La începutul lunii, cei de la Facebook au dezvăluit politica lor în legătură cu hărțuirea – o decizie care a fost luată, cel puțin parțial, ca răspuns la mișcarea #MeToo.
La momentul respectiv, o persoană din conducerea Facebook a spus într-un interviu pentru TechCruch că și-au dorit ca tehnologia să contribuie la conversațiile despre abuz și hărțuire.
Săptămâna aceasta, Facebook se ține de cuvânt. Platforma a anunțat introducerea unor noi unelte anti-hărțuire, ca un ajutor pentru victimele violenței domestice.
Noile instrumente includ și o metodă care ajută platforma să urmărească și să blocheze automat utilizatorii care își fac mai multe conturi în scopul de a hărțui alte persoane.
„Nimeni nu ar trebui să treacă printr-o astfel de experiență, nici în viața de zi cu zi, nici online’, a spus Sheryl Sandberg, intr-o declarație pentru elle.com. „Aceste noi caracteristici vor genera mai multe moduri de a opri hărțuirea și abuzurile care se întâmplă pe Facebook. Toată lumea merită să fie protejată.’
La începutul lunii Facebook a intrat într-o ambuscadă din cauză interzicerii postării unei femei care a scris pe profilul ei: „Bărbații sunt niște gunoaie.’, ca reacție la valul de acuzații de hărțuire sexuală apărute în mediul online în ultima vreme.
Postarea intra la categoria ‘hate speech’, conform politicii Facebook. Ulterior, Facebook a declarat ca interzicerea (blocarea) mesajului a fost o greșeală, dar The Guardian a declarat că platforma a continuat să șteargă și să blocheze și alte mesaje similare.
Antigone Davis, care conduce departamentul de „Global Safety’ al Facebook și care a supravegheat procesul de lansare al noilor instrumente, le-a spus celor de la elle.com că știe că platforma mai are încă multe lucruri de pus la punct pentru a-și rafina practica în legătură cu abuzurile.
„Noi am creat aceste instrumente importante, dar demersurile nu ar trebui să se oprească aici. Există oportunitatea reală de a face legile să fie mai puternice și mai severe în acest domeniu’, a declarat Davis.
Cindy Southworth, vicepreședinte al executivului și fondator al Safety Net Technology Project la Rețeaua Națională pentru combaterea violenței domestice, lucrează cu supraviețuitorii de aproape trei decenii și este consilier Facebook din anul 2010. Ea verifică cât de eficiente sunt aceste unelte, cât de bine răspund la nevoile victimelor.
„Persoanele care supraviețuiesc violenței domestice nu își doresc să își blocheze fostul iubit sau partenerul agresiv, pentru că vor să vadă care este starea lui de spirit, dacă a încercat să mai ia legătura cu ele sau nu’, explică ea.
Până acum, victimele au preferat să își închidă contul, să dispară complet de pe rețelele de social media, în încercarea de a evita abuzurile, cu orice preț. Southworth sugerează că, în loc să ne izolăm, am putea folosi astfel de platforme pentru a primi suportul și alinarea de care avem nevoie, pentru a vedea că există oameni care empatizează cu experiența noastră.
Citește și:
Personalitatea anului 2017 desemnata de TIME: cum a influentat fenomenul #metoo intreaga lume
Desigur, Southworth și-ar dori să vadă că Facebook întreprinde și mai multe demersuri pentru a minimiza hărțuirea online, dar apreciază angajamentul lor față de victime.
„Pentru mine, aceste îmbunătățiri le vor permite supraviețuitorilor să stea conectați fără să simtă că trebuie să se izoleze pentru a se simți în siguranță’, a spus Cindy, în încheiere.
Text: Mădălina Preda
Foto: Imaxtree