintii, A. l-a plimbat in brate prin casa nopti la rind. Iar acum, seara de seara, ii citeste povesti si ii gasesc adeseori pe amindoi dormind, cu cartea asezata intre ei. In week-end am sarbatorit prima aniversare a lui E. {i sotul meu i-a facut un tort delicios, cu ingrediente speciale pentru copiii de un an.


Mama imi zice ca sint norocoasa si ca daca ar fi avut si ea un sot ca A. ar fi facut patru copii, nu unul.' Astfel imi descrie acest nou model de tata prietena mea S., cu care ma intilnesc de cel putin doua ori pe saptamina in parc, la locul de joaca pentru copii. Vestea buna este ca acest model, foarte la moda in ultimii ani, a fost proiectat cu o imbunatatire esentiala, fiind astfel diferit de modelele din generatiile anterioare; nu se da inapoi de la a-si intimpina copilul chiar in sala de nasteri, unde indeplineste si rolul de fotograf sau de came­raman, nu strimba din nas cind aude de baita, ma­sajut, papica, plimbarica sau somnic si stie care este cel mai bun model de carucior de pe piata. Pentru ca nu mai seamana cu tatal sau cu bunicul sau, noul mo­del de tata nu numai ca nu isi intreaba copilul in ce cla­sa este, ci il ajuta la teme, il duce la scoala dimineata si, daca se numara printre admiratorii lui Jamie Oliver, ii pregateste si un pachetel cu hrana sanatoasa.


Pe scurt, noul model se implica! Sint sigura ca ati intilnit macar o data un astfel de exemplar in carne si oase sau ca ati auzit povesti in care el era laudat si partene­ra sa de viata invidiata. O alta colega de parc, M., povesteste: „Eu stau ziua cu copilul, iar seara il predau prietenului meu. El se ocupa de cina, baie si culcare. si tot el se duce in week-end cu copilul in parc si de doua ori pe saptamina la piscina. Am si eu nevoie sa respir, sa citesc, sa ma plimb. {tiu ca serile imi apartin si atunci nu ma simt niciodata sufocata. Noi doi am stabilit inainte sa nasc ca ne vom imparti sarcinile, eu nu m-am imaginat nici o clipa izolata in lumea scutecelor si a cremelor de bebelus si i-am spus ca trebuie sa gasim o solutie. Nici unul dintre noi nu ne-am dorit sa apelam la o bona si parintii nostri inca lucreaza'.

Nemaipomenit noul model de tati, nu-i asa? Sa-i multumim pentru el lui Brad Pitt, care se afiseaza glorios la supermarket cu toti cei sase copii, transformind profesia de tata intr-una extrem de glamouroasa? Sau legii care a fixat in tara la noi indemnizatia lunara din timpul concediului de crestere a copilului la 85% din venituri (deocamdata) si a transformat profesia de tata in­­tr-una destul de bine platita, astfel incit in ultimul an s-a triplat numarul barbatilor care vor sa stea acasa cu copiii? Sau sa multumim pur si simplu revolutiei se­xuale care a schimbat mentalitatile? In fine, nu stim exact cui sa multumim, dar cert este ca modelul nou de tata este atit de nemaipomenit incit deja unele mame sau bu­nici ridica nemultumite din sprinceana si spun ne­incre­zatoare ca tatii trebuie sa fie tati si mamele mame si clatina sceptic din cap atunci cind il vad pe noul model scotind din geanta un borcanel cu piure si o bavetica. Unii psihologi chiar se ingrijoreaza ca urmatoarele generatii vor avea de suferit din cauza acestei suprapuneri de roluri in interiorul familiei. Dar, vai, noi le spunem tuturor celor care se ingrijoreaza sa stea linistiti: daca in aparenta noul model de tata este profund diferit fata de vechiul model, in esenta cele doua modele sint destul de asemanatoare. In plus, dupa cum veti vedea, tara noastra este ferita de orice risc…


Defecte de fabricatie
Carole Brugeilles si Pascal Sebille, doi sociologi francezi de la Universitatea Paris-Ouest-Nanterre, au realizat anul trecut un studiu pentru a stabili cum isi impart parintii sarcinile, mai exact cine se ocupa de organizarea timpului liber al copiilor, cine ii ajuta pe acestia la teme, cine ii duce la scoala sau la gradinita si cine ii imbraca. Rezultatele studiului au fost de-a dreptul hilare: atit mamele, cit si tatii sustin ca ei sint cei care fac cea mai mare parte din treburi! Iar in ceea ce priveste acest nou model de tati despre care tocmai v-am vorbit, studiul a confirmat ca tatii de acum isi iau mai multe responsabilitati decit predecesorii lor, dar numai atunci cind nu isi pun cariera in pericol si cind exista un beneficiu imediat de ordin afectiv. „O observatie importanta este aceea ca tatii nu se simt niciodata primii responsabili pentru copii', spune Carole Brugeilles. „Pentru ei, activitatile pe care le au cu cei mici sint facultative. Daca isi duc fiul la fotbal – studiul ne-a aratat ca ei se preocupa mai mult de baieti decit de fete –, nu sint aproape niciodata responsabili si de inscriere, si de certificat medical, si de sacul de sport. Pur si simplu, tatii nu obisnuiesc sa se ocupe de un lucru de la cap la coada.'


Studiul a mai adus o veste proasta: „Tatii sint foarte prezenti la nasterea primului copil, dar de indata ce in familie apare un al doilea copil si numarul indatoririlor creste, ne reintoarcem la impartirea treburilor casnice in functie de sex'. Ah, de la inceput am banuit ca noul model de tati are citeva defecte de fabricatie ascunse!

 

Page: 1 2

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
 
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din lifestyle