Inițiată pentru prima dată de către Ministerul Culturii și Comunicării în Franța, Noaptea Europeană a Muzeelor a ajuns la a XIV-a ediție. Evenimentul internațional este recunoscut pentru promovarea diversității și a culturii.
Noaptea Muzeelor 2018 va avea loc în capitală în weekendul 19-20 mai. Sâmbătă seară, bucureștenii vor avea ocazia să viziteze muzeele gratuit și să participe la diverse activități culturale: piese de teatru, concerte, expoziții și tururi ghidate. Muzeul Municipiului București împreună cu asociațiile partenere ne propun astfel să luăm parte la construirea unui București cultural și creativ. Iată lista celor mai captivante evenimente de la Noaptea Muzeelor 2018:
Anul acesta, evenimentul dedicat industriilor creative, Romanian Design Week va avea loc în perioada 19-27 mai. Expoziția centrală va putea fi vizitată la Palatul Telefoanelor, cea mai înaltă clădire din capitală până în anii 70. Ești așteptată deci în una dintre cele mai emblematice clădiri ArtDeco ale Bucureștiului pentru a putea admira cele mai bune 150 de proiecte din industria grafică, arhitecturală și de design.
Grădina de la Merlock devine în weekendul 19-20 mai un veritabil Târg de Moși. Vino pe Rosetti 37 să deguști prăjituri, să-ți faci un tatuaj cu henna, codițe cu ață colorată și să achiziționezi tricouri pictate, accesorii vintage sau șalvari.
Cu ocazia Nopții Muzeelor, A.R.C.E.N lansează proiectul și revista District 40 ce are ca temă memoria: memoria arhitecturii și a orașului, memoria contemporană. Sâmbătă, A.R.C.E.N îți propune o călătorie urbană prin cartierul Icoanei, zonă ce unește cinci repere distincte ale Bucureștiului: Școala Centrală, Rezidența Scena9, Institutul francez, CINETic și Librăria Cărturești. Pe lângă bine cunoscutul tur ghidat al Școlii Centrale, vei putea participa și la o serie de experiențe vizuale și auditive, expoziții, filme și dezbateri.
Centrul de excelență în muzica clasică ți-a pregătit de Noaptea Muzeelor 2018 multe expoziții, proiecții de filme în aer liber și recitaluri de pian. Evenimentul va debuta cu un tur ghidat prin casa artistului, dar și cu expoziții dedicate vieții lui Dinu Lipatti.
Vei putea admira noua expoziție permanentă „Descoperim împreună Universul: Expoziție de Astronomie”, scopul principal fiind ilustrarea loculului nostru în Univers. Vizitatorii vor fi invitați astfel să descopere sistemul nostru solar, galaxiile și planetele.
Ce zici de un tur ghidat al cimitirului, urmat de un cocert semnat Aurelian Temișan&Band? Mai pe seară, vei putea urmări piesa de teatru a lui I.L Caragiale „Chirița în carnaval', în regia lui Marius Bodochi.
Pe lângă arhitectura deosebită, specifică unei case boierești de secol XIX, bucureștenii vor putea asista la trei spectacole ale Teatrului MASCA. În plus, vor putea fi vizitate expozițiile: „Muzeul Vârstelor' și „Zeițe și șamani în credințele străvechi. Plastica antropozoomorfă – de la artă la identitate'.
Anul acesta, pe lângă expozițiile temporare ale muzeului, poți participa și la diverse activități. Veți putea descoperi cum lucrează artiștii, ce este un crochiu, cum se desenează după model, cum se pictează și cum se modelează.
Muzeul de artă contemporană își deschide porțile ca în fiecare an cu ocazia Noptii Muzeelor, prezentând expozițiile „One monument later' ce îi are în centru pe Constantin Brâncuși și Dan Er. Grigorescu, „Prizonierii avangardei. O retrospectivă Ion Bitzan' și multe altele.
Situat în Piața Universității, Palatul Șuțu este una dintre cele mai vechi și reprezentative clădiri ale Bucureștiului, rămânând nemodificată de peste 150 de ani. La Noaptea Muzeelor, pe lângă expozițiile dedicate memoriei și patrimoniului, Teatrul Masca vă propune trei spectacole: „Amintirea', „Manechinul' și „Flașnetarul'. La miezul nopții soprana Arlinda Morava va susține concertul „Noaptea Zânelor'.
Text: Smaramda Olariu
Foto: PR